Σεισμός σε Τουρκία και Συρία – 3 μήνες μετά

«Σήμερα παίξαμε και περάσαμε ωραία. Ξεχάσαμε τον πόλεμο και τον σεισμό» λέει η 10χρονη Sarah, που συμμετέχει σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για παιδιά.
Sonya Al Ali Maara / ActionAid
«Σήμερα παίξαμε και περάσαμε ωραία. Ξεχάσαμε τον πόλεμο και τον σεισμό» λέει η 10χρονη Sarah, που συμμετέχει σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης για παιδιά.

Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία που συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί σε άλλα νέα, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων στις σεισμόπληκτες περιοχές εξακολουθούν να είναι τεράστιες.

Ως ActionAid, στηρίξαμε τους πληγέντες από την πρώτη στιγμή, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τροφή, κουβέρτες και στέγη και βοηθήσαμε στον απεγκλωβισμό επιζώντων και επιζουσών. Επικεντρώσαμε τη στήριξή μας στη Βόρεια Συρία, όπου ήταν δύσκολο να φτάσει βοήθεια. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχή είχαν ήδη ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου στη χώρα και ο σεισμός στη Συρία τους ξεσπίτωσε για δεύτερη φορά. Όσο περνούσαν οι ημέρες, επεκτείναμε τη δράση μας, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά και γυναίκες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, το σπίτι τους, την πηγή εισοδήματός τους, την ασφάλειά τους.  

Επιπλέον, καθώς οι γυναίκες είναι πάντα οι πιο ευάλωτες στις κρίσεις, διότι αυξάνεται η βία εναντίον τους, στηρίξαμε εκείνες που ήταν πιο ευάλωτες και δουλέψαμε για την πρόληψη της βίας. Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες μας παρείχανν ψυχολογική στήριξη, κοινωνικές υπηρεσίες και παρακολούθηση και παραπομπές υποθέσεων, ασφαλείς χώρους για γυναίκες και οικονομική στήριξη.

Η στήριξη της Actionaid για τον σεισμό στην Τουρκία και Συρία

 

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαμε στηρίξει περισσότερους από 32.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 2.000 παιδιά που έλαβαν ψυχοκοινωνική στήριξη και περισσότερους από 16.000 ανθρώπους που έλαβαν τρόφιμα, 11.050 που έλαβαν κουβέρτες και ζεστά ρούχα, ενώ 2.750 στηρίχθηκαν με προσωρινά καταλύματα και στρώματα.

Χρηματοδοτήσαμε, επίσης, την ενοικίαση μηχανημάτων για την απομάκρυνση χαλασμάτων και στηρίξαμε εθελοντικές ομάδες κι έτσι καθαρίστηκαν 3 γειτονιές. Επίσης, ασθενοφόρα με φορητές ιατρικές μονάδες βοήθησαν περισσότερα από 1.000 άτομα με παροχή πρώτης βοήθειας ή/και μεταφορά σε νοσοκομεία.

ActionAid
Credit: Sonya Al Ali Maara / ActionAid

Η Alia είναι παντρεμένη και μητέρα 6 παιδιών. Ήταν τυχεροί διότι γλίτωσαν από την κατάρρευση του σπιτιού τους. Όπως εξήγησε: «Την ώρα του σεισμού ήμασταν στο σπίτι. Ήταν σαν την αποκάλυψη. Αρχίσαμε να φωνάζουμε. Ήταν θαύμα που γλιτώσαμε με τα παιδιά. Όταν επιστρέψαμε λίγο αργότερα, βρήκαμε τη γειτονιά κατεστραμμένη».

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Όπως περιγράφει: «Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση που περνάμε και τις οικονομικές συνθήκες. Μόνο η οργάνωση Violet (συνεργάτης της ActionAid), ο Θεός να τους έχει καλά, μας πρόσφερε βοήθεια και πακέτα με τρόφιμα. Ήταν η πρώτη οργάνωση που μας υποδέχτηκε στον καταυλισμό σεισμόπληκτων. Βοηθούν και τα παιδιά μας ψυχολογικά.»

Τα προγράμματα στήριξης σεισμοπαθών που στηρίζουμε ως ActionAid μέσω των συνεργατών μας συνεχίζονται ακόμα. Μπορεί να βοηθήσεις κι εσύ κάνοντας μία δωρεά