Σενεγάλη
2022
ActionAid

Σενεγάλη 2022

«Ήταν μια δυνατή εμπειρία γεμάτη με πληθώρα συναισθημάτων, ένα μάθημα ζωής. Από διηγήσεις και βίντεο που είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν, θεωρούσα ότι ήμουν προετοιμασμένη πως αυτό το ταξίδι θα είναι καθοριστικό. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν φαντάστηκα πως θα με επηρέαζε και σημάδευε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ήταν ένα όνειρο ζωής, το οποίο είχα  από μικρή, που πλέον έχει πραγματοποιηθεί, και όχι μόνο δεν με απογοήτευσε αλλά αντίθετα με δικαίωσε. Αξίζει κάθε άνθρωπος να βιώσει αυτά τα συναισθήματα, να αντικρίσει αυτά τα βλέμματα και να επαναπροσδιορίσει την ιδιά του την ύπαρξη και την στάση ζωής. Αυτά που μου έμαθε η Αφρική- είναι πολλά-  δεν θα τα έχω βρει σε κανένα σχολείο, σε κανένα πανεπιστήμιο και σε κανένα βιβλίο.»

Άντρια Κ., Ανάδοχος

«Απίστευτη εμπειρία! Αν μπορούσα να ξαναπάω τώρα, θα το έκανα!»

Αφροδίτη Π., Ανάδοχος

«Δεν είχα κατανοήσει την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη συνεισφορά όσο και επιρροή σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει τις απανταχού κοινωνίες και πως τα ταξίδια αλληλεγγύης αποτελούν φορέα εξάπλωσης των θεμελιωδών ανθρώπινων  αξιών»

Βασίλης Τ., Ανάδοχος

«Μέσα από το ταξίδι συνειδητοποίησα την πολύτιμη συνεισφορά των χρημάτων της αναδοχής. Τα χρήματα αυτά -που μέχρι πρώτα ήταν κάτι το αόριστο - απέκτησαν υπόσταση, έγιναν έργα και άνθρωποι μαχητικοί οι οποίοι όχι μόνο διεκδικούν και δεν το βάζουν κάτω, αλλά παραμένουν χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και δεν γνώριζα είναι πως στις επισκέψεις μας στα ταξίδια αυτά λαμβάνουν μέρος οι τοπικές αρχές. Επομένως πέραν από τα βοηθητικά προγράμματα, λειτουργούμε και σαν μοχλός πίεσης έτσι ώστε οι τοπικές διοικήσεις να σταματήσουν την εκμετάλλευση των δημόσιων πόρων και να συμβάλλουν στην άμβλυνση του προβλήματος. Αυτό νομίζω είναι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί  να προσφέρει η Actionaid.»

Άντρια Κ., Ανάδοχος

«Η εμπειρία ήταν μοναδική. Οι άνθρωποι που γνώρισα υπέροχοι. Και σίγουρα η άποψή μου για το έργο της ΑΑ έχει ενδυναμωθεί. Νομίζω δε θα σταματήσω ποτέ να στηρίζω αυτό το έργο. Είναι υπέροχο που κατάφερα να δω το έργο από κοντά και πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους εκεί.»

Βάσω Γ., Ανάδοχος

Ένα όνειρο ζωής για την Τζιλόρ!

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο λόγια των Αναδόχων που συμμετείχαν στο πρόσφατο ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid. Τον Οκτώβρη, 46 Ανάδοχοι και προσωπικό της ActionAid ταξιδέψαμε μέχρι την μακρινή Τζιλόρ της Σενεγάλης, για να γνωρίσουμε από κοντά τους κατοίκους και να δούμε πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους με την υποστήριξη της ActionAid και του Προγράμματος Αναδοχής. Είχαμε, όμως, και ακόμα έναν σκοπό! Να χρηματοδοτήσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε έμπρακτα στην ολοκλήρωση της κατασκευής ενός Κέντρου Πολλαπλών Χρήσεων για την κοινότητα! Ένα όνειρο ζωής, όπως μας το μετέφεραν οι κάτοικοι της Τζιλόρ!

Το Κέντρο αυτό θα αξιοποιηθεί από παιδιά και ενήλικες για επιπλέον ευκαιρίες μάθησης, θα φιλοξενεί συναντήσεις της κοινότητας, θα περιλαμβάνει δανειστική βιβλιοθήκη για όλες τις ηλικίες, και ακόμα, θα αποτελεί έναν χώρο για εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Θα ωφελήσει συνολικά 1.500 παιδιά και ενήλικες από τα 17 γειτονικά χωριά!