Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία
Η έρευνα «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», που πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid, έρχεται να απαντήσει στο γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Μέσα από ατομικές συνεντεύξεις και εστιασμένη ομάδα συζήτησης διερευνά τους λόγους υποαναφοράς του φαινομένου και διαμορφώνει προτάσεις για την ενδυνάμωση και ευκολότερη πρόσβαση των εργαζόμενων σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και διαμεσολάβησης.
Η βιβλιογραφική επισκόπηση των κύριων ευρημάτων είναι διαθέσιμη εδώ.
Απόψεις και στάσεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία
Η έρευνα «Απόψεις και στάσεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία» αποτελεί συνέχεια της έρευνάς μας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» και έρχεται να δώσει απαντήσεις στο τι πιστεύουν οι άντρες για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στην πρώτη έρευνα που έγινε μόνο σε γυναίκες, βρέθηκε ότι οι γυναίκες σε ποσοστό πάνω από 60% θεωρούν ως σεξουαλική παρενόχληση τα προκλητικά βλέμματα και την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και ιστοριών, στην επόμενη έρευνα που έγινε μόνο σε άντρες, εκείνοι αναγνωρίζουν κυρίως τις πιο σοβαρές μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης με ποσοστό πάνω από 80%, αλλά οι συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή συγκεντρώνουν χαμηλότερο ποσοστό (περίπου 50%).
«Safe at Work»: Η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία είναι υπόθεση όλων μας
Η σεξουαλική παρενόχληση μας αφορά όλες και όλους!
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Safe at Work»
Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.
Διάβασε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr