Τανζανία
2018

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Τανζανία, 2018

Στις 27 Μαΐου ξεκίνησε το προγραμματισμένο ταξίδι ενσωμάτωσης της ActionAid για το 2018! Ο προορισμός μας ήταν η Τανζανία και συγκεκριμένα το νησί Μάφια, στο αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, ένα μέρος γνωστό για τις τουριστικές του υποδομές, αλλά όχι για τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοί του για την επιβίωση.

Σκοπός του ταξιδιού μας, όπως λέει και το όνομά του ήταν η ενσωμάτωση. Ενσωμάτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους και μας φιλοξένησαν, επιτρέποντάς μας να παρατηρήσουμε εκ των έσω τα προβλήματά τους, τις συνήθειές τους, τις προσπάθειές τους για μια καλύτερη ζωή. Ενσωμάτωση, αλλά και ανταλλαγή. Ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και σίγουρα ανταλλαγή πολλών χαμόγελων. 

Για πέντε μέρες, οι 24 άνθρωποι που ταξιδέψαμε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού στο Μάφια μείναμε με 11 οικογένειες, οι οποίες ζουν στην κοινότητα που δραστηριοποιείται η ActionAid. Πότε στα αγγλικά, πότε με τη βοήθεια του google translate και πάντα με την παγκόσμια γλώσσα του σώματος, μάθαμε η μία ομάδα για τα προβλήματα της άλλης, ψαρέψαμε, φάγαμε, δουλέψαμε μαζί. Τους μιλήσαμε για τη χώρα μας, μας μίλησαν για το νησί τους και τα όνειρά τους.

Οι πέντε αυτές μέρες ήταν αρκετές, ώστε φεύγοντας να νιώθουμε ότι αφήνουμε ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς μας εκεί και ταυτόχρονα ότι η εμπειρία αυτού του ταξιδιού θα μας συντροφεύει για πάντα.