Γκάνα
2013

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Γκάνα, 2013

Τον Νοέμβριο 2013, 37 Έλληνες και Κύπριοι συμμετείχαν στο δεύτερο Ταξίδι Αλληλεγγύης  της ActionAid στην Γκάνα, αυτή τη φορά στο χωριό Κπένε της κοινότητας Τάμαλε. Το Κπένε έχει 1000 περίπου κατοίκους, με μέσο όρο εισοδήματος, 1,5 ευρώ την ημέρα.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας, ήταν η συμμετοχή στην κατασκευή δύο τάξεων νηπιαγωγείου, τουαλετών για τα παιδιά και ενός γραφείου για τους δασκάλους.

Ο χώρος που στεγάζονταν μέχρι τότε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας ήταν δύο μικρές, σκοτεινές αίθουσες φτιαγμένες από λάσπη. Το γραφείο της διευθύντριας του σχολείου βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο. Ενώ, τα αρχεία του σχολείου φυλάσσονταν στην καλύβα του αρχηγού του χωριού και η διευθύντρια του σχολείου, η Φλοράνς, τα παραλάμβανε από εκεί κάθε πρωί και τα επέστρεφε κάθε απόγευμα.

Μόλις φτάσαμε στην κοινότητα, πιάσαμε αμέσως δουλειά. Φτιάξαμε τούβλα από τσιμέντο και νερό, χτίσαμε, σκάψαμε τα θεμέλια για τις τουαλέτες και μαγειρέψαμε με τις υπέροχες γυναίκες του Κπένε το καθημερινό μεσημεριανό μας φαγητό.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν άλλα έργα της ActionAid στην περιοχή. Γνωρίσαμε τις γυναίκες ενός συνεταιρισμού που σήμερα παραγάγει βούτυρο καριτέ (shea butter) και ρύζι και μάθαμε πώς η ActionAid τις βοήθησε στο ξεκίνημα, με εκπαίδευση και μικρά δάνεια.

Επισκεφθήκαμε, επίσης, ένα πρότυπο σχολείο, που  εξυπηρετεί 5 κοινότητες και στηρίζεται από την ActionAid, όπου υπάρχει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, θεατρική ομάδα, εργαστήρι πληροφορικής και διδασκαλία 3 γλωσσών.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι γνωρίσαμε τους κατοίκους του Κπένε από κοντά, ζήσαμε μαζί τους 4 αξέχαστες ημέρες και μοιραστήκαμε εκτός από τις εργασίες χαμόγελα, αγάπη και αλληλεγγύη.

Ιστορίες Εθελοντών

Είναι το πιο μαγικό ταξίδι μου, με φίλους που μας ένωνε η ίδια αγάπη και το ίδιο όραμα για κάτι καλύτερο. Θεώνη Κονδύλη, Αθήνα