Συχνές
ερωτήσεις
Ταξιδιών Αλληλεγγύης

Η ActionAid διοργανώνει 1 με 2 Ταξίδια Αλληλεγγύης κάθε χρόνο, διάρκειας 8-10 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Ανάδοχοι της ActionAid, καθώς επισκεπτόμαστε κοινότητες όπου γίνονται προγράμματα κι έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής. Οι συμμετέχοντες έχουν, έτσι, την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που προσφέρουν στο πρόγραμμα και να γνωρίσουν ανθρώπους που άλλαξε η ζωή τους χάρη στην ActionAid. 

Επομένως, η μόνη και βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι να είσαι ενήλικας κι Ανάδοχος της ActionAid. Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσεις όλο το πρόγραμμα και να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες και να έχεις αντοχή για τις διαφορετικές και πολλές φορές δύσκολες συνθήκες (πολλή ζέστη, διαμονή σε απλά καταλύματα, σκληρή δουλειά στο έργο όπου θα βοηθήσουμε κτλ.). 

Όμως, δε χρειάζεται καμία εξειδίκευση, δεν είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών (αν και βοηθάει στην επικοινωνία) και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση (αλλά αν υπάρχει κάποια δυσκολία ή ιδιαιτερότητα καλό θα είναι να το γνωρίζουμε). 

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν την κάλυψη όλων των εξόδων του ταξιδιού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: αεροπορικό εισιτήριο, έκδοση βίζας, διαμονή, διατροφή, ενοικιάσεις πούλμαν για τις μετακινήσεις, προσωπικά έξοδα. Στο συνολικό κόστος περιλαμβάνεται και μια εισφορά προς την ActionAid, ύψους 150€, που καλύπτει τα έξοδα για την πραγματοποίηση του έργου που θα γίνει στην κοινότητα που θα επισκεφθούμε. 

Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τον προορισμό από 1.300€ έως 1.900€. 

Το κάθε ταξίδι διαρκεί περίπου 8-10 μέρες (συνήθως ξεκινάμε Σάββατο κι επιστρέφουμε την επόμενη Κυριακή).  

Στα Ταξίδια Αλληλεγγύης περνάμε όλη μας την ημέρα στην κοινότητα που θα γίνει το έργο στο οποίο θα βοηθήσουμε κι εμείς. Δουλεύουμε στο έργο, γνωρίζουμε τους ανθρώπους της κοινότητας, τρώμε μαζί τους το μεσημέρι και το απόγευμα βλέπουμε κι άλλα προγράμματα της ActionAid στην περιοχή και το πώς έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων. 

Μένουμε πάντα σε κάποιο κοντινό κατάλυμα το οποίο καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες. Ανάλογα με την κοινότητα, οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουμε μπορεί να είναι μεγάλες, καθώς στις αγροτικές περιοχές η ActionAid δουλεύει συχνά σε απομακρυσμένες και αποκομμένες κοινότητες. Έτσι το κατάλυμά μας μπορεί να απέχει και μία ώρα από την περιοχή που πραγματοποιείται το έργο.  

Η επιλογή της χώρας και της κοινότητας που θα επισκεφθούμε γίνεται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια της ομάδας που θα ταξιδέψει και φυσικά τις ανάγκες της περιοχής. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα, πολιτική κατάσταση, ήθη κι έθιμα και η συμπεριφορά μας θα πρέπει είναι ανάλογη. Φυσικά, ενημερώνουμε επαρκώς την ομάδα που θα ταξιδέψει και προετοιμάζουμε το ταξίδι κάθε φορά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. 

Είναι σίγουρα ένα ταξίδι απαιτητικό. Το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο (πολύ πρωινό ξύπνημα, πολλές ώρες σε μετακινήσεις), η δουλειά στο έργο πολλές φορές δύσκολη λόγω συνθηκών (πολλή ζέστη, όλα γίνονται με τα χέρια καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα, το έδαφος μπορεί να είναι πολύ σκληρό και το σκάψιμο δύσκολο κ.λπ.) και σίγουρα απαιτείται μεγάλη υπομονή καθώς οι παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα λόγων απρόοπτων είναι πάρα πολύ συχνές (μπορεί να χαλάσει το λεωφορείο, να μείνουμε από νερό, να κολλήσουμε σε λάσπες, να χρειαστεί πολύ περπάτημα γιατί δε φτάνει το όχημα). Επίσης, η κουζίνα και οι συνθήκες προετοιμασίας των φαγητών είναι σίγουρα διαφορετικές από τις δικές μας.  

Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι, γεμάτο νέες εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα τόσο δυνατά που δε θα τα ξεχάσεις ποτέ! Αρκεί να ξέρεις πως για μια εβδομάδα δεν θα έχεις ανέσεις και ξεκούραση και πως δεν πρόκειται για ένα τουριστικό ταξίδι και τότε, θα είσαι έτοιμος/-η για συμμετοχή! 

Η ομάδα μας που οργανώνει τα Ταξίδια Αλληλεγγύης θα σε ενημερώσει και θα σε καθοδηγήσει από τη στιγμή που θα δηλώσεις ενδιαφέρον και θα κάνεις αίτηση για συμμετοχή σε ταξίδι. 

Η ανακοίνωση του ταξιδιού γίνεται 3 με 4 μήνες πριν την πραγματοποίησή του, μέσω email και Viber σε όλους τους ενεργούς Αναδόχους μας.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα μας, στις σελίδες της ActionAid στα social media (Facebook, Instagram, Twitter), αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ActionAid «Action Λόγου».

Οι αιτήσεις συμμετοχής για κάθε ταξίδι είναι πάντα περισσότερες από τις καθορισμένες θέσεις, οπότε η τελική ομάδα καθορίζεται μέσα από κλήρωση που γίνεται με τη βοήθεια ενός online εργαλείου κληρώσεων για απόλυτη διαφάνεια. Οι Ανάδοχοι που υποστηρίζουν το πρόγραμμά μας στην κοινότητα στην οποία θα ταξιδέψουμε έχουν πάντα προτεραιότητα και εξαιρούνται από την κλήρωση.