Η κλιματική αλλαγή, είναι κλιματική κρίση!

Είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε για αλλαγές στις συνηθισμένες καιρικές συνθήκες, οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχές περιοχές είναι πάντα οι πρώτοι που επηρεάζονται. Έτσι ήδη από το 2005, η ActionAid ξεκίνησε να δουλεύει με τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο βάζοντας την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη στρατηγική της οργάνωσης σε διεθνές επίπεδο.

Η εικόνα της κατάστασης στις περιοχές δράσης της ActionAid είναι ξεκάθαρη. Όπως εξηγεί η 35χρονη Hawoa Begum από τη Lalua του Μπανγκλαντές εκείνη και η οικογένειά της επιβίωσαν τις καταστροφές πολλών πλημμυρών μεταξύ των οποίων και των δύο μεγάλων κυκλώνων Aila και Sidr. «Έσπασαν τα φράγματα εξαιτίας των συχνών καταιγίδων και των πλημμυρών. Η ρίζα του προβλήματος είναι η κλιματική αλλαγή. Αν δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πώς θα επιβιώσουν οι άνθρωποι στο Μπανγκλαντές; Είμαι αγρότισσα και δεν μπορώ να καλλιεργήσω. Αν δεν μπορώ να καλλιεργήσω, τι θα φάω; πώς θα επιβιώσω; Τα παιδιά μας υποφέρουν από υποσιτισμό.» 

Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες με τους οποίους δουλεύει και στηρίζει η ActionAid είναι άνθρωποι που δεν έχουν κομπόδεμα, δεν μπορούν να αγοράσουν γη μακριά από τις ακτές, δεν μπορούν να κόψουν μια πολυτέλεια για να καλύψουν την αύξηση στην τιμή των τροφίμων ή να αγοράσουν καθαρό νερό. Είναι οικογένειες που εξαρτώνται από τη βροχή για να έχουν καλή σοδειά και άρα αρκετή τροφή ή οικογένειες που καταφεύγουν στις παραγκουπόλεις των μεγαλουπόλεων του κόσμου γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν ό,τι είχαν. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ¹, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξωθηθούν στη φτώχεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 10 χρόνια. Υπάρχει μεγάλος φόβος ότι οι κατακτήσεις όλων μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για μια ζωή που τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας θα γίνονται σεβαστά δεν θα επιβιώσουν τελικά. Κατακτημένα δικαιώματα στη ζωή, στην υγεία, στην τροφή, στο καθαρό νερό, στη στέγη απειλούνται. Επομένως δεν μιλάμε απλώς για κλιματική αλλαγή, αλλά για κρίση. 

Και όπως σε κάθε μεγάλη κρίση, το κύριο βάρος των επιπτώσεων πέφτει στους πιο ευάλωτους, τους πιο φτωχούς, τις γυναίκες και τους νέους. Όσους δεν έχουν φωνή που επηρεάζει τις αποφάσεις κυβερνήσεων και εταιρειών. Όσους δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν μια ζωή μακριά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την έλλειψη νερού και καλλιεργήσιμης γης, όσους επηρεάζονται από τις αυξήσεις σε τρόφιμα, όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ψύξη και θέρμανση για τα σπίτια τους. 

Μια παγκόσμια κρίση, όπως αυτή, απαιτεί μια παγκόσμια λύση. Χρειάζεται, όμως, και πολλές μικρότερες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Η ActionAid δρα και στα δύο επίπεδα. Ως μέρος συμμαχιών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών σε όλο τον κόσμο, πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να πάρουν αποφάσεις που θα σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ζητά από τις χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον να στηρίξουν τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο. Για να το πετύχει αυτό κινητοποιεί πολίτες σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν κι εκείνοι πίεση. 

Σε τοπικό επίπεδο παρεμβαίνει σε συνεργασία με τους κατοίκους ώστε να προετοιμαστούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να προσαρμόσουν τις μεθόδους εξασφάλισης του εισοδήματός τους. Η Hawoa Begum είναι επικεφαλής μιας ομάδας που με την υποστήριξη της ActionAid κινητοποιείται για να ενισχυθούν τα φράγματα στην περιοχή της. «Το μόνο που ζητάω από τους ηγέτες του κόσμου είναι ισχυρά φράγματα για να προστατεύουμε τις σοδειές μας. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις φυσικές καταστροφές, αλλά μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο έχοντας ισχυρά φράγματα,» εξηγεί. 

Φωτογραφία: Natasha Mulder/ActionAid

--------------------------------------------------

[1] https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24735&LangID=E