Δήλωση της ActionAid για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

O Javier Garcia, Επικεφαλής Συμμετοχής των Χωρών και Μετασχηματισμού για την Ευρώπη και την Αμερική, εκπροσωπώντας την ActionAid International, δήλωσε σχετικά με τους θανάτους μεταναστών έξω από τις ακτές της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023:

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αγνοούνται μερικά μίλια έξω από την Πύλο. Χιλιάδες άνθρωποι προσθέτουν νέα ονόματα και ημερομηνίες στη μακρά λίστα του πένθους, καθώς θρηνούν για τους αγαπημένους τους.

Η ActionAid εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και των αγνοουμένων. Εκφράζουμε, επίσης, τον θυμό μας για τις βίαιες και προβλεπόμενες συνέπειες των συνοριακών πολιτικών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της – το ναυάγιο αυτό αποτελεί ένα δριμύ κατηγορητήριο των ολοένα και επιβλαβέστερων πολιτικών.

Άνθρωποι που μετακινούνται και που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από την αρπαγή γης, την εξόρυξη πόρων, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την παρατεταμένη πολιτική κρίση που τροφοδοτείται από ξένα όπλα, αξίζουν αξιοπρέπεια και εξαιρετική δημόσια μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φεύγουν από τα μέρη τους και αντιμετωπίζουν ένα σύστημα που «καταναλώνει» σώματα και ανθρώπινες ζωές σαν να ήταν αναλώσιμα αγαθά ή προϊόντα, και που χρησιμοποιεί τον ρατσισμό για την ανατροφοδότηση και τη λειτουργία του. Ένα σύστημα που επιτρέπει συστηματικά τις παραβιάσεις δικαιωμάτων, βασιζόμενο στην άρνηση της ανθρώπινης υπόστασης των μεταναστών.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη πολιτική. Το 2022, η Ευρώπη υιοθέτησε την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Και αντί να αναπαράξει ή να προσαρμόσει κάτι που λειτουργεί, η Ευρώπη ποντάρει στην «νεκροπολιτική» για τους ανθρώπους που μετακινούνται από την Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική. Πρόσφατες συμφωνίες της ΕΕ έχουν, απλώς, αυξήσει τους διαδικαστικούς κανόνες που δεν λειτουργούν και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα ενός δυσλειτουργικού συστήματος, όπως το μοντέλο υπευθυνότητας για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου, όπως ορίζεται στη Σύμβαση του Δουβλίνου. Οι διακινητές, για ακόμη μια φορά, θα πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους εξαιτίας της έλλειψης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο και την αδυναμία πρόσβασης σε διαδρομές και σύνορα.

Αυτή τη φορά, υπάρχουν εκατοντάδες θύματα στην Ελλάδα. Έρχονται να προστεθούν σε περισσότερους από 70 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ακτές της Ιταλίας στις 26 Φεβρουαρίου, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά. Έρχονται, επίσης, να προστεθούν στους 37 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στα σύνορα Ισπανίας - Μαρόκου πέρυσι τον Ιούνιο. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνεχίζονται.»