Τα παιδιά
αναλαμβάνουν
δράση
ActionAid

Η μαθητική κοινότητα πρωταγωνιστεί για 20η χρονιά στην Εβδομάδα Δράσης

Η Μαθητική Εκστρατεία της ActionAid έγινε για 20η χρονιά, φέρνοντας και πάλι κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από όλη την Ελλάδα!

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, πάνω σε θέματα της Ενεργής Πολιτειότητας, φέτος ενώσαμε τις φωνές μας για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Στο κέντρο της φετινής θεματικής ήταν 2 από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, ο στόχος 1 για τη Μηδενική Φτώχεια και ο Στόχος 2 για τη Μηδενική Πείνα, εστιάζοντας στο ζήτημα της Διατροφικής Δικαιοσύνης.

5ο Γυμνάσιο Νεάπολης Θεσσαλονίκης

Σειρά Podcasts: Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία

Η σειρά αυτή των podcasts φιλοξένησε τους ανθρώπους που κάνουν το πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» πραγματικότητα και συνδράμουν με τον τρόπο τους στον αγώνα της ActionAid για έναν κόσμο πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο.

Σκοπός μας είναι να αναδειχθεί η σημασία της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της μαθητικής κοινότητας πάνω στην αξία της διατροφικής δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα της ActionAid «Η δύναμη στο πιάτο σου», υλοποιήθηκε και φέτος με τη χορηγία της Lidl Ελλάς.

Πρώτο επεισόδιο

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία», η Κατερίνα Ματιάτου, Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid συνομιλεί με τη νηπιαγωγό, Μαρία Θεοχάρη και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid, Δέσποινα Καρδογέρου, οι οποίες μεταφέρουν την εμπειρία τους για το πρόγραμμα, την ιστορία του και την υλοποίησή του στα σχολεία.

Δεύτερο επεισόδιο

Στο δεύτερο επεισόδιο αυτής της σειράς, η Κατερίνα Ματιάτου, Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid συζητάει με τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη για τη διατροφή, τη βιωσιμότητα και τους τρόπους που οι διατροφικές τάσεις επηρεάζουν το περιβάλλον.

Τρίτο επεισόδιο

Στο τρίτο επεισόδιο αυτής της σειράς, η Κατερίνα Ματιάτου, υποδέχεται τη Μαρία Ρουκούδη, Υπεύθυνη Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς και συζητούν για τη διατροφή, τη βιωσιμότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε και το πώς μπορούμε με τις καθημερινές μας διατροφικές επιλογές να συμβάλουμε σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.

Η φετινή δράση

Παρόλο που ο πλανήτης παράγει φαγητό για όλους τους ανθρώπους, 345 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς πείνας από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η δίκαιη πρόσβαση των ανθρώπων στο φαγητό και η κατανάλωση επαρκούς και υγιεινού φαγητού, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική και οικονομική θέση, αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Φέτος, λοιπόν, η δράση, εστίασε στη διατροφική δικαιοσύνη και μέσα από δραστηριότητες, εισήγαγε τους μαθητές και τις μαθήτριες, στην έννοια της θρεπτικής και επαρκούς τροφής για όλους, τους ενεργοποίησε να σκεφτούν τι μπορεί να σημαίνει να μην έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και τι ενέργειες και ποιες επιλογές μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως καταναλωτές και ενεργοί πολίτες. Η φετινή μαθητική εβδομάδα δράσης κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2024, με μια ποικιλία επιμέρους δημιουργικών δράσεων, έναν διαγωνισμό μαθητικών έργων και δύο εκθέσεις. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία που συμμετείχαν, είχαν πρόσβαση σε μικρές δραστηριότητες που υλοποίησαν στις τάξεις τους, καθώς και σε webinars για εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ειδικούς επιστήμονες που συσχετίζονται με τα θέματα της Εβδομάδας Δράσης.

Η Lidl Ελλάς χορηγεί το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δύναμη στο πιάτο σου» , το οποίο ξεκίνησε την περσινή σχολική χρονιά και συνεχίστηκε και φέτος εμπλουτισμένο με νέες δράσεις και δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό υλικό της μαθητικής εκστρατείας έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Νηπιαγωγείο Κομποτίου

Ο διαγωνισμός

Στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2024, διοργανώθηκε για πρώτη φορά Μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας με θέμα τη Διατροφική Δικαιοσύνη. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν σχολεία από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη δράση και είχαν δημιουργήσει μία αφίσα. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχτούν οι αφίσες, αλλά και οι επιπλέον δράσεις των σχολείων και να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά οι φωνές των μαθητών και των μαθητριών πάνω στο ζήτημα της Διατροφικής Δικαιοσύνης.  Η υποβολή των έργων για συμμετοχή στον Διαγωνισμό ήταν μέχρι τις 26 Απριλίου, ενώ η απονομή των βραβείων και των επάθλων έγινε σε μία ξεχωριστή τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου στο Κέντρο Νέων της ActionAid στη Θεσσαλονίκη. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι:

- Χριστίνα Παπαγεωργίου, Senior Specialist, Corporate Responsibility της Lidl Ελλάς
- Κατερίνα Βίγκου, Δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ActionAid
- Χριστίνα Γκατζόγια, Δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικός σε θέματα ειδικής αγωγής, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων
- Εύα Παπαχριστοπούλου, Δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρώην Διευθύντρια Διαπολιτισμικού Δημοτικού, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων
-Έλενα Καραγιάννη, Εκπαιδευτικός -  Εικαστικός, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