Ταξίδια αλληλεγγύης
Ταξίδια αλληλεγγύης
Ταξίδια Αλληλεγγύης
Μια εμπειρία
ζωής
Nikos Kontostavlakis/ ActionAid

Ταξίδεψε μαζί μας

Είσαι Ανάδοχος και θέλεις να γνωρίσεις το έργο μας από κοντά; Θέλεις να ζήσεις την πιο συγκλονιστική εβδομάδα της ζωής σου; Αν απαντάς ναι και στα δυο, τότε έλα μαζί μας!

Τα Ταξίδια Αλληλεγγύης Αναδόχων ξεκίνησαν από το ίδιο ερώτημα που οι Ανάδοχοι μας έθεταν: «Πώς αλλιώς μπορώ να βοηθήσω;».

Η απάντηση ήρθε το 2010 όταν προσκαλέσαμε όλους τους Αναδόχους να δηλώσουν συμμετοχή στο πρώτο Ταξίδι Αλληλεγγύης της ActionAid, στην Λανγκομπάγια της Κένυας, μια περιοχή απομακρυσμένη και πληγμένη από την ξηρασία ετών. Στόχος μας ήταν η συμμετοχή των εθελοντών σε ένα έργο ύδρευσης που θα ωφελούσε μια ομάδα οροθετικών Κενυατών, εξαιρετικά φτωχών και στιγματισμένων λόγω της ασθένειάς τους. Το ταξίδι αυτό ήταν ορόσημο στις ζωές όλων μας, καθώς εκτός από την πρακτική αξία του έργου, δημιουργήθηκαν τόσο ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους 40 Αναδόχους και τα 40 μέλη της ομάδας Κουλουχίρο (αυτό ήταν το όνομα της ομάδας των οροθετικών ανθρώπων της κοινότητας, μια λέξη που στα Σουαχίλι σημαίνει «ελπίδα!») που δε θα ξεχαστούν ποτέ!

Ο στόχος μας

Διοργανώνουμε Ταξίδια Αλληλεγγύης 2-3 φορές τον χρόνο, διάρκειας μίας εβδομάδας στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του κόσμου μας. Σε κάθε ταξίδι υπάρχει ένας πρακτικός στόχος (συμμετοχή στο χτίσιμο/κατασκευή/υλοποίηση κάποιου έργου) και ένας ακόμα πιο ουσιαστικός: η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση όλων των πλευρών!

 

ActionAid

Η έμπρακτη
αλληλεγγύη μας

Παρότι ως ομάδα εθελοντών μένουμε σε κοντινό ξενοδοχείο για να μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές παροχές, περνάμε όλη την ημέρα μας στην κοινότητα μαζί με τους κατοίκους. Τα πρωινά χωριζόμαστε και κάθε ομάδα αναλαμβάνει ένα μέρος του έργου (π.χ. χτίσιμο, δημιουργία τσιμέντου, βάψιμο κλπ). Τα μεσημέρια μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί με τους κατοίκους, ενώ τα απογεύματα επισκεπτόμαστε έργα της ActionAid στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτών των ταξιδιών είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Με την παρουσία μας δηλώνουμε στους κατοίκους της κοινότητας ότι είμαστε εκεί, ότι δεν ζουν ξεχασμένοι στην απομακρυσμένη και ταλαιπωρημένη περιοχή, όπου έτυχε να γεννηθούν.

Επιστρέφοντας από τα ταξίδια, οι εθελοντές μας αναλαμβάνουν δράση! Μεταδίδουν όσα έζησαν μιλώντας για την ActionAid στο ευρύ κοινό και στα Μέσα Ενημέρωσης, οργανώνουν εκδηλώσεις και διαδίδουν τα μηνύματα της ActionAid. Οι περισσότεροι, όμως, δεν σταματούν εκεί. Θέλουν να κάνουν και κάτι ακόμα. Έτσι, ένα πηγάδι στην Κένυα, ένα πρόγραμμα υπέρ των γυναικών στη Ρουάντα και μια αλεστική μηχανή στη Σιέρα Λεόνε έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τους συμμετέχοντες των ταξιδιών.

ActionAid

Συχνές ερωτήσεις

Η ActionAid διοργανώνει 2 με 3 ταξίδια αλληλεγγύης κάθε χρόνο, διάρκειας 8-10 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Ανάδοχοι της ActionAid, καθώς επισκεπτόμαστε κοινότητες όπου γίνονται προγράμματα κι έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής. Οι συμμετέχοντες έχουν, έτσι, την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που προσφέρουν στο πρόγραμμα και να γνωρίσουν ανθρώπους που άλλαξε η ζωή τους χάρη στην ActionAid. 

Επομένως, η μόνη και βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι να είσαι ενήλικας κι Ανάδοχος της ActionAid. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθήσεις όλο το πρόγραμμα και να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες και να έχεις αντοχή για τις διαφορετικές και πολλές φορές δύσκολες συνθήκες (πολλή ζέστη, διαμονή σε απλά καταλύματα, σκληρή δουλειά στο έργο όπου θα βοηθήσουμε κ.λπ.). 

Όμως, δε χρειάζεται καμία εξειδίκευση, δεν είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών (αν και βοηθάει στην επικοινωνία) και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση (αλλά αν υπάρχει κάποια δυσκολία ή ιδιαιτερότητα καλό θα είναι να το γνωρίζουμε). 

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την κάλυψη όλων των εξόδων του ταξιδιού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αεροπορικό εισιτήριο, έκδοση βίζας, διαμονή, διατροφή, ενοικιάσεις πούλμαν για τις μετακινήσεις, προσωπικά έξοδα. Στο συνολικό κόστος περιλαμβάνεται και μια εισφορά προς την ActionAid, ύψους 150€, που καλύπτει τα έξοδα για την πραγματοποίηση του έργου που θα γίνει στην κοινότητα που θα επισκεφθούμε. 

Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τον προορισμό από 1.300€ έως 1.900€. 

Το κάθε ταξίδι διαρκεί περίπου 8-10 μέρες (συνήθως ξεκινάμε Σάββατο κι επιστρέφουμε την επόμενη Κυριακή).