Μέτρα προστασίας, πολιτικές, εξαγγελίες, καταδίκες, και όμως η έμφυλη βία κατά των γυναικών παραμένει από τις πιο συχνές και βαριές παραβιάσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο. Μια κύρια αιτία είναι η κανονικοποίηση της βίας σε κοινωνίες και συστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες είναι επιφυλακτικές για το αν βιώνουν βίαια περιστατικά και φυσικά διστακτικές στο να τα καταγγείλουν. Πατριαρχικές αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις καλά κρατούν και όσο δεν ξεριζώνονται από τις συνειδήσεις του κόσμου, κανένα μέτρο και καμία καταδίκη δεν μπορεί να ανατρέψει ριζικά την κατάσταση.
Τα στοιχεία και τα νούμερα παγκοσμίως συγκλίνουν σε αυτό το δεδομένο: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται στον κόσμο . Υπολογίζεται ότι 736 εκατ. γυναίκες στον κόσμο έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, ενώ 1 στα 4 έφηβα κορίτσια στον κόσμο κακοποιείται από τον σύντροφό του. Σε συρράξεις και καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, τα περιστατικά βίας κορυφώνονται, με το 70% των γυναικών να έρχονται αντιμέτωπες με βίαια περιστατικά.
«Είναι τραγικό το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσεων τα περιστατικά έμφυλης βίας πάντα αυξάνονται και η κατάσταση στη Γάζα δεν διαφέρει. Οι συνεργάτες μας δουλεύουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να στηρίξουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που κινδυνεύουν, παρά τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν» , δηλώνει η Riham Jafari, Συντονίστρια Συνηγορίας και Επικοινωνίας της ActionAid στην Παλαιστίνη.
Σε όλες τις περιοχές δράσης μας, η προστασία και ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες. Ένας άξονας αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κοινοτήτων ώστε να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι πεποιθήσεις που διαιωνίζουν τη βία κατά των γυναικών. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη δράση διαδραματίζουν οι ομάδες γυναικών. Μέσα στις ομάδες οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, ενημερώνονται για το τι αποτελεί βίαιη συμπεριφορά και πώς μπορούν να την καταγγείλουν και να προστατευθούν. Στηρίζουν η μια την άλλη, μοιράζονται τις ιστορίες τους και σπεύδουν μαζικά όπου υπάρχει ανάγκη.
Στην Γκάνα, οι ομάδες COMBAT είναι σε επαγρύπνηση να στηρίξουν και να καταγγείλουν τα περιστατικά όπου τα εντοπίσουν. Παράλληλα, συνεργάζονται με όλους τους φορείς που ασκούν επιρροή, όπως θρησκευτικούς και τοπικούς ηγέτες, διαμορφωτές γνώμης, οργανώσεις, για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των κοινοτήτων και την από κοινού κινητοποίηση για την εξάλειψη της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράφουν συμφωνητικά όπου οι τοπικές αρχές δεσμεύονται για τη λήψη μέτρων.
Στη Ζιμπάμπουε οι γυναίκες της ομάδας SASA έχουν δημιουργήσει γκρουπ προστασίας που δραστηριοποιούνται τις ώρες που είναι πιο επικίνδυνες για να κυκλοφορούν οι γυναίκες και τα κορίτσια, όπως είναι οι ώρες μετά το σχολείο. Οι ομάδες αυτές φυλάσσουν τα πιο επικίνδυνα μέρη ώστε να προστατεύουν τα κορίτσια. Με τις ενέργειες αυτές νιώθουν και οι ίδιες πιο δυνατές και διακηρύσσουν στην κοινότητα τον αγώνα τους κατά της βίας.
Η Pramila από το Νεπάλ βίωνε κακοποίηση από τα πεθερικά της, αφότου ο άντρας της έφυγε για δουλειά στη Νότια Κορέα και δεν ξαναγύρισε. Ήταν σε κατάσταση απελπισίας, μέχρι που ήρθε σε επαφή με την ομάδα γυναικών της ActionAid. Εκεί βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν για να κινηθεί νομικά εναντίον του άντρα και των πεθερικών της. Η ομάδα γυναικών διατηρεί ένα ταμείο για να καλύπτει τα έξοδα των γυναικών που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά, καθώς τα έξοδα για τα δικαστικά μέτρα είναι πολύ συχνά αποτρεπτικός παράγοντας για να αναζητήσουν νομική προστασία οι γυναίκες. Η Pramila δραστηριοποιείται και η ίδια τώρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Στις ομάδες της ActionAid, οι γυναίκες μαθαίνουν ότι δεν είναι μόνες. Η ομάδα των Αναδόχων μας είναι κι αυτή μια δυναμική «έμ-φιλη» ομάδα της δράσης μας. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που μάχονται για το δεδομένο-την εξάλειψη της βίας.