Ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη Αφρικανική Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα στην Κένυα, όπου κυβερνήσεις και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών συναντήθηκαν στο Ναϊρόμπι με στόχο να καταλήξουν σε δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Αφρική. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, σύμφωνα με την ActionAid. 

Η Αφρική θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν τη σημαντική στιγμή για να καταγγείλει ομόφωνα την αδικία που προκύπτει από την κλιματική κρίση και να σταματήσει τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά οι κυβερνήσεις της δεν το έκαναν. 

Όπως εξηγεί ο Arthur Larok, Γενικός Γραμματέας της ActionAid International: «Οι συμφωνίες που συνάπτονται στη Αφρικανική Σύνοδο για το Κλίμα δίνουν την Αφρική βορά στα εταιρικά συμφέροντα. Η προώθηση των αγορών διοξειδίου του άνθρακα στη Σύνοδο θα οδηγήσει σε περισσότερη αρπαγή γης, ενώ παράλληλα δικαιολογεί τη συνέχιση της ρύπανσης από εταιρείες του Βορρά. Η αφρικανική γη, τα δάση και οι πόροι της δεν πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των δυτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη. Αν οι μελλοντικές συναντήσεις τέτοιου είδους δεν αναγνωρίσουν την αυθεντική ηγεσία των γυναικών και των νέων ανθρώπων, δεν πρόκειται να επιτύχουν τις αλλαγές που χρειαζόμαστε.»

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιοχές σε όλο τον κόσμο. Όμως, παρότι οι πιο ευάλωτες κοινότητες στον Νότο είναι αυτές που ευθύνονται λιγότερο για την κρίση, είναι ταυτόχρονα και οι πιο ευάλωτες. Η Σύνοδος ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις για τις οικονομικές ροές που τροφοδοτούν τομείς που συνεχίζουν να επιβαρύνουν ιδιαίτερα το κλίμα, όπως η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων και η γεωργία βιομηχανικής κλίμακας. Ωστόσο, η ευκαιρία αυτή χάθηκε. 

Oι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δεσμευτούν να σταματήσουν τη ροή χρημάτων προς επιβλαβείς βιομηχανίες, όπως τα ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία βιομηχανικής κλίμακας και αντίθετα να αυξήσουν σημαντικά τα απαιτούμενα δημόσια κεφάλαια που θα ενισχύσουν την αγροοικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

H αγροοικολογία αποτελεί βιώσιμη λύση για την παραγωγή τροφής και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα σε κοινότητες που στηρίζονται από την ActionAid. Οι μέθοδοι καλλιέργειας που υιοθετούνται είναι φιλικές προς το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψιν τις τοπικές συνθήκες και βιοποικιλότητα. 

«Η διακήρυξη της Αφρικανικής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα είναι απογοητευτική. Στη διακήρυξη αυτή, βλέπουμε σαφώς μια χαμένη ευκαιρία για την Αφρική να καταγγείλει με θάρρος και μία φωνή τις μεγάλες τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις του Βορρά που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ενώ αποφεύγουν την ευθύνη τους για τις ζημίες που προκαλούν. Αγνοεί, επίσης, το αίτημα του αφρικανικού λαού να σταματήσουν οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροοικολογία - ένα σύστημα καλλιέργειας που συνεργάζεται με τη φύση αντί να την καταστρέφει. Η Αφρική και οι κάτοικοί της θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για κλιματική δικαιοσύνη», προσθέτει ο Peter Kamalingin, Διευθυντής Πολιτικής και Προγραμματικής Στρατηγικής της ActionAid International για την Αφρική και τον Κόσμο.