Τα παιδιά είπαν όχι στη σχολική βία!

Αγγελίνα Τσακίρη
Communications & Campaigning Officer
Τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά της σχολικής βίας.
Panagiotis Mentzinis/Actionaid
Τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά της σχολικής βίας.

Μπορούμε να νικήσουμε τη σχολική βία μέσα από την εκπαίδευση; Η απάντηση είναι ναι μπορούμε και αυτό μας το απέδειξαν 47 παιδιά και 9 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο που βρέθηκαν στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της ActionAid στο Σοφικό Κορινθίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού  προγράμματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας Youth4Love2.  

Τα παιδιά, τα οποία ήδη είχαν ασχοληθεί στα σχολεία τους με τη μελέτη του φαινομένου της βίας, είχαν την ευκαιρία για πέντε μέρες, από τις 2 μέχρι τις 7 Ιουλίου, να γνωριστούν από κοντά, να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν τις βάσεις για το πρώτο δίκτυο πρόληψης τέτοιων περιστατικών στο σχολείο τους! Πώς το έκαναν αυτό;

YFL
Φωτογραφία: © Panagiotis Mentzinis/ActionAid

Πρώτα απ’ όλα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που είχαν σαν στόχο την καλλιέργεια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, καθώς και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων όσον αφορά την ηγεσία, την επικοινωνία και την άσκηση θεσμικής πίεσης. Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, όρισαν τα προσωπικά τους όρια και τα όρια των άλλων, κατανοώντας τη σημασία της ύπαρξής τους σε όλες τις σχέσεις. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια συζήτησαν για τις ταυτότητες φύλου, το πώς διαμορφώνονται και από τι επηρεάζονται, για τα στερεότυπα και τη βία με βάση το φύλο.

Ακόμα, συνεργάστηκαν, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια μπορεί να δημιουργούσε η διαφορά της γλώσσας και μαθαίνοντας μέσα από τις διαφορές κουλτούρας. Μέσα από παιχνίδια ρόλων εξοικειώθηκαν με τις πολλαπλές ιδιότητες της ταυτότητάς τους, πώς αυτές οι πτυχές αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και τη δύναμη που έχουν να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν καταστάσεις είτε θετικά είτε αρνητικά.

YFL
Φωτογραφία: © Panagiotis Mentzinis/ActionAid

Βιώσαν τη σημασία της διαφορετικότητας μέσα στις ομάδες, είδαν πώς οι συμπεριφορές τους και οι στάσεις τους μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τη ζωή όχι μόνο των ίδιων αλλά και των συμμαθητών και συμμαθητριών τους και τελικά απέκτησαν τις ικανότητες και τα εργαλεία ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής για ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό σχολείο, χωρίς βία και στερεότυπα.