Γκάνα
2017

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Γκάνα, 2017

Στις αρχές Αυγούστου του 2017 πραγματοποιήθηκε το τρίτο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid στην Γκάνα, αυτή τη φορά στην κοινότητα Κατζέμπι, στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Τόγκο. Συγκεκριμένα, 32 Έλληνες και Κύπριοι Ανάδοχοι ταξίδεψαν στο μακρινό χωριό Κόρου, όπου και πέρασαν μία αξέχαστη εβδομάδα αλληλεγγύης, ομαδικότητας κι έντονων συναισθημάτων.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συμμετοχή των εθελοντών στην κατασκευή ξενώνα για τους δασκάλους, καθώς το δυσπρόσιτο χωριό των 700 κατοίκων διαθέτει σχολείο, αλλά όχι εκπαιδευτικούς. Η κατασκευή του ξενώνα θα βοηθήσει στη μόνιμη παρουσία δασκάλων στο χωριό και συνεπώς στη μείωση του αναλφαβητισμού στην περιοχή.

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με την ενθουσιώδη υποδοχή των κατοίκων του χωριού με μουσική και χορό, καθώς και με το επίσημο καλωσόρισμα από τους τοπικούς αξιωματούχους. Αμέσως μετά, πιάσαμε δουλειά. Κάποια μέλη της ομάδας κουβαλούσαμε νερό διασχίζοντας μια πανέμορφη διαδρομή από το χωριό προς το ποτάμι, κάποια φτιάχναμε τούβλα και τσιμέντο μαζί με τους ντόπιους και κάποια σοβατίζαμε τους τοίχους του ξενώνα. Όλα, όμως, μοιραζόμασταν το ίδιο χαμόγελο και την ίδια χαρά που βρισκόμασταν εκεί, ακόμη κι όταν ξεσπούσαν ξαφνικές τροπικές καταιγίδες! Τα μεσημέρια οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού άνοιγαν τα σπίτια τους για να φάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε ιστορίες από τις τόσο διαφορετικές ζωές μας.

Τα απογεύματα μας επεφύλασσαν συγκινητικές κι έντονες στιγμές, καθώς επισκεφθήκαμε έργα της ActionAid στην περιοχή, όπως έναν συνεταιρισμό γυναικών που παράγει ψωμί, την Ομάδα COMBAT κατά της ενδοοικογενειακής βίας και μια Λέσχη Μαθητών που μας παρουσίασε μια θεατρική παράσταση. Κάθε επίσκεψη ήταν ένα μάθημα ζωής και ένας ακόμη λόγος να πεισθούμε για τη δύναμη της εκπαίδευσης, για την αλλαγή που μπορεί να έρθει μέσω της ενδυνάμωσης και για το ότι εντέλει, όλοι οι  άνθρωποι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας!

Μετά από μια μοναδική εβδομάδα κι έναν δύσκολο αποχαιρετισμό την τελευταία ημέρα, επιστρέψαμε παίρνοντας μαζί μας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα χαμόγελα, τις αγκαλιές και όλα όσα οι άνθρωποι του Κόρου μάς προσέφεραν απλόχερα.