Τι είναι το βιώσιμο πικνίκ;

Αγγελίνα Τσακίρη
Communications & Campaigning Officer
Βιώσιμο πικνίκ στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα.
Aggelos Barai/ActionAid
Βιώσιμο πικνίκ στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα.

Μα πώς μπορείς να κάνεις ένα βιώσιμο πικνίκ; Η απάντηση δόθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος στις 19 Ιουνίου, με πολύ κέφι και όρεξη και με τη συμμετοχή παιδιών, νέων και μεγαλύτερων. Σκοπός μας ήταν να μάθουμε στην πράξη τι μπορεί να σημαίνει βιώσιμος τρόπος ζωής και πώς μπορούμε να γίνουμε κι εμείς συμμέτοχοι σε αυτό.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με την ομάδα The Bee Camp, γνωρίσαμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών και τις συνέπειες ενός κόσμου που δεν τις προστατεύει. Ακόμα φτιάξαμε βιώσιμα έργα τέχνης από υπολείμματα τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, ακόμα και ψάρια και στη συνέχεια συζητήσαμε την ιστορία τους, ενώ σε συνεργασία με την ομάδα νέων της WWF #food4thoughters, κάναμε κουίζ και κερδίσαμε γλαστράκια. Το πικνίκ μας περιλάμβανε και έκθεση φωτογραφίας βιώσιμων έργων τέχνης που έφτιαξαν παιδιά από σχολεία που συμμετείχαν στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της ActionAid, η οποία φέτος είχε σαν θεματική τη σπατάλη της τροφής.

Βιώσιμο πικνίκ
©Aggelos Barai/ActionAid

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος, καθώς γυναίκες από το μάθημα ελληνικών του Κέντρου μας στον Κολωνό, μας έφεραν νοστιμιές από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Αίγυπτο κι έτσι όχι μόνο φάγαμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις γυναίκες από κοντά και να πάρουμε τη συνταγή για ένα υπέροχο αιγυπτιακό γλυκό. Είχαμε, επίσης, τη χαρά να συνεργαστούμε με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κι έτσι είχαμε κοντά μας πολλούς νέους και νέες, που συμμετείχαν πολύ ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Για να μπορέσουμε να σας δείξουμε περισσότερα και να σας βάλουμε στο κλίμα έχουμε δημιουργήσει ένα βίντεο όπου μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από το πικνίκ μας και να εμπνευστείτε από τρεις νέες εθελόντριες, που μιλούν για τον βιώσιμο τρόπο ζωής και κατανάλωσης και για το τι κάνουν οι ίδιες ή τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πικνίκ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος FoodWave, που έχει σαν στόχο να συνδέσει την κλιματική αλλαγή με τη βιώσιμη διατροφή και κατανάλωση, τοποθετώντας τους νέους και τις νέες στο προσκήνιο.