Ταξίδια αλληλεγγύης
Ταξίδια αλληλεγγύης
Ταξίδια Αλληλεγγύης
Μια εμπειρία
ζωής
Nikos Kontostavlakis/ ActionAid
Nikos Kontostavlakis/ ActionAid

Ταξίδεψε μαζί μας

Είσαι Ανάδοχος και θέλεις να γνωρίσεις το έργο μας από κοντά; Θέλεις να ζήσεις την πιο συγκλονιστική εβδομάδα της ζωής σου; Αν απαντάς ναι και στα δυο, τότε έλα μαζί μας στα ταξίδια αλληλεγγύης μας!

Τα Ταξίδια Αλληλεγγύης Αναδόχων ξεκίνησαν από το ίδιο ερώτημα που οι Ανάδοχοι μας έθεταν: «Πώς αλλιώς μπορώ να βοηθήσω;».

Η απάντηση ήρθε το 2010 όταν προσκαλέσαμε όλους τους Αναδόχους να δηλώσουν συμμετοχή στο πρώτο Ταξίδι Αλληλεγγύης της ActionAid, στην Λανγκομπάγια της Κένυας, μια περιοχή απομακρυσμένη και πληγμένη από την ξηρασία ετών. Στόχος μας ήταν η συμμετοχή σε ένα έργο ύδρευσης που θα ωφελούσε μια ομάδα οροθετικών Κενυατών, εξαιρετικά φτωχών και στιγματισμένων λόγω της ασθένειάς τους. Το ταξίδι αυτό ήταν ορόσημο στις ζωές όλων μας, καθώς εκτός από την πρακτική αξία του έργου, δημιουργήθηκαν τόσο ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους 40 Αναδόχους και τα 40 μέλη της ομάδας Κουλουχίρο (αυτό ήταν το όνομα της ομάδας των οροθετικών ανθρώπων της κοινότητας, μια λέξη που στα Σουαχίλι σημαίνει «ελπίδα!») που δε θα ξεχαστούν ποτέ!

Ο στόχος μας για προσφορά και αλληλεγγύη

Διοργανώνουμε Ταξίδια Αλληλεγγύης 1-2 φορές τον χρόνο, διάρκειας μίας εβδομάδας στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του κόσμου μας. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει ένας πρακτικός στόχος (συμμετοχή στο χτίσιμο, κατασκευή, υλοποίηση κάποιου έργου) και ένας ακόμα πιο ουσιαστικός: η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση όλων των πλευρών!

 

ActionAid

Η έμπρακτη
αλληλεγγύη μας

Παρότι ως ομάδα μένουμε σε κοντινό ξενοδοχείο για να μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές παροχές, περνάμε όλη την ημέρα μας στην κοινότητα μαζί με τους κατοίκους. Τα πρωινά χωριζόμαστε και κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μέρος του έργου (π.χ. χτίσιμο, δημιουργία τσιμέντου, βάψιμο κλπ). Τα μεσημέρια μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί με τους κατοίκους, ενώ τα απογεύματα επισκεπτόμαστε έργα της ActionAid στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτών των ταξιδιών είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Με την παρουσία μας δηλώνουμε στους κατοίκους της κοινότητας ότι είμαστε εκεί, ότι δεν ζουν ξεχασμένοι στην απομακρυσμένη και ταλαιπωρημένη περιοχή, όπου έτυχε να γεννηθούν.

Επιστρέφοντας από τα ταξίδια, οι Ανάδοχοί μας αναλαμβάνουν δράση! Μεταδίδουν όσα έζησαν μιλώντας για την ActionAid στο ευρύ κοινό και στα Μέσα Ενημέρωσης, οργανώνουν εκδηλώσεις και διαδίδουν τα μηνύματα της ActionAid. Οι περισσότεροι, όμως, δεν σταματούν εκεί. Θέλουν να κάνουν και κάτι ακόμα. Έτσι, ένα πηγάδι στην Κένυα, ένα πρόγραμμα υπέρ των γυναικών στη Ρουάντα και μια αλεστική μηχανή στη Σιέρα Λεόνε έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τους συμμετέχοντες των ταξιδιών.

ActionAid

Συχνές ερωτήσεις για τα Ταξίδια Αλληλεγγύης της ActionAid

Η ActionAid διοργανώνει 1 με 2 Ταξίδια Αλληλεγγύης κάθε χρόνο, διάρκειας 8-10 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Ανάδοχοι της ActionAid, καθώς επισκεπτόμαστε κοινότητες όπου γίνονται προγράμματα κι έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες έχουν, έτσι, την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που προσφέρουν στο πρόγραμμα και να γνωρίσουν ανθρώπους που άλλαξε η ζωή τους χάρη στην ActionAid. 

Επομένως, η μόνη και βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι να είσαι ενήλικας κι Ανάδοχος της ActionAid. Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσεις όλο το πρόγραμμα και να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες και να έχεις αντοχή για τις διαφορετικές και πολλές φορές δύσκολες συνθήκες (πολλή ζέστη, διαμονή σε απλά καταλύματα, σκληρή δουλειά στο έργο όπου θα βοηθήσουμε κ.λπ.). 

Όμως, δε χρειάζεται καμία εξειδίκευση, δεν είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών (αν και βοηθάει στην επικοινωνία) και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση (αλλά αν υπάρχει κάποια δυσκολία ή ιδιαιτερότητα καλό θα είναι να το γνωρίζουμε). 

Τα άτομα που συμμετέχουν αναλαμβάνουν την κάλυψη όλων των εξόδων του ταξιδιού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αεροπορικό εισιτήριο, έκδοση βίζας, διαμονή, διατροφή, ενοικιάσεις πούλμαν για τις μετακινήσεις, προσωπικά έξοδα. Στο συνολικό κόστος περιλαμβάνεται και μια εισφορά προς την ActionAid, ύψους 150€, που καλύπτει τα έξοδα για την πραγματοποίηση του έργου που θα γίνει στην κοινότητα που θα επισκεφθούμε. 

Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τον προορισμό από 1.300€ έως 1.900€. 

Το κάθε ταξίδι διαρκεί περίπου 8-10 μέρες (συνήθως ξεκινάμε Σάββατο κι επιστρέφουμε την επόμενη Κυριακή).  

Στα Ταξίδια Αλληλεγγύης περνάμε όλη μας την ημέρα στην κοινότητα που θα γίνει το έργο στο οποίο θα βοηθήσουμε κι εμείς. Δουλεύουμε στο έργο, γνωρίζουμε τους ανθρώπους της κοινότητας, τρώμε μαζί τους το μεσημέρι και το απόγευμα βλέπουμε κι άλλα προγράμματα της ActionAid στην περιοχή και το πώς έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων. 

Μένουμε πάντα σε κάποιο κοντινό κατάλυμα το οποίο καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες. Ανάλογα με την κοινότητα, οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουμε μπορεί να είναι μεγάλες, καθώς στις αγροτικές περιοχές η ActionAid δουλεύει συχνά σε απομακρυσμένες και αποκομμένες κοινότητες. Έτσι το κατάλυμά μας μπορεί να απέχει και μία ώρα από την περιοχή που πραγματοποιείται το έργο.  

Η επιλογή της χώρας και της κοινότητας που θα επισκεφθούμε γίνεται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της ομάδας που θα ταξιδέψει και φυσικά τις ανάγκες της περιοχής. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα, πολιτική κατάσταση, ήθη κι έθιμα και η συμπεριφορά μας θα πρέπει είναι ανάλογη. Φυσικά ενημερώνουμε επαρκώς τους συμμετέχοντες και προετοιμάζουμε το ταξίδι κάθε φορά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. 

Είναι σίγουρα ένα ταξίδι απαιτητικό. Το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο (πολύ πρωινό ξύπνημα, πολλές ώρες σε μετακινήσεις), η δουλειά στο έργο πολλές φορές δύσκολη λόγω συνθηκών (πολλή ζέστη, όλα γίνονται με τα χέρια καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα, το έδαφος μπορεί να είναι πολύ σκληρό και το σκάψιμο δύσκολο κ.λπ.) και σίγουρα απαιτείται μεγάλη υπομονή καθώς οι παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα λόγων απρόοπτων είναι πάρα πολύ συχνές (μπορεί να χαλάσει το λεωφορείο, να μείνουμε από νερό, να κολλήσουμε σε λάσπες, να χρειαστεί πολύ περπάτημα γιατί δε φτάνει το όχημα). Επίσης, η κουζίνα και οι συνθήκες προετοιμασίας των φαγητών είναι σίγουρα διαφορετικές από τις δικές μας.  

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι, γεμάτο νέες εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα τόσο δυνατά που δε θα τα ξεχάσεις ποτέ! Αρκεί να ξέρεις πως θα ξεχάσεις για μια εβδομάδα τις ανέσεις και την ξεκούραση και πως δεν πρόκειται για ένα τουριστικό ταξίδι και τότε, θα είσαι έτοιμος/-η για συμμετοχή! 

Η ομάδα μας που οργανώνει τα Ταξίδια Αλληλεγγύης θα σε ενημερώσει και θα σε καθοδηγήσει από τη στιγμή που θα δηλώσεις ενδιαφέρον και θα κάνεις αίτηση για συμμετοχή σε ταξίδι αλληλεγγύης. 

Η ανακοίνωση του ταξιδιού γίνεται 3 με 4 μήνες πριν την πραγματοποίησή του, μέσω email και viber σε όλους τους ενεργούς Αναδόχους μας. Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα μας, στις σελίδες της ActionAid στα social media (Facebook, Instagram, Twitter), αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ActionAid «Action Λόγου».

Οι αιτήσεις συμμετοχής για κάθε ταξίδι είναι πάντα περισσότερες από τις καθορισμένες θέσεις, οπότε η τελική ομάδα καθορίζεται μέσα από κλήρωση που γίνεται με τη βοήθεια ενός online εργαλείου κληρώσεων για απόλυτη διαφάνεια. Οι Ανάδοχοι που υποστηρίζουν το πρόγραμμά μας στην κοινότητα στην οποία θα ταξιδέψουμε έχουν πάντα προτεραιότητα και εξαιρούνται από την κλήρωση.