Οικονομικός αλφαβητισμός στα σχολεία: Τα αποτελέσματα του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος της ActionAid στην Κύπρο

Λευκωσία, 25  Ιουλίου 2024 – Εκπαιδευτικές δράσεις που ενέπλεξαν ενεργά περισσότερους από 257 εκπαιδευτικούς και έφεραν προστιθέμενη αξία σε χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές σε όλη την Κύπρο περιλάμβανε το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» της ActionAid, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, στη Λευκωσία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε παγκύπρια βάση από το 2022 και χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank Institute).

Μέσα από επιμορφώσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, το  πρόγραμμα της ActionAid προωθεί τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διασυνδέοντας τη χρηματοοικονομική παιδεία με την εκπαίδευση για την ενεργό πολιτειότητα, ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Το «Αλφαβητάρι Οικονομικών» εξοικειώνει τους/τις μαθητές/τριες με την κοινωνική οικονομία, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον οραματισμό μιας δίκαιης κοινωνίας.

Τα βασικά αποτελέσματα του προγράμματος:

  • Χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές ήρθαν σε επαφή με το Αλφαβητάρι Οικονομικών.
  • 257 εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν πάνω στη μεθοδολογία της ActionAid.
  • Πραγματοποιήθηκαν 14 επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η αποτίμηση του προγράμματος για την εκπαιδευτική κοινότητα:

  • Για το 76% των εκπαιδευτικών, ήταν η πρώτη ανάλογη επιμορφωτική εμπειρία στο κομμάτι του οικονομικού αλφαβητισμού.
  • Τα κύρια κίνητρα για τη συμμετοχή τους ήταν η συμβολή στην καλλιέργεια οικονομικής παιδείας και η επαφή με ένα αντικείμενο που δεν γνώριζαν μέχρι στιγμής.
  • Σχεδόν όλο το σύνολο των εκπαιδευτικών (98,4%)  πιστεύει ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησε μπορούν να ωφελήσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές.
  • Το 92,3% τονίζει ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν  πολύ/πάρα πολύ κατανοητή και το 89,2% ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πράξης.
  • Το 87,7% δηλώνει ότι η εκπαίδευση ήταν χρήσιμη για την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Στην απολογιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, έδωσαν το «παρών» ο Κυριάκος Κακουρής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η Σίβα Ντούσνταρ, Διευθύντρια και Επικεφαλής του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  (EIB Institute), o Κωνσταντίνος Γεωργίου, Α΄ Λειτουργός Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η Καλυψώ Απέργη, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, ο Παναγιώτης Ανδρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚΚ) & επιστημονικός σύμβουλος του έργου της ActionAid, ο Μιχάλης Χαλιάσσος, κάτοχος της έδρας Μακροοικονομικής και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν το πρόγραμμα, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και στελέχη της ActionAid.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκδήλωση.

«Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι μια βασική δεξιότητα ζωής. Με αυτή την πρωτοβουλία ελπίζουμε ότι πολλά παιδιά θα αποκτήσουν ανθεκτικότητα, θα μετατραπούν σε οικονομικά μορφωμένους πολίτες και θα μπορούν να ζήσουν με ευημερία», τόνισε η Σίβα Ντούσνταρ, Διευθύντρια και Επικεφαλής του ΕΙΒ Institute, ενώ από πλευράς του ο Μάκης Δρακόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων και Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων της ActionAid δήλωσε: «Μεταφέραμε και στην Κύπρο το πρόγραμμα Αλφαβητάρι Οικονομικών, διαμορφώνοντας κατάλληλα το υλικό για το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιεί η ActionAid στην Κύπρο και αισιοδοξούμε ότι θα έχει συνέχεια, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο εφαρμογής. Η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων ήταν υποδειγματική και ο πρώτος κύκλος του προγράμματος αφήνει πολλά εχέγγυα για ένα μέλλον που θα ανήκει στους υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες».

Από την πλευρά του, ο κ. Κακουρής, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε: «Η δέσμευσή μας να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σχετικά με τα οικονομικά τους θα οδηγήσει σε πιο έξυπνες επενδύσεις, πιο ανταγωνιστικές αγορές και, τελικά, σε μια πιο ευημερούσα κοινωνία. Κλείνοντας ως περήφανος Κύπριος και ο ίδιος, έχω την τιμή να είμαι μέρος μιας πρωτοβουλίας που κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των νέων μας. Μαζί, χτίζουμε ένα μέλλον όπου η χρηματοοικονομική παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο, και όπου κάθε άτομο έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να πετύχει», ενώ ο κ. Γεωργίου, Α΄ Λειτουργός Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διαβάζοντας τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κυρίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, είπε: «Ο οικονομικός αλφαβητισμός μπορεί να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες που είναι σε θέση να παίρνουν χρηματοοικονομικές αποφάσεις και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, Γι’ αυτό η οικονομική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές σχολικές τάξεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με βασικές έννοιες οικονομικών, ενισχύοντας τις ικανότητές τους για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες του αύριο.»