Στην Ελλάδα το παγκόσμιο συνέδριο εθελοντισμού IVCO 2021

IVCO-2021-Post -800x 600

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώσαμε το μεγαλύτερο συνέδριο διεθνούς εθελοντισμού IVCO 2021, που φέτος είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράλληλα την 1η Διαδικτυακή Παγκόσμια Έκθεση Εθελοντισμού.

82 ομιλητές από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμμετείχαν στο IVCO Thessaloniki 2021 (International Volunteer Cooperation Organisations) από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το International Forum for Volunteering in Development. Αν και το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας της πανδημίας, η Θεσσαλονίκη ήταν η φετινή έδρα λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει, έχοντας δημιουργήσει τα πρώτα δίκτυα εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Με θεματική τον Συμπεριληπτικό Εθελοντισμό για την Παγκόσμια Ισότητα (Inclusive Volunteering for Global Equality), ερευνητές, επαγγελματίες του χώρου και εκπαιδευτικοί, συζήτησαν για τη συμπερίληψη, τον εθελοντισμό, την προσβασιμότητα, την ψηφιακή εποχή, τον ρόλο των οργανισμών και φορέων και τελικά το μέλλον του εθελοντισμού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δίνοντας τις βάσεις για την επόμενη μέρα προς την παγκόσμια ισότητα.

Παράλληλα με το συνέδριο, οργανώσαμε την πρώτη διεθνή έκθεση εθελοντισμού, στην οποία συμμετείχαν 54 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις με ηλεκτρονικά περίπτερα. Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με το έργο των οργανώσεων, παρακολούθησαν ομιλίες από καταξιωμένους ομιλητές και ανακάλυψαν ευκαιρίες εθελοντισμού. Ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ είχε ως θέμα την εθελοντική ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις με έμφαση στις πρόσφατες πυρκαγιές της Εύβοιας. Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μίας μεγάλης έρευνας για τον εθελοντισμό στους νέους και τις νέες, που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την Ierax Analytix.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της «ActionAid Ελλάς» Γεράσιμος Κουβαράς: «Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε κάτι τέτοιο. Παράλληλα με αυτό το συνέδριο που ειδικεύεται πάνω στον Διεθνή Εθελοντισμό, διοργανώσαμε την έκθεση των εθελοντικών οργανώσεων, όπου οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα δικά τους ηλεκτρονικά περίπτερα, είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με το κοινό, ενώ παράλληλα υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με σπουδαίους ομιλητές».

Ο Toily Kurbanov, Εκτελεστικός Διευθυντής του UN Volunteers, δήλωσε ότι «στο συνέδριο τέθηκαν τα πιο κρίσιμα ερωτήματα, αναφορικά με τη διαφορετικότητα, τα εμπόδια που υπάρχουν και τη σύνδεση με τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.» Όπως τόνισε ήταν πολύ σημαντικό που η διοργάνωση φρόντισε σε κάθε θεματική να αναπτύσσεται διάλογος γύρω από αναπάντητα ερωτήματα και υποθέσεις, ενώ χαρακτήρισε το συνέδριο κρίσιμο για τον παγκόσμιο εθελοντισμό.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και με την υποστήριξη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και του HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability).