Στηρίζουμε οικογένειες που αναγκάζονται να φύγουν εξαιτίας των συρράξεων στην Ουκρανία

Καθώς περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει στις γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από τις βίαιες συρράξεις στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια και προστασία σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν.

Πρόσφυγες και προσφύγισσες περνούν τα σύνορα σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία για να γλυτώσουν από σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς, που καταστρέφουν σπίτια και διαλύουν βασικές υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και η ιατρική φροντίδα. Οι περισσότερες είναι γυναίκες και παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο στις βίαιες συρράξεις και σε επείγουσες καταστάσεις, καθώς η έμφυλη βία και η εκμετάλλευση αυξάνονται δραματικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής να φτάσουν τα 5 εκατ. Σε αυτή την περίπτωση, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα.

Ως ActionAid, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για τη στήριξη των οικογενειών που φτάνουν σε χώρες γειτονικές της Ουκρανίας, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις. Όπως εξηγεί ο Γεράσιμος Κουβαράς, διευθυντής της ActionAid στην Ελλάδα:

«Όπως και το 2015 βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έφταναν στις ακτές μας για να βρουν καταφύγιο από τη σύρραξη στη Συρία, έτσι και τώρα νιώθουμε χρέος να συνδράμουμε τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να αφήσουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

Ειδικά ως οργάνωση που δουλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις συνέπειες αυτού του πολέμου στα κορίτσια και τις γυναίκες που διαφεύγουν, αναζητώντας ασφάλεια.

Μας ανησυχούν πολύ, επίσης, αναφορές στα ΜΜΕ για ρατσιστικές διακρίσεις εναντίον των μαύρων και έγχρωμων ανθρώπων στην Ουκρανία, στους οποίους απαγορεύτηκε να διασχίσουν τα σύνορα και να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.»

Άμαχοι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται. Όσοι και όσες ξεφεύγουν έχουν μαζί τους ελάχιστα, καθώς πρέπει να περπατήσουν για μέρες μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές μέρος.

Όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, που προσπαθούν διαφύγουν από συρράξεις έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ασφαλή διέλευση, σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ και όλα τα κράτη πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές. 

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν πρόσβαση σε στέγη, τροφή, καθαρό νερό, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθώς και υπηρεσίες προστασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ασφαλείς χώρους για να αποφευχθεί η έμφυλη βία. 

Η παρέμβασή μας θα εστιάσει σε ανακούφιση άμεσων αναγκών, στην προστασία από έμφυλη βία, στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και στη στήριξη των γυναικών και των νέων ώστε να αναλάβουν καίριους ρόλους στη διαχείρισης της κρίσης.