Ρουάντα
2012

Ταξίδι Αλληλεγγύης στη Ρουάντα, 2012

Τον Ιούνιο 2012 πραγματοποιήθηκε το τρίτο μας Ταξίδι Αλληλεγγύης, αυτή τη φορά στη Ρουάντα, με 40 Έλληνες και Κύπριους Αναδόχους. Η χώρα έχει συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές και τρομακτική ιστορία. Μια ιστορία όχι και τόσο μακρινή, αυτή της γενοκτονίας του 1994, όπου μέσα σε 100 ημέρες 1.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο από το τυφλό μίσος.

Προορισμός μας ήταν το χωριό Γκιτέγκα της απομονωμένης κοινότητας Γκιτέσι, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 2.500 μέτρα υψόμετρο. Η ActionAid και οι Ανάδοχοι από την Ελλάδα είναι το μοναδικό της στήριγμα. Στο Γκιτέγκα, το σχολείο βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, με κάποιες αίθουσες να είναι υπό κατάρρευση. 465 παιδιά φοιτούσαν στις 6 αίθουσες του σχολείου. Έτσι, στόχος του ταξιδιού μας ήταν η κατασκευή 4 νέων αιθουσών δημοτικού σχολείου και τουαλετών, που θα ωφελούσαν 250 παιδιά.

Κάθε μέρα χωριζόμασταν σε ομάδες εργασίας. Μία ομάδα στο σκάψιμο, άλλη στο χτίσιμο, άλλη στο κουβάλημα τούβλων και ορισμένα μέλη της ομάδας στο μαγείρεμα μαζί με τις γυναίκες του χωριού. Τα μεσημέρια τρώγαμε μαζί με μέλη της κοινότητας στην εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια επισκεπτόμασταν αναπτυξιακά έργα της ActionAid, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους  Αναδόχους του ελληνικού γραφείου.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη στο πρότυπο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής που δημιούργησε η ActionAid. Εκεί έγινε και η συνάντηση πολλών Αναδόχων με τα παιδιά της Αναδοχής τους, στιγμές που χαράχτηκαν στη μνήμη μας. Μοναδική, επίσης, υπήρξε και η επίσκεψή μας στον γυναικείο συνεταιρισμό της ActionAid, όπου γυναίκες, οι περισσότερες χήρες, έβγαζαν το δικό τους εισόδημα μαθαίνοντας να πλέκουν και να πωλούν καλάθια, αλλά και να αλέθουν στη νέα τους αλεστική μηχανή.
 

Ιστορίες Εθελοντών

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα μας, γιατί νομίζω ότι γύρισα ένας καλύτερος άνθρωπος…Θάλεια Γιαννοπούλου, Αθήνα