Μια ετερόκλητη ομάδα με κοινό σκοπό και προτάσεις για αλλαγή

Αγγελική-Μαρία Ζαμπέτα
Μέλος της μικτής ομάδας εργασίας του έργου Be Part

Ξεκινώντας με έναν απλό ορισμό, τον οποίο έχει δώσει το αδερφικό Δημοτικό Συμβούλιο Νέων της Θεσσαλονίκης, ευστόχως: «Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι δομή ενεργητικής συμμετοχής νέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος». Στο παρόν άρθρο θα παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία, τι με ώθησε να ασχοληθώ με τη δημιουργία ενός Δημοτικού Συμπεριληπτικού  Συμβουλίου Νέων, καθώς και γιατί το θεωρώ σημαντικό.

Ως τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, είχε φτάσει εκείνη η ώρα που, όπως κι εγώ, ο καθένας σκέφτεται τι θα ήθελε να κάνει ως δραστηριότητα, πέραν του πανεπιστημίου. Δοκίμασα διάφορα πράγματα, όπως ημερίδες και Ασκήσεις Προσομοίωσης στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο έψαχνα κάτι στο οποίο θα δραστηριοποιούμουν περισσότερο και θα ερχόταν από αμιγώς δική μου δουλειά. Μέσω κοινού γνωστού, άκουσα για το έργο της Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης κι Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σχετικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου συμβουλίου. Στην αρχή αν και καλή ιδέα, μου φάνηκε κάπως αδύνατο. Πώς γίνεται μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων να δημιουργήσει κάτι τέτοιο με απήχηση και να το παρουσιάσει; Κι όμως! Δεν άφησα τις αρνητικές σκέψεις να υπερισχύσουν, η επιθυμία μου να δουλέψω για κάτι σημαντικό και να συνεργαστώ όλο και φούντωνε. Έτσι, βρέθηκα σε μία από τις πρώτες συναντήσεις στο κτίριο της ΕΕΤΑΑ, στο Μεταξουργείο. Η δυναμική της ομάδας που δημιουργήθηκε ίσως να ήταν και μοιραία. Τα περισσότερα παιδιά που βρίσκονταν εκεί ήταν στη σχολή μου και πάνω-κάτω τα γνώριζα. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι στην ομάδα βρίσκονταν και παιδιά από άλλες εθνικότητες. Εκεί ήταν που έμαθα την πραγματική έννοια της συμπερίληψης και της ομαδικότητας. Κατάλαβα ότι υπήρχαν πολλές φωνές νέων Ελλήνων και μη, που έπρεπε να ακουστούν. Έτσι, το νέο κίνητρο ήταν πλέον να εισακουστούν όλες οι φωνές μας, χωρίς διακρίσεις. Άπαξ και είχαμε κοινό σκοπό, όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας γίνονταν με μεράκι. Δημιουργήσαμε μεταξύ μας μια απίστευτη δυναμική γεμάτη θέληση για δουλειά και χαρά, η οποία έδειχνε πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν τα άτομα, όταν συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι από την αρχή.

Η λειτουργία ενός τέτοιου συμπεριληπτικού έργου θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας. Καταρχάς, αισθανόμαστε εμείς οι ίδιοι ότι προσφέρουμε, όχι μόνο σε ένα έργο, αλλά γενικότερα στην κοινωνία. Ενόσω μεγαλώναμε, πάντα μας έλεγαν ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό και κάνουμε, λοιπόν, με τα εφόδια που μας δίνονται. Είναι μοναδικό συναίσθημα να πέφτεις το βράδυ να κοιμηθείς και να έχεις έναv σκοπό. Οι νέοι διακατεχόμαστε διαρκώς από ένα άγχος, μια ανησυχία για το μέλλον. Το κλειδί είναι να αφοσιωθείς στο παρόν και να προσπαθήσεις να το κάνεις καλύτερο για σένα, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σου. Πέραν των ψυχικών οφελών, υπάρχουν σαφώς και κοινωνικά. Ένα τέτοιο συμβούλιο, όπως αναφέρθηκε ήδη, δίνει φωνή στους νέους ανά δήμο. Η φωνή αυτή σε ποιους τομείς πρέπει να εισακουστεί; Σε όλους φυσικά! Είναι μια μορφή διαλόγου μεταξύ των νέων και των ΟΤΑ με σκοπό την ανίχνευση προβλημάτων των νέων και την προσπάθεια άμεσης επίλυσης τους. Η διαμόρφωση ενός νεανικού μέσου πληροφόρησης και επίλυσης είναι σημαντική για κάθε δήμο, εφόσον αποτελούμε τη νέα γενιά και το μέλλον της χώρας. Συν του ότι οι νέοι από την ηλικία των 17 ετών θεωρούνται ψηφοφόροι, άρα οφείλουν να έχουν ένα κίνητρο να ασχοληθούν με τα κοινά και να μοιραστούν τα προβλήματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στο δήμο τους. Αλλά και όχι μόνο! Εξίσου σημαντικός σκοπός αποτελεί η πραγματοποίηση δράσεων αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων νεολαίας.

Συμπερασματικά, πολλά είναι τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με ένα τέτοιο έργο. Θερμά ευχαριστούμε την ActionAid, που συμβάλλει ως εταίρος στην κοινοπραξία του έργου μας, καθώς και την ΕΕΤΑΑ και τον Δήμο Αθηναίων.