Το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία του

Το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία του, με περισσότερους από 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πληγεί και τουλάχιστον 27 νεκρούς μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ζημιών σε υποδομές, καλλιέργειες και δίκτυα επικοινωνίας, με σχεδόν το ήμισυ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε λειτουργία. Επιπλέον, οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών, αποτελώντας σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες και πάνω από 470.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει μαζί με 29.000 βοοειδή σε περίπου 3.800 καταφύγια σε 11 πληγείσες περιοχές.

Με τις πηγές νερού να έχουν μολυνθεί, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσουν θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, όπως η χολέρα και ο δάγκειος πυρετός. Οι πλημμύρες έχουν επίσης αποκόψει δρόμους και γραμμές επικοινωνίας, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διάσωσης.

Bangladesh_2

©ActionAid

 Βασικές αιτίες 

Η κύρια αιτία των ξαφνικών πλημμυρών στο Μπανγκλαντές είναι οι ακραίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με το νερό που απελευθερώθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την Ινδία. Η κατάσταση ήταν απρόβλεπτη και στις δύο χώρες και δεν υπήρχε η κατάλληλη και έγκαιρη προειδοποίηση. Η Ινδία έπρεπε να ανοίξει ένα φράγμα για να απελευθερώσει το υπερβολικό νερό, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Διάφοροι άλλοι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό:

 Ισχυροί μουσώνες και ακραίες βροχοπτώσεις:  Αυτή είναι η εποχή των μουσώνων στο Μπανγκλαντές, που συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι βροχοπτώσεις ήταν ακραίες και πολύ πέρα ​​από τις δυνατότητες των φυσικών και ανθρωπογενών συστημάτων της περιοχής. Αυτή η περιοχή, που δεν είναι γνωστή ως επιρρεπής στις πλημμύρες, δεν είχε βιώσει παρόμοια φαινόμενα στην πρόσφατη ιστορία, με την κοινότητα να είναι απροετοίμαστη και χωρίς γνώση ή σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πλημμυρών.
 

 Κλιματική Αλλαγή:  Η ένταση των βροχοπτώσεων συνδέεται άμεσα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο όγκος της βροχόπτωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέκλυσε τα ποτάμια και τα αποχετευτικά συστήματα, οδηγώντας σε σοβαρές πλημμύρες.

Το Μπανγκλαντές βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης και πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μόλις πριν από τρεις μήνες, το Μπανγκλαντές επλήγη από τον κυκλώνα Ρεμάλ, τον πιο καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε το Μπανγκλαντές τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε 19 περιφέρειες της χώρας κατά τη διάρκεια του κυκλώνα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αφήνοντας σχεδόν 200.000 ανθρώπους και 18.000 ζώα σε καταφύγια από πλημμύρες.

 Απελευθέρωση φράγματος:  Η Ινδία παρουσίασε παρόμοια αυξημένα επίπεδα βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε έντονες πλημμύρες. Χωρίς επαρκή προειδοποίηση, οι πύλες του φράγματος στην περιοχή Tripura της Ινδίας άνοιξαν ξαφνικά, προκαλώντας πλημμύρες άνευ προηγουμένου στο Μπανγκλαντές.

 Αναπτυξιακές καταστροφές:  Η αποψίλωση των δασών και οι εκτός σχεδιασμού αναπτυξιακές δραστηριότητες έχουν επιδεινώσει τις πλημμύρες. Αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν τη φυσική ικανότητα της γης να απορροφά νερό, αυξάνοντας την επιφανειακή απορροή και συμβάλλοντας στη σοβαρότητα των πλημμυρών.

 Συστήματα χαμηλής πίεσης:  Ο σχηματισμός συστημάτων χαμηλής πίεσης στην περιοχή ενέτεινε τις βροχοπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Bangladesh_1

©ActionAid

 Ανθρωπιστικές ανάγκες 

 Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης:  Οι εκτοπισμένες οικογένειες στεγάζονται επί του παρόντος σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, σχολεία και ημιτελή κτίρια. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πρόσθετα καταφύγια για τη φιλοξενία εκτοπισμένων οικογενειών.

 Καθαρό πόσιμο νερό:  Οι οικογένειες χρειάζονται επειγόντως καθαρό πόσιμο νερό, καθώς οι πλημμύρες έχουν μολύνει τις πηγές νερού.

 Τρόφιμα:  Οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται μαγειρεμένο φαγητό και πακέτα τροφίμων έκτακτης ανάγκης.

