Τα παιδιά
αναλαμβάνουν
δράση
ActionAid

Η μαθητική κοινότητα πρωταγωνιστεί στην Εβδομάδα Δράσης

Για 19η χρονιά η ActionAid συντόνισε τη μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενώσει τις φωνές των παιδιών και των νέων και να τους δώσει τον χώρο να δράσουν σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και πιο βιώσιμο. Από το 2018 η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης εστιάζει στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ φέτος όπως και πέρσι η δύναμη ήταν στο πιάτο μας και στην τροφή μας!

Η φετινή εκστρατεία, εμπλουτισμένη με νέες ιδέες και δραστηριότητες, εστίασε σε 3 από τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης: στον Στόχο 3 για την Καλή Υγεία και Ευημερία, στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στον Στόχο 13 που είναι η Δράση για το Κλίμα.

Σχολή Χατζήβεη

Η φετινή δράση

Από το 2000 έως το 2019, η συνολική εγχώρια κατανάλωση αγαθών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 65% παγκοσμίως, την ώρα που κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων των καταναλωτών και των λιανεμπόρων ή καταστρέφεται λόγω των κακών πρακτικών μεταφοράς και συγκομιδής. Έτσι λοιπόν, η ανάγκη ευαισθητοποίησης και αλλαγής συνηθειών και συμπεριφορών είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι δράσεις της φετινής κινητοποίησης διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των Στόχων 3, 12 και 13, καθώς και τη μεταξύ τους σύνδεση και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Στόχος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από δραστηριότητες και δράσεις, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το θέμα της υγιούς και βιώσιμης διατροφής και κατανάλωσης, ενώ παράλληλα να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αποκτήσουν νέες γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής, υγείας, βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής δικαιοσύνης.

Η Lidl Ελλάς χορηγεί το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, το οποίο κορυφώθηκε με τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης που φέτος τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε μέσα στον Μάιο, ενώ πλαισιώνεται και από άλλες εκπαιδευτικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, διαγωνισμό, βραβεύσεις, καθώς και δύο εκθέσεις στο τέλος της δεύτερης σχολικής χρονιάς. Κεντρική δράση της φετινής χρονιάς ήταν η δημιουργία μιας αφίσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θέμα ένα βιώσιμο τρόφιμο του τόπου μας.

Για την υλοποίηση της φετινής δράσης δημιουργήθηκε ένας οδηγός δράσεων, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: οδηγός δράσεων και δραστηριοτήτων.

Καθώς και ένα εκπαιδευτικό κουτί (kit), το οποίο περιλαμβάνει:

1. ένα γλωσσάρι με βασικούς όρους της φετινής θεματικής,

2. ένα ημερολόγιο δράσεων με τις Παγκόσμιες Ημέρες,

3. και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες για όλη την τάξη.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και παιδιά, με ειδικούς επιστήμονες που συσχετίζονται με τα θέματα της Εβδομάδας Δράσης.

4ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας

Τα παιδιά μας εμπνέουν

Πάνω από 2.600 παιδιά από σχολεία σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στη φετινή δράση! Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των δασκάλων, δούλεψαν πάνω στο εκπαιδευτικό υλικό ερεύνησαν, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αφίσες, διαφημίζοντας ένα προϊόν του τόπου τους και προάγοντας τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, σε συνδυασμό με την καλή υγεία του ανθρώπου και την προστασία του πλανήτη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με τη δράση, ενώ παράλληλα εντυπωσιάστηκαν με πιο σύνθετες λέξεις όπως π.χ. τα  «τροφοχιλιόμετρα» και προσπάθησαν να βρουν πώς θα καταναλώνουν τα αγαπημένα τους προϊόντα διανύοντας τα λιγότερα τροφοχιλιόμετρα! Έτσι δημιούργησαν και σχετικά συνθήματα όπως: «Πάρτε την ντομάτα ελληνική για να μην κάνει μεγάλη διαδρομή».

32ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης