Τι έμαθα από την πρακτική μου στο Κέντρο της ΑctionΑid στη Θεσσαλονίκη

Ευγενία Σεφερίδου
Ασκούμενη στο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη
ActionAid

Ονομάζομαι Ευγενία, είμαι 22 ετών, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, στην κατεύθυνση της Συνεχούς Εκπαίδευσης. Μέρος των σπουδών μου είναι η ολοκλήρωση δύο εξαμήνων πρακτικής άσκησης, το δεύτερο εκ των οποίων βρισκόμουν ως ασκούμενη στο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη. Μέντοράς μου για την πρακτική αυτή ήταν η εργασιακή σύμβουλος Μαρία Γραμματικοπούλου. Στο Κέντρο της ActionAid βρέθηκα μετά από πρόταση της επόπτριας καθηγήτριάς μου, αφού είχα περάσει δύο μήνες ψάχνοντας έναν φορέα που να προφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Το κυριότερο που περίμενα από την πρακτική ήταν να δω εκ των έσω πώς προσεγγίζεται η συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Ομολογουμένως, η εμπειρία μου από την πρακτική του χειμερινού εξαμήνου δεν με ικανοποίησε και δεν ήμουν  σίγουρη ακριβώς τι να περιμένω από το εαρινό, δεδομένου ότι δεν ήξερα τίποτα για το Κέντρο της ActionAid. Η πρώτη συνάντηση με την εργασιακή σύμβουλο, όμως, μου έδειξε ότι ήταν πραγματικά πρόθυμη να με συμπεριλάβει στις δραστηριότητές της και να λειτουργήσει ως μια γέφυρα μεταξύ της θεωρίας της επαγγελματικής συμβουλευτικής και της πράξης.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης  είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω συνολικά τις δραστηριότητες της εργασιακής συμβούλου. Πιο συγκεκριμένα, παρακολούθησα τις ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής που περιλαμβάνονται στα προγράμματα εργασιακής ετοιμότητας της συμβούλου και είδα από πρώτο χέρι πώς εφαρμόζεται η θεωρία στην πράξη, αλλά και πώς χειρίζεται και προσαρμόζεται μια σύμβουλος στα απρόοπτα. Το σημαντικότερο για εμένα ήταν πως μετά το τέλος των συνεδριών, η μέντορας μου ζητούσε να αξιολογήσω τα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο της κάθε συνεδρίας, προκειμένου να εντοπίσω την εξέλιξή τους ή σε ποια φάση πραγματικά βρίσκονται σε σχέση με το αίτημά τους. Μπόρεσα, δηλαδή, να εφαρμόσω τις γνώσεις που απέκτησα μέσα από τις σπουδές μου, αλλά και να εξασκηθώ πραγματικά στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας.

Κέντρο ActionAid Θεσσαλονίκη

Συμμετείχα, επίσης, σε κάθε στάδιο των προγραμμάτων εργασιακής ετοιμότητας και ήμουν σε θέση να παρατηρήσω πώς φέρνει η σύμβουλος σε επαφή επιχειρήσεις ή οργανώσεις με φοιτητές αντίστοιχων κλάδων ή άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το εκάστοτε αντικείμενο. Η  εμπειρία αυτή, πέρα από το ότι με βοήθησε να διακρίνω τι είδους πληροφορίες φαίνεται να έχουν ανάγκη να πάρουν τα νέα άτομα, μου διεύρυνε τον ρόλο που μπορεί να επιτελεί ένας/μία σύμβουλος σε δραστηριότητες που δεν είχα σκεφτεί. Συνολικά, λοιπόν, θα έλεγα ότι το βασικό που ήθελα να πάρω από την πρακτική το πήρα και με το παραπάνω.

Αξιολογώντας την εμπειρία μου στο Κέντρο της ActionAid μετά το τέλος της, μπορώ να πω ότι με βοήθησε να δω από μία διαφορετική σκοπιά τον τομέα της επαγγελματικής συμβουλευτικής, το πώς εφαρμόζεται σήμερα στην πράξη αλλά και τι μέλλον μπορεί να έχει. Το μεγαλύτερό μου, όμως, κέρδος από την πρακτική ήταν το πιο αναπάντεχο, καθώς η εμπειρία μου εκεί μου άνοιξε για πρώτη φορά έναν εντελώς καινούργιο κλάδο δράσης και πιθανής μελλοντικής εργασίας, την εργασία με τους νέους (youth work).