Συχνές
ερωτήσεις
για την Αναδοχή
ActionAid

Αναδοχή δε σημαίνει υιοθεσία. Σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων στην περιοχή όπου ζει, έτσι ώστε, μέσα από το έργο της ActionAid, να εξασφαλίσουν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Σημαίνει, επίσης, υποστήριξη της δράσης μας στην Ελλάδα. 

 

Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid παρέχει μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις που πηγάζουν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και, με τη σειρά τους, μεταφέρουν τις γνώσεις τους στην κοινότητα και στη χώρα τους. Έτσι, όταν η ActionAid αποχωρεί, οι κάτοικοι δεν χρειάζονται εκείνη ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Η ActionAid υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η επαρκής και θρεπτική τροφή, η στέγη, η εκπαίδευση, η εργασία και η ελευθερία της έκφρασης και δεν επιβάλλει ποτέ λύσεις. 

Η δωρεά σου δεν πηγαίνει προσωπικά στο παιδί και την οικογένειά του, αλλά σε έργα από τα οποία ωφελούνται όλα τα παιδιά και όλες οι οικογένειες της κοινότητας! Έτσι, η δωρεά σου και όλων των Αναδόχων έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, γιατί συνδράμει στη μεταμόρφωση μιας ολόκληρης κοινότητας, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και έργα που ωφελούν όλους τους κατοίκους. 

 

Η πολύχρονη εμπειρία της ActionAid δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος να αλλάξει η ζωή ενός παιδιού για πάντα είναι να του δοθούν ευκαιρίες. Να δώσεις τη δυνατότητα στους γονείς του να έχουν εισόδημα ικανό να εξασφαλίσει τροφή, νερό, στέγη, τα βασικά. Να τους αλλάξεις νοοτροπία, ώστε να το στέλνουν στο σχολείο αντί να το παντρέψουν ή να το στείλουν να δουλέψει. Να το μεγαλώνουν σε ένα σπίτι χωρίς βία. Να δημιουργήσουν μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι αλληλοστηρίζονται για να βγουν όλοι μαζί από τη φτώχεια. 

Μέσα από το πρόγραμμα της Αναδοχής αναπτύσσεις μια προσωπική σχέση με το παιδί που στηρίζεις σε κάποια από τις κοινότητες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Μία σχέση που ξεκινάει με την πρώτη φωτογραφία του Ανάδοχου παιδιού, πληροφορίες για τη ζωή του και για την κοινότητα όπου ζει. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον προσωπικό φάκελο πληροφοριών που θα λάβεις όταν γίνεις Ανάδοχος. Στον φάκελο αυτό θα βρεις, επίσης, απαντήσεις σε απορίες που πιθανόν να έχεις σχετικά με το Πρόγραμμα Αναδοχής, τη δράση της ActionAid στην αντίστοιχη χώρα, αλλά και τη δράση μας στην Ελλάδα, όπως επίσης και μια επιστολή καλωσορίσματος από τον Γενικό Διευθυντή της ActionAid Ελλάς. 

 

Δύο φορές τον χρόνο λαμβάνεις ζωγραφιές από το παιδί ή/και ένα μήνυμά του, καθώς και ενημερωτικές εκθέσεις που παρουσιάζουν την πρόοδο των προγραμμάτων στην κοινότητα, την αντίστοιχη χώρα και την Ελλάδα. Έτσι, μαθαίνεις πώς αξιοποιούνται οι δωρεές σου. Κάθε χρόνο, σου στέλνουμε την οικονομική έκθεση της ActionAid Ελλάς, η οποία είναι επικυρωμένη από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, ώστε να έχεις πλήρη εικόνα των οικονομικών μας στοιχείων. Κάθε δύο χρόνια λαμβάνεις μία νέα φωτογραφία του παιδιού, ενώ για όσο καιρό είσαι Ανάδοχος ενημερώνεσαι ηλεκτρονικά για άλλες δράσεις μας στην Ελλάδα και τον κόσμο, όπως επίσης για εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε. 

 

 

Η μοναδική προϋπόθεση για να γίνεις Ανάδοχος της ActionAid και η μοναδική δέσμευση που αναλαμβάνεις είναι η προσφορά 25€ κάθε μήνα, που αντιστοιχεί σε 82 λεπτά του ευρώ την ημέρα. 

Η μακροχρόνια και συστηματική δωρεά σου είναι καθοριστική για να λειτουργήσει ευεργετικά το Πρόγραμμα της Αναδοχής για τους ανθρώπους που στηρίζεις, καθώς και να αναπτυχθεί το έργο της ActionAid στις χώρες δράσης. Εάν αντιμετωπίσεις δυσκολία στην καταβολή της δωρεάς σου, επικοινώνησε μαζί μας το ταχύτερο δυνατό στο 212.000.6300 (ή 22.100.399 για Κύπρο) για να βρούμε την καλύτερη λύση 

Από τα 25€ της μηνιαίας δωρεάς, τα 17€ επενδύονται σε προγράμματα στις χώρες δράσης μας, δηλαδή στη χώρα στην οποία ζει το Ανάδοχο παιδί σου, και σε προγράμματα στην Ελλάδα. 5€ επενδύονται σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού και εύρεσης νέων πόρων και υποστηρικτών, ενώ 3€ καλύπτουν τα λειτουργικά μας έξοδα. 

Κάθε χρόνο η οικονομική διαχείριση της ActionAid Ελλάς επικυρώνεται από ελεγκτές της διεθνούς οργάνωσης, ενώ ελέγχεται επίσης και από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές. 

 

Επίσης, κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση της ActionAid Ελλάς κοινοποιείται σε όλους τους Αναδόχους και υποστηρικτές και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της δράσης μας, τις πηγές των εσόδων μας και την κατανομή των πόρων. Τις πληροφορίες αυτές μπορείς να τις δεις και στην ιστοσελίδα μας.  

 

Καθώς η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη για εμάς, μπορείς όποια στιγμή θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να ζητήσεις παραπάνω πληροφορίες. 

«Αν θέλεις να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία ημέρα, δώσε του ένα ψάρι. Αν θέλεις να τον χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του πώς να ψαρεύει.» Κινέζικη παροιμία 

 

Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, η ActionAid παρέχει μακροχρόνιες και βιώσιμες λύσεις που πηγάζουν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους, αποκτούν χρήσιμες γνώσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες, μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και, με τη σειρά τους, μεταφέρουν τις γνώσεις τους στην κοινότητα και στη χώρα τους. Έτσι, όταν η ActionAid αποχωρεί, οι κάτοικοι δεν χρειάζονται εκείνη ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.  

 

Βάσει αυτής της προσέγγισης, οι άνθρωποι που στηρίζεις κερδίζουν κάτι πολύ περισσότερο από ρούχα, τρόφιμα ή άλλα δώρα που θα μπορούσες να τους προσφέρεις: κερδίζουν το δικαίωμα να έχουν ένα καλύτερο αύριο. 

Μέσω του Προγράμματος Αναδοχής της ActionAid μπορείς να στηρίξεις παράλληλα μία αναπτυσσόμενη χώρα και την Ελλάδα. 

Οποτεδήποτε θελήσεις! 

Όταν το παιδί και η οικογένειά του λάβουν μια κάρτα ή μια σύντομη επιστολή από τον Ανάδοχό, χαίρονται πολύ. Για τα παιδιά ένα δικό σoυ γράμμα είναι η τρυφερή απόδειξη ότι ένας φίλος από μακριά τα νοιάζεται. Αν αποφασίσεις να γράψεις στο παιδί της Αναδοχής ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:

 

• Γράψε σε απλά αγγλικά.

• Μην αναφέρεις προσωπικά σου στοιχεία, το επίθετό σου, τη διεύθυνσή σου.

• Μην γράψεις για ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη θρησκεία, την πολιτική ή που επιδεικνύουν την οικονομική σου κατάσταση.

• Δείξε την ίδια προσοχή και για φωτογραφίες που ενδεχομένως θα στείλεις.

• Mην ξεχάσεις να γράψεις τον κωδικό Αναδόχου και τον κωδικό του παιδιού στο γράμμα σου, για να φτάσει σίγουρα στα χέρια του.

