Αιθιοπία
2012

Ταξίδι Αλληλεγγύης στην Αιθιοπία, 2012

Τον Δεκέμβριο 2012 πραγματοποιήθηκε το τέταρτο Ταξίδι Αλληλεγγύης του ελληνικού γραφείου, από μία ομάδα 48 Ελλήνων και Κύπριων Αναδόχων. Αυτή τη φορά στην Αιθιοπία, στο χωριό Lemma της απομακρυσμένης κοινότητας Αζερνέτ. Στη Lemma, ένα χωριό 2.000 κατοίκων, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι και η εύρεση καθαρού νερού ήταν καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας ζωής, αφού πολλά παιδιά και γυναίκες έπεφταν θύματα επιθέσεων από ύαινες στη διάρκεια των χιλιομέτρων που περπατούσαν για να βρουν νερό, αλλά και θύματα μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα, λόγω κατανάλωσης ακατάλληλου νερού.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας ήταν η συμμετοχή στην επέκταση ενός από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα έργα ύδρευσης της χώρας, του «Vicky Water Project» της ActionAid. Επέκταση που έδωσε πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σε επιπλέον 6.700 κατοίκους της περιοχής.  

Μετά τη θερμή υποδοχή των κατοίκων στην Αζερνέτ, πιάσαμε δουλειά. Ορισμένα μέλη της ομάδας μας βοηθήσαμε στο σκάψιμο του χαντακιού, άλλα στην κατασκευή ενός εκ των δύο σημείων διανομής νερού και κάποια άλλα έμεναν πίσω να μαγειρέψουν μαζί με τις γυναίκες στις καλύβες τους, για να φάμε μαζί το μεσημέρι, στις αυλές τους.

Τα απογεύματα, επισκεπτόμασταν αναπτυξιακά προγράμματα της ActionAid. Επισκεφθήκαμε τον 1 από τους 5 γυναικείους συνεταιρισμούς που διαχειρίζονται και συντηρούν το «Vicky Water Project», καθώς και έναν γυναικείο συνεταιρισμό που δουλεύει για την εξασφάλιση εισοδήματος, με μέλη δυναμικές γυναίκες που ξέφυγαν από την απόλυτη φτώχεια και σήμερα διαχειρίζονται τις δικές τους μικροεπιχειρήσεις.

Το τελευταίο απόγευμα, μια συγκινητική γιορτή μάς περίμενε από τους μαθητές του γυμνασίου της περιοχής, που στηρίζει η ActionAid κατασκευάζοντας νέες τάξεις και εξοπλίζοντας τη βιβλιοθήκη του.Τα βράδια, συγκεντρωνόμασταν για να μοιραστούμε τις πιο δυνατές στιγμές της ημέρας μας.

Ιστορίες Εθελοντών

Η ζωή μου από εδώ και στο εξής, θα χωρίζεται σε προ-Αιθιοπίας και μετά-Αιθιοπίας εποχή. Θεοδώρα Συμεώνογλου, Θεσσαλονίκη

Ιστορίες Εθελοντών

Το αεροπλάνο απογειώθηκε και κανείς μας τότε δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι 7 μόλις μέρες μετά, η ίδια πτήση της επιστροφής θα έφερνε πίσω 48 διαφορετικούς ανθρώπους. Ελένη Χατζηιωάννου, Θεσσαλονίκη