Κραυγή αγωνίας από τα νοσοκομεία στη Γάζα

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι απελπιστική: εκτός του ότι είναι ασφυκτικά γεμάτα ασθενείς και τραυματίες, μες στο επόμενο 24ωρο αναμένεται να τους τελειώσουν και τα καύσιμα, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλέον να παρέχουν τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες. Ως ActionAid, ζητούμε από την διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να φτάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν πλέον με γεννήτριες, που όταν σταματήσουν, η ζωή πολλών ασθενών, γυναικών, νεογνών, ηλικιωμένων, θα τεθεί σε κίνδυνο.

Τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο Shifa, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη στιγμή παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς, ενώ σε κανονικές συνθήκες φροντίζει 700. Την ίδια στιγμή, φιλοξενεί τουλάχιστον 45.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, που το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 120 νεογνά κινδυνεύουν, καθώς βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, με 70 από αυτά μάλιστα σε μηχανική υποστήριξη. Αν πάψουν να λειτουργούν τα μηχανήματα, τα βρέφη θα πεθάνουν. Οι θάνατοι αυτοί, όμως, μπορούν να αποφευχθούν.

Όπως αναφέρει η Bisan, νεαρή Παλαιστίνια που προσφέρει εθελοντική εργασία σε μια μονάδα νεογνών σε άλλο νοσοκομείο στη Γάζα: «Έτσι είναι οι συνθήκες. Τα παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Οι μητέρες χρειάζονται ιατρική φροντίδα, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για τις εγκύους ή τα νεογνά. Έτσι έχει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι άνδρες, οι ενήλικες, οι νέοι... Είναι επικίνδυνα και για τα παιδιά και για τα νεογνά.»(Το βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ )

Και οι εγκυμονούσες βρίσκονται σε δεινή θέση. Η Somaya, μια έγκυος μητέρα που αναγκάστηκε δύο φορές να ξεσπιτωθεί και τώρα έχει καταφύγει με τα παιδιά της σε σχολείο στην κεντρική Γάζα, είναι σε απόγνωση: «Τα παιδιά μου κλαίνε το βράδυ, όταν πέφτουν βόμβες. Είμαι έγκυος. Υποτίθεται πως θα γεννήσω στις 28 Οκτωβρίου. Θα κάνω καισαρική. Πού να πάω; Πού θα γεννηθεί το μωρό; Όταν θα έρθει, θα πρέπει να γεννηθεί σε καθαρό μέρος. Ποια καθαριότητα; Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Η Somaya λέει ότι δεν έχουν νερό να πιούν και πίνουν τώρα θαλασσινό νερό. Φοβάται για την υγεία των παιδιών της.
Η Somaya λέει ότι δεν έχουν νερό να πιούν και πίνουν τώρα θαλασσινό νερό. Φοβάται για την υγεία των παιδιών της.

Ως ActionAid καλούμε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ενός βιώσιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να περάσει η απαραίτητη βοήθεια στη Γάζα και ιδιαίτερα καύσιμα, που προς το παρόν δεν αποτελούν μέρος της βοήθειας που περνάει στη Λωρίδα. Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ιδιαίτερα να παραμείνουν ανοιχτά χωρίς καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν ζωτικής σημασίας φροντίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που τη χρειάζονται επειγόντως.

Η Riham Jafari, Συντονίστρια Θεσμικής Πίεσης και Επικοινωνίας της ActionAid Παλαιστίνης, αναφέρει: «Τα νοσοκομεία χρειάζονται γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες πρέπει να φτάσουν στη Γάζα τώρα. Παιδιά, ασθενείς, βρέφη σε θερμοκοιτίδες, έγκυες γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους, αν δεν φτάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας.»

Και συνεχίζει: «Γειτονιές που βρίσκονται δίπλα σε νοσοκομεία έχουν αποτελέσει στόχο, θέτοντας όσους ανθρώπους έχουν βρει καταφύγιο εκεί σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι για το μέλλον τους και ζουν μες στον φόβο. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με ασθενείς και τραυματίες και τα προαύλιά τους με χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και έχουν βρει καταφύγιο εκεί για να σωθούν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της Γάζας.»

Ως ActionAid συνεργαζόμαστε με δύο τοπικούς συνεργάτες στη Γάζα, που κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες. Όμως, η πρόσβασή τους σε προμήθειες είναι περιορισμένη και η μεταφορά σε καταφύγια είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Όπως εξηγεί η Riham: «Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει να αποτελούν στόχο, σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες. Παρότι έχουν περάσει λίγα τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στη Γάζα, η τελευταία φορά που μπήκαν καύσιμα ήταν στις 7 Οκτωβρίου.»

Καλούμε, λοιπόν, να επικρατήσουν οι αρχές του ανθρωπισμού και να φτάσουν καύσιμα στη Γάζα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα νοσοκομεία, τα σπίτια και βασικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργήσουν. Καλούμε, επίσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανάκληση της διαταγής για εκκένωση, και εγγύηση της πλήρους προστασίας και ασφάλειας των αμάχων.