• Στέλνεις το γράμμα σου στο γραφείο μας στον Χολαργό: ActionAid Ελλάς, Λεωφ. Μεσογείων 204  15561 Χολαργός, Ελλάδα.

 

Εμείς δύο φορές τον χρόνο, φροντίζουμε να στέλνουμε τα γράμματα των Αναδόχων στις χώρες Αναδοχής.

Επικοινώνησε απευθείας με το τμήμα υποστηρικτών στο 212.000.6300 (ή 22.100.399 για Κύπρο) για τις ακριβείς ημερομηνίες αποστολών.

Φυσικά! Είναι ένα ταξίδι ανεπανάληπτο τόσο για σένα, όσο και για το παιδί, αφορμή γιορτής για όλη την οικογένεια και για ολόκληρο το χωριό του. Οι Ανάδοχοι που το έχουν πραγματοποιήσει το περιγράφουν ως εμπειρία ζωής. Ταξίδεψε, λοιπόν, ως την κοινότητα που στηρίζεις, μια περιοχή του κόσμου που ελάχιστοι επισκέπτονται, γνώρισε από κοντά το παιδί του οποίου είσαι Ανάδοχος και δες τις ριζικές αλλαγές που η δωρεά σου φέρνει σε μία ολόκληρη κοινότητα. Σε περίπτωση που το αποφασίσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το γραφείο της ActionAid, τουλάχιστον 3 μήνες πριν από το ταξίδι σου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη σωστή προετοιμασία της συνάντησης. 

 

Μπορείς, επίσης, να συμμετέχεις σε Ταξίδια αλληλεγγύης και να επισκεφτείς με άλλους υποστηρικτές της ActionAid περιοχές δράσης. Για αυτά τα ταξίδια θα ενημερώνεσαι μέσω email, λίγους μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους. 

Δεν είναι εφικτή η επίσκεψη του παιδιού στην Ελλάδα, γιατί θα του δημιουργούσε πολλά προβλήματα προσαρμογής και επανόδου στη χώρα του, ενώ σκέψου πόσο λυπημένα θα ένιωθαν τα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας που δεν θα είχαν αυτή την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μεγαλώσει ομαλά και να το προστατεύσουμε από οτιδήποτε θα μπορούσε να το εκθέσει σε κίνδυνο.   

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Αναδοχής γίνονται εκπρόσωποι των κοινοτήτων τους και ολόκληρου του έργου της ActionAid. Στην έναρξη της δράσης της ActionAid σε μία περιοχή, οι γονείς της κοινότητας ενημερώνονται και όσοι το θέλουν δίνουν την έγκρισή τους και τα παιδιά τους συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  

 

Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής καθορίζεται από το μέγεθος των αναγκών της κάθε κοινότητας και από το συνολικό εύρος των αναπτυξιακών προγραμμάτων που η ActionAid έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει, έτσι ώστε να αλλάξουν οι ζωές όσων περισσότερων ανθρώπων γίνεται. 

Σαφώς και γνωρίζει το παιδί ότι αποκτά έναν μακρινό φίλο που στηρίζει τα προγράμματα και τα έργα που γίνονται στην περιοχή που ζει. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από εσένα αν θες να του δώσεις περισσότερες πληροφορίες γράφοντάς του ένα γράμμα ή στέλνοντάς του κάποια φωτογραφία σου. 

Μέσω της τακτικής ενημέρωσής σου, θα έχεις την ευκαιρία να βλέπεις το παιδί να μεγαλώνει και να προοδεύει. Όταν ενηλικιωθεί, θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα Αναδοχής. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγκαστείς να σταματήσεις την υποστήριξή σου. Καθώς η δωρεά σου στηρίζει προγράμματα, δράσεις και έργα που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την κοινότητα, ένα άλλο παιδί θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο μακρινός σου φίλος. Έχουμε πολλά παραδείγματα Αναδόχων που στηρίζουν την οργάνωση από το 1998 έως σήμερα. 

