Ο Γιάννης Χονδρός ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα. Μπορεί η επαγγελματική του δραστηριότητα να μην έχει να κάνει με τη φωτογραφία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση του με τον μαγικό κόσμο του φωτογραφικού φακού είναι ανύπαρκτη. Ίσα-ίσα, το αντίθετο.
Ο Γιάννης όταν πιάνει τη φωτογραφική του μηχανή γίνεται άλλος άνθρωπος. Είτε πρόκειται για μηχανή, είτε απλώς για το κινητό του, η μεταμόρφωση είναι ακαριαία και θεαματική. Το πρόσφατο ταξίδι του στην Τανζανία, μέσα από το ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς, μακρινά μέρη, ξεχωριστούς ανθρώπους και να απαθανατίσει την υποσαχάρια Αφρική μέσα από τον φακό του.
Ας μεταφερθούμε στην Τανζανία, λοιπόν, και συγκεκριμένα στην κοινότητα Τσαμγουίνο. Εκεί όπου η ActionAid μετατρέπει την υποστήριξη των Ελλήνων και Κυπρίων Αναδόχων σε ουσιαστική αλληλεγγύη προς τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας έργα υποδομής (π.χ. αίθουσες σχολείων, τουαλέτες κ.λπ.) αλλά και υλοποιώντας προγράμματα ενδυνάμωσης (π.χ. για ευάλωτες γυναίκες).
Η πρώτη γνωριμία. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του χωριού Ματέμπε στο κέντρο της Τανζανίας έρχονται σε επαφή με την αποστολή της ActionAid από Ελλάδα και Κύπρο / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Το τοπίο της Τανζανίας στην ενδοχώρα είναι σχετικά ξερό και έρημο. Τα χωριά αντιμετωπίζουν έντονη λειψυδρία και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ο κόσμος αναγκάζεται να αντλήσει νερό από ποτάμια και χειμάρρους ή και μέσα από γούρνες. Η ActionAid υλοποιεί έργα υποδομής που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ένα τυπικό τοπίο της τανζανικής ενδοχώρας. Τα ζώα απαραίτητα για τις καθημερινές δουλειές / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Η φετινή αποστολή της ActionAid είχε να κάνει με την κατασκευή τουαλετών στο σχολείο του Ματέμπε. Ο Γιάννης Χονδρός έκανε πάνω από 7.000 χιλιόμετρα για να πάρει μέρος σε αυτό το μοναδικό ταξίδι. Τρίκαλα-Αθήνα-Κων/πολη-Νταρ Ες Σαλάαμ-Ντοντόμα-Ματέμπε. Και τούμπαλιν. Κι όλα αυτά για να γνωρίσει το παιδί της Αναδοχής του μαζί με τους γονείς του, την υπόλοιπη κοινότητα και να συμβάλει ώστε να χτιστούν τουαλέτες αλλά και ένας χώρος όπου τα κορίτσια θα μπορούν να ξεκουράζονται και να φροντίζουν τον εαυτό τους όταν έχουν περίοδο. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, η περίοδος είναι αφορμή τα κορίτσια να σταματούν το σχολείο για αρκετό διάστημα, έως και οριστικά.
Ανάδοχοι της ActionAid επί τω έργω / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Απρόσμενοι επισκέπτες δίνουν έναν άλλον τόνο στο ταξίδι / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Γυναίκες και άνδρες από Ελλάδα, Κύπρο και Τανζανία, σηκώνουν μανίκια και δουλεύουν πυρετωδώς / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Ωστόσο, το ταξίδι αυτό δεν ήταν μόνο ευκαιρία για έργα και για να δουν οι Ανάδοχοι πού πηγαίνουν οι πόροι της στήριξής τους. Το ταξίδι είναι και μια ευκαιρία για ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μέσα από παιχνίδι, χορό, φαγητό και τραγούδι.
Η Τανζανία κέρδισε την Ελλάδα σε ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό αγώνα που κρίθηκε στα πέναλτι / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Οι άνθρωποι της Τανζανίας αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και περηφάνια / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Σε ένα ταξίδι δεν λείπουν τα απρόοπτα. Ακόμη και οι πιο απρόβλεπτες δυσκολίες ξεπερνιούνται. Ανάδοχοι της ActionAid προσπαθούν με τη βοήθεια των ντόπιων να ξεκολλήσουν το όχημα που κόλλησε στην άμμο / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Οι ημέρες περνούν. Ο ιδρώτας μπόλικος. Η κούραση έχει αρχίσει να βαραίνει πόδια και χέρια. Αλλά τα πόδια και τα χέρια παίρνουν άλλη δύναμη όταν αγγίζονται μεταξύ τους. Είτε στη δουλειά, είτε στον χορό μετά τη δουλειά. Και αλαφραίνουν. Και δυναμώνουν. Και έχουν άλλη φρεσκάδα να συνεχίσουν το έργο.
Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, δύο κτήρια με τουαλέτες σχεδόν ολοκληρώνονται. Μένει μόνο η οροφή που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα της δουλειάς είναι εμφανή και τα χαμόγελα είναι πλατιά. Σε όλα τα πρόσωπα.
Αλλά κυρίως σε αυτά των μαθητών του Δημοτικού σχολείου του Ματέμπε.
Άποψη του εσωτερικού του κτηρίου τουαλετών / © Photo: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
Πλέον οι μαθητές είναι μέσα στην αίθουσα. Κάνουν μαθηματικά και μαθήματα γλώσσας σουαχίλι. Αν και η αφρικανική γλώσσα είναι διαδεδομένη στη χώρα, οι μαθητές πρέπει να τη μάθουν ως «δεύτερη γλώσσα» γιατί στο σπίτι τους μιλούν τις γλώσσες της εκάστοτε φυλής. Μια σχολική αίθουσα με 42 παιδιά μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές «πρώτες γλώσσες». Ωστόσο, στο Δημοτικό μαθαίνουν σουαχίλι και από το Γυμνάσιο και μετά όλα τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά.
«Σε μια γωνιά του μαυροπίνακα βλέπω μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες. Γράφει ActionAid. Βοήθεια στην πράξη θα μπορούσε να το μεταφράσει κανείς. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σωστό τίτλο για αυτό που έζησα μια βδομάδα τώρα», λέει ο Γιάννης Χονδρός, έχοντας επιστρέψει στα Τρίκαλα.
«Έφτασα πίσω. Ξεφόρτωσα τις αποσκευές μαζί και λίγη αφρικανική άμμο από τα μπατζάκια του παντελονιού μου. Σύντομα έμεινα ξυπόλητος και άνοιξα τη βρύση της αυλής. Κρύο νερό τρέχει στα πόδια μου. Κλείνω τα μάτια μου και χαμογελώ. Ξαφνικά μεταφέρομαι στην καρδιά της Τανζανίας, εκεί όπου 45 άτομα αφήσαμε λίγη από την ουσία μας. Νιώθω ήδη το νερό από το επόμενο έργο της ActionAid να υγραίνει την κατάξερη γη του Ματέμπε. Το νερό αυτό είναι πολύτιμο για τα παιδιά που γνώρισα», λέει ο Γιάννης και δίνει ραντεβού για το επόμενο ταξίδι μέσα από τον φωτογραφικό φακό του.
Αν θέλετε να ζήσετε κι εσείς ένα τέτοιο ταξίδι, μπορείτε να γίνετε Ανάδοχοι και να στηρίξετε το έργο της ActionAid. Μάθετε περισσότερα εδώ.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε trikalavoice.gr, thenewspaper.gr, trikkipress.gr, trikalaopinion.gr.