 Υγεία, αποχέτευση και υγιεινή:  Υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για πρόσθετες εγκαταστάσεις υγιεινής, κιτ υγιεινής και κινητές τουαλέτες για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό.

 Προστασία:  Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της βίας λόγω φύλου και άλλων προβλημάτων προστασίας που προκύπτουν στα υπερπλήρη καταφύγια.

 Ψυχοκοινωνική υποστήριξη:  Οι οικογένειες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, των σπιτιών και των μέσων διαβίωσης χρειάζονται επειγόντως ψυχολογική υποστήριξη.

 Υποστήριξη σε μετρητά:  Οι πληγείσες οικογένειες χρειάζονται πρόσβαση σε επιδόματα σε μετρητά για να τις βοηθήσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες καθώς αναρρώνουν από τις πλημμύρες.

Bangladesh_3

©ActionAid

 Η ανταπόκριση της ActionAid 

Η ActionAid ανταποκρίνεται στην κρίση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές Sadar, Begomgonj και Sonaimuri στην περιφέρεια Noakhali, ενώ, μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων στην περιφέρεια Feni, η παροχή βοήθειας και ενίσχυσης θα προχωρήσει και εκεί. Προκειμένου να φτάσει στις πλημμυρισμένες κοινότητες, το αφοσιωμένο δίκτυο εθελοντών νέων της ActionAid αψηφά τις δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύοντας με μικρές βάρκες για να παραδώσει τρόφιμα και ζωτικής σημασίας προμήθειες σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη.

Οι ομάδες της ActionAid παραδίδουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καθαρού πόσιμου νερού και δισκίων καθαρισμού νερού, κιτ ενυδάτωσης για την πρόληψη της διάρροιας και φάρμακα έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες οικογένειες που στεγάζονται σε προσωρινά καταφύγια. Παρέχουν επίσης, υποστήριξη ψυχικής υγείας σε εκτοπισμένες οικογένειες που αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας των σπιτιών και των μέσων διαβίωσής τους.

Χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια για τη στήριξη των εκτοπισμένων οικογενειών. Η ActionAid έχει απευθύνει έκτακτη έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να παράσχει αρχική στήριξη έκτακτης ανάγκης σε περίπου 15.000 πληγείσες οικογένειες.

Παράλληλα, η Ομάδα Άμεσης Δράσης Έκτακτης Ανάγκης της ActionAid Bangladesh (EFAST), σε συνεργασία με δύο τοπικούς εταίρους: το Συμμετοχικό Δίκτυο Έρευνας και Δράσης (PRAAN) και το Service For Human Being Organization (SHBO), έχει αναπτυχθεί για να παρέχει άμεση ανακούφιση σε 7.500 επιζώντες από πλημμύρες σε 30 κέντρα στις περιοχές Sadar, Sonaimuri και Begomgonj της περιφέρειας Noakhali. Σχεδιάζουν επίσης να επεκτείνουν την υποστήριξη στην περιφέρεια Feni, φτάνοντας συνολικά περίπου τα 15.000 άτομα. Οι άμεσες προσπάθειες ανακούφισης επικεντρώνονται στην παροχή μαγειρεμένων και ξηρών τροφών, ειδών υγιεινής, ασφαλούς πόσιμου νερού, από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (χρήση ORS) και επείγουσας ιατρικής. Ψυχοκοινωνικές πρώτες βοήθειες και πρόσθετα κιτ αξιοπρέπειας/υγιεινής από αποθέματα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης διανέμονται στις εκτοπισμένες οικογένειες.

Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν τη διανομή πακέτων τροφίμων, επιδόματα σε μετρητά και περαιτέρω και κιτ αξιοπρέπειας/υγιεινής. Η αρχική ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης θα μεταβεί σε μια φάση ανάκαμψης, εστιάζοντας στις επισκευές καταφυγίων, στις εγκαταστάσεις WASH και στην αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης στις πληγείσες κοινότητες.

Οι νέοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, διασώζοντας γρήγορα ευάλωτες κοινότητες, ζώα και κατοικίδια πριν φτάσουν οι τοπικές αρχές, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και ο στρατός. Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τις πληγείσες περιοχές και να κινητοποιήσουν υποστήριξη από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον, προσφέρονται εθελοντικά για να προετοιμάσουν και να διανείμουν μαγειρευτά γεύματα σε άτομα που βρίσκονται σε καταφύγια πλημμυρών. Παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες, έχουν αρχίσει επίσης να αξιολογούν τις ανάγκες των ευάλωτων κοινοτήτων ως μέρος των δραστηριοτήτων άμεσης ανταπόκρισης και αποκατάστασης.

Bangladesh_4

©ActionAid