 

Επιπλέον, σε περίπτωση που το παιδί και η οικογένειά του φύγουν από την κοινότητα για να μετακομίσουν και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, θα ενημερωθείς ώστε να συνεχίσεις το Πρόγραμμα Αναδοχής επικοινωνώντας με ένα άλλο παιδί. 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η προσφορά προσωπικών δώρων από τους Αναδόχους σε ορισμένα μόνο παιδιά, πολλές φορές προκαλεί ζήλια, απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα στα υπόλοιπα παιδιά της κοινότητας. Επιπλέον, η αποστολή δέματος προς τη χώρα επισύρει κόστος εκτελωνισμού, στο οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το τοπικό γραφείο. 

 

Επομένως, αν επιθυμείς να προσφέρεις κάτι επιπλέον, τότε το καλύτερο είναι να κάνεις μια δωρεά στο Ταμείο Δώρου της κοινότητας. Κάθε κοινότητα διαθέτει ένα τέτοιο ταμείο και με τις δωρεές που συγκεντρώνονται αγοράζονται μικρά δώρα για όλα τα παιδιά. Μπορείς να επικοινωνήσεις στο 212.000.6300 (ή 22.100.399 για Κύπρο) για περισσότερες πληροφορίες. 

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ακόμα και να υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας, η επικοινωνία είναι σκόπιμο να γίνεται μέσω της ActionAid, κυρίως για τη δική σου προστασία, αλλά και την προστασία του παιδιού. 

Επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, η επιλογή χώρας γίνεται ανάλογα με τις προτεραιότητες της οργάνωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Μπορείς να στείλεις στο γραφείο της ActionAid είτε το γράμμα του παιδιού είτε το δικό σου για μετάφραση. 

Οι κοινότητες που υποστηρίζουν οι Έλληνες και Κύπριοι Aνάδοχοι είναι 47 σε 18 συνολικά χώρες: Αιθιοπία, Τανζανία, Ρουάντα, Σενεγάλη, Γκάνα, Κένυα, Παλαιστίνη, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ινδία, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νεπάλ, Αφγανιστάν, Γουατεμάλα και Βραζιλία. Φυσικά, στηρίζουν και την Ελλάδα. 

Τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) χρησιμοποιούνται για την ομαλή επικοινωνία σου με την ActionAid στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποστήριξης, όπως στην περίπτωση του Προγράμματος Αναδοχής. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να λαμβάνεις ταχυδρομικά τον φάκελο της Αναδοχής μετά την εγγραφή σου στο πρόγραμμα, τα μηνύματα του παιδιού, ενώ θα μπορείς να ενημερώνεσαι και ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνου για την πρόοδο του προγράμματος που στηρίζεις και για άλλες δράσεις της ActionAid. Τα στοιχεία που θα μας δώσεις τηρούνται στα αρχεία της ActionAid Ελλάς με όλους τους δυνατούς όρους ασφαλείας και όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Το Πρόγραμμα Αναδοχής της ΑctionAid έχει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, γιατί πλέον μέσω της δωρεάς των Αναδόχων στηρίζεται η δράση μας και στην Ελλάδα. Οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της δράσης μας στην Ελλάδα οδήγησε στην αλλαγή της μηνιαίας δωρεάς του Προγράμματος Αναδοχής σε 25€ για τους νέους Αναδόχους. 

Φυσικά, αν ο υποψήφιος Ανάδοχος είναι ενήμερος και συμφωνεί. Ο λόγος που ζητάμε κάτι τέτοιο είναι γιατί στα αρχεία της οργάνωσης θα εμφανίζεται το όνομα του Ανάδοχου και όχι το δικό σου, συνεπώς κάθε επικοινωνία θα γίνεται μαζί του. Σε περίπτωση, λοιπόν, που εκείνος δεν είναι ενήμερος ή δεν είναι σύμφωνος, μπορεί κάτι τέτοιο να τον φέρει σε δύσκολη θέση. 

Φυσικά! Εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζουν παιδιά από όλες τις γωνιές του κόσμου! Μπορείς να ξεκινήσεις και να εντάξεις το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid στην τάξη σου.  

 

Δες τις ιστορίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών που στηρίζουν το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid.