Ζωές σε Κίνδυνο: Χωρίς αρκετό νερό οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά της Γάζας

PHOTOGRAPHER CREDIT Majdi Fathi / ActionAid

Τα αποθέματα νερού έχουν φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο σε όλη τη Γάζα εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού στην πρόσβαση σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, που απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές. Η έλλειψη νερού και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν υγειονομική καταστροφή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και να απειλήσουν τις ζωές των εγκύων, των γυναικών που θηλάζουν και των νεογέννητων παιδιών τους, προειδοποιεί η ActionAid.

Η Soraida Hussein-Sabbah, Ειδική σε Θέματα Φύλου και Συνηγορίας της ActionAid Ισπανίας, με έδρα τη Ραμάλα, στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, δηλώνει: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες μητέρες, καθώς το νερό κοντεύει να εξαντληθεί σε ολόκληρη τη Γάζα. Χωρίς να μπορούν να βρουν νερό, εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών κι εκτοπισμών, οι αφυδατωμένες γυναίκες θα δυσκολεύονται να παράγουν το γάλα που χρειάζονται για να θρέψουν τα μωρά τους και να τα κρατήσουν ζωντανά».

Αναζητώντας καταφύγιο, μια μητέρα ταΐζει τα παιδιά της στη Γάζα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Αναζητώντας καταφύγιο, μια μητέρα ταΐζει τα παιδιά της στη Γάζα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή, είναι διαθέσιμα μόνο τρία λίτρα νερό ανά άτομο στη Γάζα, ενώ η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA ) αναφέρει ότι η πρόσβαση σε νερό έχει αποκατασταθεί μόνο στο νότιο τμήμα της Γάζας, με περιορισμένη ωστόσο παροχή νερού - κι αυτή στον μισό μόνο πληθυσμό της πόλης Khan Yunis, δηλαδή σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό να αντληθεί νερό σε όλη τη Γάζα, καθώς πολλές από τις κρίσιμες υποδομές που απαιτούνται για την παροχή νερού στις τοπικές κοινότητες έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Επιπλέον, η πλήρης κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο χολέρας και διαρροϊκών νοσημάτων, που είναι δύο από τις κύριες αίτιες θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται 7,5 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνουν οι ίδιες και τα μωρά τους υγιείς, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3 λίτρα ανά άτομο στη Γάζα. Στη Γάζα ζουν 50.000 έγκυες γυναίκες, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Περίπου 5.500 από αυτές τις γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν μες στον επόμενο μήνα.

Τα αποθέματα καυσίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί και τα νοσοκομεία αναφέρουν ότι θα εξαντληθούν τα καύσιμα που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Με πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων βρεφών στις μονάδες νεογνών, να υποστηρίζονται μηχανικά, τίθεται θέμα ανθρωπιστικής καταστροφής πρωτόγνωρης κλίμακας.

Η Soraida Hussein-Sabbah δηλώνει: «Η πρόσβαση στο νερό αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχιση του αποκλεισμού της Γάζας αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών σε όλη τη Γάζα. Κάνουμε επείγουσα έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα στη Γάζα και για την πλήρη και αδιάκοπη αποκατάσταση της παροχής νερού από το Ισραήλ στη Γάζα».