Σίερα Λεόνε
2013

Ταξίδι Αλληλεγγύης στη Σιέρα Λεόνε, 2013

Τον Σεπτέμβριο 2013, 36 Ανάδοχοι συμμετείχαν στο Ταξίδι Αλληλεγγύης της ActionAid στη Σιέρα Λεόνε, στην κοινότητα Μπο, που στηρίζεται αποκλειστικά από Αναδόχους του ελληνικού γραφείου. Η περιοχή Μπο είναι μία από τις πιο παραμελημένες και φτωχές περιοχές της χώρας. Εκεί, κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου, χιλιάδες σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς και μόνο κάποια από αυτά αντικαταστάθηκαν από ξύλινα παραπήγματα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να έχουν ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση.

Στόχος της ομάδας και του ταξιδιού μας ήταν η κατασκευή ενός νέου δημοτικού σχολείου, έργο που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον Αντώνη Κανάκη, που επιστρέφοντας από το ταξίδι που πραγματοποίησε με την ActionAid στη Mπο τον Οκτώβριο του 2012, αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στην περιοχή και ενός πηγαδιού στο χωριό Fengenhun.

Καθημερινά εργαζόμασταν στο χτίσιμο του σχολείου. Τα μεσημέρια τρώγαμε όλες και όλοι μαζί στην αυλή του, για να επισκεφθούμε αμέσως μετά αναπτυξιακά έργα της ActionAid στην περιοχή. Γνωρίσαμε συνεταιρισμούς γυναικών και μέλη ομάδων ενδυνάμωσης με καταπληκτικές γυναίκες που αντιτάχθηκαν στην ενδοοικογενειακή βία και σήμερα κερδίζουν το δικό τους εισόδημα. Είδαμε, επίσης, πώς τα μικρά μαιευτήρια της ActionAid σώζουν τις ζωές εγκύων και βρεφών.

Φεύγοντας από την κοινότητα, περάσαμε 2 μέρες στην πρωτεύουσα, το Φρίταουν. Περπατήσαμε σε μία από τις παραγκουπόλεις και είδαμε πώς τα 2 σχολεία της ActionAid στην περιοχή μετατρέπονται σε κοιτώνες, όταν η περιοχή πλημμυρίζει και οι παράγκες διαλύονται. Γνωρίσαμε επίσης το «Κέντρο Εκπαίδευσης Νέων» της ActionAid στην πρωτεύουσα που μαθαίνει μία τέχνη σε νέους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο όπως ξυλουργική, μαγειρική και ραπτική.

Ιστορίες Εθελοντών

Η εμπειρία μου ήταν σαφώς μοναδική. Θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα στον καθένα. Ήταν κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει. Μέλπω Κουντούρη, Αθήνα