Γκάνα
2011

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Γκάνα, 2011

Το δεύτερο Ταξίδι Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το 2011, από 60 Αναδόχους της ActionAid, στo Kwyekere της Γκάνας.

Στόχος του ταξιδιού μας ήταν η κατασκευή τριών τάξεων δημοτικού σχολείου. Στο Kwyekere το σχολείο διέθετε μέχρι τότε αίθουσες μόνο για τους μισούς μαθητές. Σχολείο στην Γκάνα σημαίνει πολύ περισσότερα από το αυτονόητο, είναι η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον και ταυτόχρονα το μόνο μέρος όπου τα παιδιά ζουν… σαν παιδιά.

Έτσι, μαζί με τους κατοίκους της κοινότητας, για μια εβδομάδα ζήσαμε κυριολεκτικά δίπλα-δίπλα: σκάψαμε, χτίσαμε, κουβαλήσαμε, μαγειρέψαμε, φάγαμε και μπήκαμε στις υπάρχουσες τάξεις για να κάνουμε μάθημα μαζί με τα παιδιά.

Παρά την απόλυτη φτώχεια και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Kwyekere, η φιλοξενία τους ήταν αξέχαστη.

Τα απογεύματα επισκεπτόμασταν κοντινές περιοχές, όπου εξελίσσονταν αναπτυξιακά προγράμματα της ActionAid, όπως ο συνεταιρισμός γυναικών Kpobiman. Η επικεφαλής του συνεταιρισμού μάς συγκλόνισε και ταυτόχρονα μας ενέπνευσε, αφού μας αποκάλυψε ότι πριν την ActionAid ο άντρας της τη μαστίγωνε, ενώ σήμερα έχει δικό της εισόδημα από την εργασία της και φωνή στην κοινότητά της, καθώς έχει καταφέρει να εκλεγεί στο τοπικό συμβούλιο.

Ιστορίες Εθελοντών

Άνθρωποι. Έλληνες και Γκανέζοι. Μια φιλία που χαράχτηκε στη μνήμη μου με δάκρυα χαράς… αγκαλιές σφιχτές και χαμόγελα. Μάρα Ψαράκη, Αθήνα

Ιστορίες Εθελοντών

Χαμόγελα από ανθρώπους που στερούνται τις βασικές ανέσεις, το τρεχούμενο νερό και τον ηλεκτρισμό. Από ανθρώπους για τους οποίους ακόμα και ένα πιάτο φαγητό δεν είναι πάντα δεδομένο. Η γενναιοδωρία είναι στο συναίσθημα. Γιώργος Μαυρομιχάλης, Αθήνα