Τι πιστεύουν οι άνδρες για την παρενόχληση των γυναικών στην εργασία

Μάττα Σαμίου
Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων

Τον Νοέμβριο του 2020, δημοσιεύσαμε μια μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στον χώρο της εργασίας. Στο πλαίσιο της έρευνας, 9 στις 10 γυναίκες μας είπαν ότι έχουν βιώσει παρενοχλητικές συμπεριφορές. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν πόσο ευχαριστημένες νιώθουν συνολικά από τη συμπεριφορά των ανδρών απέναντί τους, με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία στην αγορά εργασίας, το ποσοστό των γυναικών που έκρινε ικανοποιητική τη συμπεριφορά των ανδρών στην εργασία τους ήταν μικρότερο του 30%.

Ταυτόχρονα, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, της τάξης του 55% των ερωτώμενων γυναικών, ανέφερε ότι τα άτομα που ήταν παρόντα δεν προέβησαν σε καμία υποστηρικτική ενέργεια, ενώ ορισμένες συμμετέχουσες δήλωσαν πως το άτομο ή τα άτομα που ήταν παρόντα ενθάρρυναν με τη συμπεριφορά τους τον δράστη ή μείωναν τη δική του ευθύνη για το περιστατικό σε σχέση με την ευθύνη της γυναίκας-θύματος.

Φέτος, δυο χρόνια μετά τη δημοσίευση της παραπάνω έρευνας, δημοσιεύουμε νέα έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου. Η νέα έρευνα αφορά τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ανδρών απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και έρχεται να απαντήσει σε κάποια από τα ερωτήματα που προέκυψαν από τα παραπάνω ευρήματα και να καλύψει ένα κενό γνώσης σχετικά με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των ανδρών.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως τι αντιλαμβάνονται οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση, αν αυτή συνδέεται με την άσκηση εξουσίας, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική παρενόχληση, πώς αντιδρούν όταν γίνονται μάρτυρες σε περιστατικά παρενόχλησης και πώς επέδρασε το κίνημα #metoo στην ευαισθητοποίησή τους και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ευρύτερα.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ.

 

Το έργο Safe at Work εντάσσεται στη δράση της ActionAid για την ενδυνάμωση και την ασφάλεια των γυναικών και αφορά σε χρηματοδότηση 247.023,23 ευρώ και διάρκεια 24 μηνών. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr