Πλημμύρες στην Ινδία – Η ActionAid στο πλευρό των κατοίκων

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης στη βορειοανατολική Ινδία, καταστρέφοντας ολόκληρες κοινότητες και μαζί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής παραγωγής. Ως οργάνωση, μέσα από τις ομάδες μας που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, βρισκόμαστε στις πληγείσες περιοχές και παρέχουμε στήριξη σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Περισσότεροι από 580.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στο κρατίδιο του Assam και τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερα από 40.000 σπίτια έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς και περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να καταφύγουν σε στρατόπεδα, προκειμένου να λάβουν βοήθεια. Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει, επίσης, 825.000 στρέμματα αγροτικής παραγωγής, σε μία περίοδο όπου παρατηρούνται ήδη ελλείψεις στην αγορά και οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Το Dima Hasao συγκαταλέγεται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, όπου τα σπίτια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ή έχουν θαφτεί κάτω από χαλάσματα. Δρόμοι, γέφυρες και τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες από το νερό και τις κατολισθήσεις, καθιστώντας την πρόσβαση στην περιοχή εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των δικτύων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ως ActionAid αυτή τη στιγμή παρέχουμε έκτακτη βοήθεια στο Dima Hasao και διερευνούμε ποιες είναι οι ανάγκες σε άλλες πληγείσες περιοχές. Βρισκόμαστε, επίσης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, παρέχοντας μουσαμάδες, ξηρά τροφή και ταμπλέτες καθαρισμού του νερού στους πληγέντες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Mrinal Gohain από την ActionAid Ινδίας: «Ακόμα μια φορά πλήττονται οι φτωχότεροι, εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο από όλους για την κλιματική κρίση. Οι αγρότες έχουν χάσει τη σοδειά τους, έχει καταστραφεί το βιός τους και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μεταφέρουν τα ζώα τους σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Υπάρχει κόσμος που κοιμάται στον δρόμο, σε σχολεία, όπου βρουν. Χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, στέγη και ανθρωπιστική βοήθεια προτού να είναι αργά.»

* Φωτογραφία Αρχείου: Ajay Wary/ActionAid India