Tο TRACeD, το Ευρωπαϊκό έργο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, διακρίνεται από το Reuters

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, υλοποίησε με επιτυχία  το έργο TRACeD, σε συνεργασία με την ActionAid Hellas, το CODECA – Center for Social Cohesion, Development & Care, το CSIi – Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια», το Fondazione Carolina και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Το TRACeD συγκαταλέγεται, σύμφωνα με αφιέρωμα του Reuters,  στα πέντε κορυφαία Ευρωπαϊκά έργα που υλοποιήθηκαν από κράτη μέλη της ΕΕ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τιτλοφόρησε το άρθρο του «Οι οργανισμοί που χρηματοδοτούν το μέλλον», καθώς τα έργα που ξεχώρισαν συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου μέλλοντος για τις νέες γενιές. Με αφοσίωση σε αυτό τον σκοπό, το TRACeD στοχεύει στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, ενός φαινομένου που  λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.  Έχει ως αποδέκτες κυρίως γυναίκες και εκδηλώνεται με πολλές επικίνδυνες μορφές, όπως τη μη συναινετική δημοσίευση προσωπικών εικόνων ερωτικού περιεχομένου, απειλές κατά της ζωής και ρητορική μίσους ή την επίμονη παρακολούθηση χρήστη.

Δεδομένης της σύνθετης φύσης της διαδικτυακής βίας, υπήρξε ολιστική προσέγγιση του θέματος, με έμφαση στους τομείς της αναγνώρισης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης. Ενδεικτικά, σε διάστημα δύο ετών, το πρόγραμμα βοήθησε 407 δασκάλους και δασκάλες, 429 γονείς, 668 παιδιά και 520 νεαρές γυναίκες, παρέχοντάς τους υψηλής ποιότητας διαθεματική εκπαίδευση, στους τομείς της ασφαλούς περιήγησης στο Internet, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Συγχρόνως, δημιουργήθηκε ένα ευρύ δίκτυο 30 σημείων αναφοράς σε σχολεία, που λειτούργησε ως δίχτυ προστασίας  για την καταγραφή περιστατικών διαδικτυακής βίας, δρώντας διαμεσολαβητικά ανάμεσα στις σχολικές μονάδες και στην ηλεκτρονική, διαδραστική πλατφόρμα του TRACeD. Η πλατφόρμα είχε υψηλή επισκεψιμότητα, με σχεδόν 23.000 άτομα να την έχουν επισκεφτεί για να μελετήσουν τους εκπαιδευτικούς οδηγούς, να ακούσουν τα podcast ή να συνομιλήσουν μέσω chat με ειδικούς επαγγελματίες. Επειδή η υποστήριξη των γυναικών που βιώνουν έμφυλη βία στο διαδίκτυο απαιτεί αποτελεσματικότητα και ειδική κατάρτιση από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, η συγκεκριμένη ομάδα στελεχώθηκε με νομικούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και δασκάλους που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ενεργώντας ουσιαστικά ως «διαδικτυακοί φύλακες».

Το TRACeD είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε με γνώμονα την πρόληψη και την έγκαιρη, αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Μέσα από την πλατφόρμα του, που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε όσες και όσους τη χρειάζονται.

Με οδηγό αυτή την επιτυχία, το TRACeD αναμένεται να περάσει στη δεύτερη φάση, με ενίσχυση της πλατφόρμας από επιπλέον επαγγελματίες και εθελοντές και με την ανάπτυξη στοχευμένων εργαλείων για εκπαιδευτικούς, για την αξιολόγηση των κινδύνων των περιστατικών έμφυλης βίας και κυρίως βίας μεταξύ των συντρόφων.

Περισσότερες πληροφορίες για το TRACeD είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://www.tracedplatform.gr/.