Το «SKG in Action» επέστρεψε στο Youth Hub της ActionAid στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη, ενισχύοντας τις φωνές των νέων που θέλουν να φέρουν αλλαγές στην πόλη τους.
Οι 38 νέες και νέοι που συμμετείχαν στη δράση «SKG in Action για την Κλιματική Δικαιοσύνη» συνεργάστηκαν και διαμόρφωσαν πολιτικές προτάσεις για το κλίμα, με την υποστήριξη δυο συντονιστών, τεσσάρων ομιλητών και δώδεκα μεντόρων. Όλες και όλοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μια τετραμελή επιτροπή, τη δική τους πρόταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή στους τομείς της ενέργειας, της τροφής και της εκπαίδευσης.
Έπειτα από δυο ολόκληρες ημέρες εργασιών, ομαδικότητας και δικτύωσης με φορείς χάραξης πολιτικών, οι προτάσεις που προέκυψαν ήταν οι εξής:
- Η «Βελτίωση της απόδοσης του συστήματος διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα» από την ομάδα Eco-lution, προβλέπει σε εθνικό επίπεδο την τοποθέτηση καφέ κάδων συλλογής οργανικών αποβλήτων, ξεχωριστή διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών και δημιουργία QR code σε κάδους, ενώ σε τοπικό επίπεδο την πιλοτική τοποθέτηση έξυπνων κάδων, βελτιστοποίηση του φορτίου των απορριμματοφόρων, μέτρηση επιπέδου πληρότητας σε πραγματικό χρόνο, βέλτιστη διαδρομή και συχνότητα συλλογής.
- Η «Μείωση της σπάταλης τροφίμων με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών σε συνεργασία με τα σουπερμάρκετ» από την περιβαλλοντική ομάδα ΠΑΜΑΚ, προβλέπει σε εθνικό επίπεδο την γνωστοποίηση του προβλήματος στο καταναλωτικό κοινό, μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και συνεργασία μεταξύ υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γεωργίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ακόμη προβλέπει τη δημιουργία μιας δωρεάν εφαρμογής και την προώθησή της σε καταναλωτικό κοινό και καταστήματα, με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφής. Ενώ σε τοπικό επίπεδο η υλοποίηση της πρότασης προβλέπει την ενίσχυση ημερίδων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας για την κατανόηση της εφαρμογής.
- Η «Δημιουργία χώρου για τη συγκέντρωση, αξιοποίηση και αναδιανομή των πλεοναζόντων πηγών τροφίμων που προκύπτουν από δομές μαζικής παραγωγής» από την ομάδα Que’s Up, προβλέπει σε εθνικό επίπεδο την παραχώρηση ειδικού χώρου, ενώ σε τοπικό επίπεδο την παροχή και κάλυψη των εξόδων λειτουργίας ενός οχήματος μετακίνησης ΟΤΑ και την κομποστοποίηση του πλεονάσματος.
- Η «Ευαισθητοποίηση για την κλιματική δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, μέσω των αρχών της μη τυπικής και βιωματικής μάθησης, με χρήση τεχνικών, μεθόδων και εργαλείων όπως η παιχνιδοποίηση και η ανακαλυπτόμενη μάθηση, προσαρμοσμένα σε κάθε αντικείμενο μάθησης και ηλικιακή βαθμίδα», από την ομάδα Calling Climate Justice, προβλέπει σε εθνικό επίπεδο την παροχή πιστοποίησης σε εκπαιδευτικούς, την θεσμοθέτηση και εφαρμογή παγκόσμιας ημέρας ή παγκόσμιου μήνα του ΟΗΕ, την παροχή εξοπλισμού στις εκπαιδευτικές μονάδες για την υλοποίηση της εβδομάδας Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη (Climate Action Week), ενώ σε τοπικό επίπεδο προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση (ΚΠΕ), τη δημιουργία Κόμβου Κλιματικής Δράσης (Climate Action Hub) και την εμπλοκή των Τοπικών συμβούλιων μαθητών-μαθητριών για την κλιματική ενεργοποίηση (Climate Action Advocates).
- Η «Υποχρεωτική κλιματική εκπαίδευση σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, βασισμένη σε υλικό κατάλληλα διαμορφωμένο», από την ομάδα EduAction, η οποία προβλέπει σε εθνικό επίπεδο τον εμπλουτισμό του υλικού των εργαστηρίων δεξιοτήτων ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, τη συμπερίληψη, όπου δεν υπάρχει και αναπροσαρμογή της ύλης των υπαρχόντων μαθημάτων βασισμένες σε επίκαιρα επιστημονικά στοιχεία, την διενέργεια action based δράσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα στα σχετικά μαθήματα (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική) για τη συλλογική και ατομική βιωματική εμπειρία, ενώ σε τοπικό επίπεδο η υλοποίηση της πρότασης προβλέπει τη συνεργασία της ομάδας με σχολεία για την πιλοτική εφαρμογή ενός μοντέλου εκπαίδευσης.
- Η «Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας ‘’Clim-app’’ με στόχο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» από την ομάδα Planet Edu, προβλέπει σε εθνικό επίπεδο τη δημιουργία εικονικού κτήματος μέσω της εφαρμογής και την ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία των Δήμων και των σχολείων.
Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης (Planet Edu) με την πρότασή τους για την κλιματική εκπαίδευση. Το έπαθλο των νικητών είναι η συμμετοχή της ομάδας στο ευρωπαϊκό hackathon για το κλίμα, στη Βιέννη της Αυστρίας, 18 με 21 Φεβρουαρίου 2023.
Δείτε εδώ το βίντεο με τις καλύτερες στιγμές από το «SKG in Action για την Κλιματική Δικαιοσύνη»:
*Το «SKG in Action για την Κλιματική Δικαιοσύνη», διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ActJust με την υποστήριξη της Χ.Α.Ν.Θ. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ActJust συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται από οργανώσεις σε εφτά χώρες, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία και τη Λιθουανία.