Υπόθεση σεξουαλικής βίας: Νίκη στα δικαστήρια, νίκη στη ζωή

Η Ιωάννα ζει σε ένα ελληνικό νησί. Το 2021 βίωσε σεξουαλική παρενόχληση και βία από εργοδότη της. Το 2024 δικαιώθηκε στο δικαστήριο, μετά από χρήση της υπηρεσίας Speak Out του έργου Safe at Work, που υλοποιήθηκε μεταξύ 2022-2024, έχοντας ως στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, μέσω της ενίσχυσης της υποστήριξης των επιζωσών.

«Το αποτέλεσμα της δίκης δικαίωσε εμένα και όλες και όλους εσάς που έχετε περάσει κάτι αντίστοιχο. Εύχομαι να μάθουμε να μιλάμε όλοι και όλες και να μάθουμε και στα παιδιά μας να μιλάνε. Μη φοβάστε, εκείνοι να φοβούνται. Να μιλάτε, δεν είστε μόνες!», δηλώνει η Ιωάννα και στέλνει ευχαριστήριο γράμμα στην ActionAid.

Σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, στην Ελλάδα το ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών κατά την εργασία είναι πολύ υψηλό και φτάνει στο 85%, με πολλές συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

 «Η σιωπή μας, η ανοχή μας, ο φόβος μας είναι η δύναμή τους.» 

Τα δικαιώματα των γυναικών, η ενδυνάμωση και η προστασία τους αποτελεί σημαντικό μέρος της δουλειάς μας σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Εδώ και χρόνια προσφέρουμε βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέσα από το Κέντρο Κοινότητας στον Κολωνό στην Αθήνα. Έχουμε ήδη στηρίξει γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί στην εργασία τους.

Το ευχαριστήριο γράμμα της Ιωάννας

letter_I_SaW

Σήμερα θέλω να σας πω την δική μου ιστορία…Βίωσα σεξουαλική παρενόχληση λεκτική και σωματική στη δουλειά από τον εργοδότη μου. Εκεί που σκέφτεσαι πως δεν θα συμβεί σε εσένα, τότε αρχίζεις να δέχεσαι απρεπή και σεξιστικά σχόλια και πιστεύεις ότι με λόγια του τύπου «δεν σου επιτρέπω», «μην μου ξαναμιλήσεις έτσι», ότι όλα θα τελειώσουν.

Δεν τελειώνουν. Γίνονται χειρότερα. 

Η σιωπή μας, η ανοχή μας, ο φόβος μας είναι η δύναμή τους. Εγώ αποφάσισα να μιλήσω και να τον καταγγείλω με πολύ φόβο και πολλή αγωνία. Δεν σας κρύβω ότι πολλοί άνθρωποι είπαν «πού πας να μπλέξεις;», «μην το τραβήξεις άλλο», «είμαστε μικρή κοινωνία, που θα βρεις δουλειά μετά;», «άστο να περάσει», «μα καλά δεν φοβάσαι;», «αυτός είναι καρχαρίας θα σε φάει ρε ψαράκι»...Ξέρετε τι μου δημιούργησαν αυτές οι απαντήσεις; ΦΟΒΟ, ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΟΒΟ...Θα φοβόμουν πολύ περισσότερο να μην μπορούσα να μιλήσω για αυτό που μου συνέβη. Ξέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα που βιώνουν κάποιου είδους βία. Ενδοοικογενειακή, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική. Όπως κι αν λέγεται, η βία είναι βία.

Μίλησα, λοιπόν, βγήκα μπροστά, βρέθηκα στην αίθουσα δικαστηρίου και έτρεμα ολόκληρη. Το στομάχι μου ήταν κόμπος, τα χέρια μου ήταν μούσκεμα, η καρδιά μου ένιωθα πως θα σπάσει,  τα μάτια μου έτρεχαν ασταμάτητα, η ανάσα μου ήταν κομμένη, η φωνή μου έτρεμε.

Μίλησα όμως. Τα είπα όλα και δικαιώθηκα! 

Δικαιώθηκα ναι, γιατί τώρα πια θα μπορώ να κοιμάμαι όπως πριν, θα μπορώ να κοιτάω στα μάτια ξανά όλους εκείνους τους παλιούς μου συνεργάτες που είχαν μπει στην μέση για το ποιος λέει την αλήθεια, για αυτούς που ήξεραν τι γινόταν και ο φόβος τους μην χάσουν τη δουλειά τους δεν τους άφηνε να μου συμπαρασταθούν. Το αποτέλεσμα της δικής με δικαίωσε εμένα κι όλους εσάς που έχετε περάσει κάτι αντίστοιχο. 

Εύχομαι να μάθουμε να μιλάμε όλοι και να μάθουμε και στα παιδιά μας να μιλάνε. Μην φοβάστε! Εκείνοι να φοβούνται!

Εκείνοι οι δειλοί που νομίζουν πως έχουν δικαίωμα πάνω στο σώμα μας και την ψυχή μας. 

Να μιλάτε, δεν είστε μόνοι! 

Ι. 

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε η Ιωάννα στο marieclaire.gr.

 

Speak Out_Marie Claire

 

Το έργο

Το έργο Safe at Work υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.