Για την καταπολέμηση της
σεξουαλικής παρενόχλησης
στην εργασία

Έρευνα: «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το έργο Safe at Work υλοποιήθηκε την περίοδο:
Μάρτιος 2022 – Μάρτιος 2024

Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

 

Η έρευνα «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», που πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid, έρχεται να απαντήσει στο γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

 

Μέσα από ατομικές συνεντεύξεις και εστιασμένη ομάδα συζήτησης διερευνά τους λόγους υποαναφοράς του φαινομένου και διαμορφώνει προτάσεις για την ενδυνάμωση και ευκολότερη πρόσβαση των εργαζόμενων σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και διαμεσολάβησης.

 

Η βιβλιογραφική επισκόπηση των κύριων ευρημάτων είναι διαθέσιμη εδώ.

 

 

Συνέντευξη για την έρευνα της ActionAid

Άκουσε παρακάτω την συνέντευξη της Μαρίας Κόκκαλη, Communications & Campaigning Manager της ActionAid, στο podcast “Explainer” του Σταύρου Διοσκουρίδη στο News247 για την έρευνα της ActionAid με τίτλο «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος “Safe at Work” και δημοσιεύθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου.

Συνέντευξη στο

podcast “Explainer”

Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όλες τις γυναίκες

Γνωρίζουμε πλέον ότι η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες για τα άτομα, για τους οργανισμούς, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μας, το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Το κόστος, ηθικό, σωματικό, ψυχικό, επικοινωνιακό και οικονομικό, είναι τεράστιο.

Στην ActionAid, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου υπάρχει δικαιοσύνη και ουσιαστική ισότητα για γυναίκες και κορίτσια παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι όλες οι εργαζόμενες πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους εργασίας με μηδενική ανοχή σε παρενοχλητικές και σεξιστικές συμπεριφορές.

Για τον λόγο αυτό, υλοποιούμε το έργο Safe at Work που στοχεύει στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και την ενίσχυση του προστατευτικού πλαισίου με εμπειρικά δεδομένα και προτάσεις πολιτικής, και αναμένεται να προσεγγίσει πάνω από 200.000 άτομα πανελλαδικά. Μέσα από την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων ή επιζησασών, την παροχή μηχανισμών και εργαλείων πρόληψης και αντιμετώπισης στο σύνολο του κόσμου της εργασίας και εμπεριστατωμένης γνώσης για τον τρόπο σκέψης των ανδρών, το έργο θα δημιουργήσει έναν πολύπλευρο μηχανισμό προστασίας από τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, τροφοδοτώντας με εμπειρικά δεδομένα την εφαρμογή της ανάλογης νομοθεσίας, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, μέσα από την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Το 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Απόψεις και στάσεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Η έρευνα «Απόψεις και στάσεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία» αποτελεί συνέχεια της έρευνάς μας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» και έρχεται να δώσει απαντήσεις στο τι πιστεύουν οι άντρες για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ στην πρώτη έρευνα που έγινε μόνο σε γυναίκες, βρέθηκε ότι οι γυναίκες σε ποσοστό πάνω από 60% θεωρούν ως σεξουαλική παρενόχληση τα προκλητικά βλέμματα και την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και ιστοριών, στην επόμενη έρευνα που έγινε μόνο σε άντρες, εκείνοι αναγνωρίζουν κυρίως τις πιο σοβαρές μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης με ποσοστό πάνω από 80%, αλλά οι συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή συγκεντρώνουν χαμηλότερο ποσοστό (περίπου 50%).

 

Άξονες δράσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος που κινείται σε πέντε άξονες:

1. Τη δωρεάν νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση των θυμάτων ή επιζησασών μέσω του προγράμματος Speak Out.

2. Τη διαμόρφωση και ενίσχυση του νομικού πλαισίου στη χώρα.

3. Τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και την εκπαίδευση των στελεχών του ανθρώπινου δυναμικού και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του εργατικού δυναμικού, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

4. Την έρευνα και καταγραφή των αντιλήψεων των ανδρών σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση.

5. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Safe at work
ActionAid

Στόχοι του προγράμματος

Η ενίσχυση της υποστήριξης των θυμάτων ή επιζησασών σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, για την ενημέρωση και άσκηση των δικαιωμάτων τους, μέσα από νομική συμβουλευτική και συμπαράσταση καθώς και η εκπαίδευση φοιτητών νομικής και νέων δικηγόρων. 

Η ενίσχυση του προστατευτικού πλαισίου πρόληψης για την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, μέσα από την εκπαίδευση εργαζομένων, στελεχών ανθρώπινου δυναμικού και εργοδοτών.

Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας και στάσης σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, με έμφαση στον ανδρικό πληθυσμό και στο κοντινό περιβάλλον των θυμάτων ή επιζησασών.

Ενίσχυση της υποστήριξης των θυμάτων ή επιζησασών σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

«Safe at Work»: Η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία είναι υπόθεση όλων μας

Η σεξουαλική παρενόχληση μας αφορά όλες και όλους!

Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO. 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Διάβασε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr