Κένυα
2014

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Κένυα, 2014

40 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι το καλοκαίρι του 2014 βρέθηκαν με την ActioAid στην κοινότητα Κισούσε της νότιας Κένυας, με σκοπό να βοηθήσουν στην επέκταση και ολοκλήρωση ενός συστήματος ύδρευσης.

Το Κισούσε είναι ημιάνυδρη περιοχή και δεν έχει επαρκή παροχή νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της. Η ανεπάρκεια νερού έχει σαν αποτέλεσμα πολλές σοδειές να ξεραίνονται και οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το φαγητό τους. 

Η ActionAid στηρίζει την περιοχή από τις αρχές του 2013 μέσω του προγράμματος Αναδοχής και μέχρι τη στιγμή της επίσκεψής μας το δίκτυο νερού στην ευρύτερη περιοχή είχε έκταση 21χλμ, με 5 "περίπτερα", δηλαδή σημεία με εγκαταστάσεις απ’ όπου οι άνθρωποι μπορούν να προμηθεύονται νερό.

Το έργο της επέκτασης του νερού στο σχολείο, καθώς και η δημιουργία ενός καινούργιου "περιπτέρου" νερού, που θα ανακούφιζε συνολικά 4.500 κατοίκους, ήταν ένα αρκετά μεγάλο κίνητρο για στρωθούμε στην δουλειά! Δουλέψαμε με τους κατοίκους και μοιραστήκαμε μαζί την μαγική στιγμή όπου ο πρώτος μικρός μαθητής γέμισε το παγούρι του από τη δεξαμενή του σχολείου.

Δεν ήταν όμως η μοναδική μαγική στιγμή που ζήσαμε και μοιραστήκαμε με τους κατοίκους σε αυτές τις 6 μέρες. Μέσα στην απόλυτη και ακραία φτώχεια βιώσαμε μια ζεστή φιλοξενία από μέρους τους και στιγμές χαράς και πάθους για ζωή.

Ιστορίες Εθελοντών

Πρόθυμοι να σε υποδεχτούν και να σε φιλοξενήσουν, να σου ανοίξουν το σπίτι τους και να μοιραστούν μαζί σου τα λιγοστά που έχουν. Μόνικα Χατζηφυλακτού, Κύπρος