Κάνουμε τον γύρο της Ευρώπης για το κλίμα

Μαρία Ροΐδη
Youth Program Coordinator
YouroTrip
YouroTrip

Γιούροτριπ! Χαρά, ανυπομονησία και ενθουσιασμός ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν αποφασίσαμε με μια παρέα νέων ανθρώπων να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι με πολλές στάσεις στην Ευρώπη. Φόβος, άγχος και ανησυχία για το άγνωστο. Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας; Θα μας φτάσει ο χρόνος; Υπάρχει και μια πανδημία. Θα τα καταφέρουμε; Αυτές ήταν οι δεύτερες σκέψεις που κατακλίσαν το μυαλό. Το παραπάνω θα μπορούσε να ισχύει για ένα απλό τουριστικό ταξίδι στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό το ταξίδι ήταν διαφορετικό!  

Μέσω του ευρωπαϊκού έργου Yourotrip, «YOU.th RO.und TRIP for climate action», ως ActionAid υποστηρίξαμε ομάδες νέων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για έναν και μόνο σκοπό: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κρίσης.

Περισσότεροι από 30 νέοι και νέες από 8 χώρες. κάνοντας  κυριολεκτικά τον γύρο της Ευρώπης, ταξίδεψαν σε 7 χώρες, αντάλλαξαν ιδέες, γνώρισαν καινοτόμες πρακτικές, δημιούργησαν τοπικά συμβούλια νέων στις χώρες τους και ανέλαβαν δράση.

Το σημαντικότερο κατόρθωμα αυτής της ομάδας αποτελεί η δημιουργία πολιτικών συστάσεων και προτάσεων για το κλίμα. Ιδέες οι οποίες αν εφαρμοστούν, μπορούν να υποστηρίξουν ενδεικτικά, τη μείωση των ρύπων, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτές τις προτάσεις είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε μέλη της επιτροπής σχεδιασμού των πολιτικών και δράσεων για το κλίμα και τη νεολαία. Η εμπειρία απίστευτη, ειδικά όταν οι νέοι και οι νέες του προγράμματος παρακολούθησαν από κοντά μία συνάντηση συνηγορείας και άσκησης πίεσης για το κλίμα.

Η δράση αποτέλεσε την αφορμή νέοι και νέες σε ολόκληρη την Ευρώπη να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν μια φανταστική πορεία για να φέρουν την αλλαγή. Η ανταπόκρισή τους φανερώνει ότι η κλιματική κρίση είναι προτεραιότητα στην ατζέντα της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη και απασχολεί το παρόν και το μέλλον τους. Αυτός ο «γύρος της Ευρώπης» ήταν ένα απίστευτο ταξίδι με εμπειρίες, εικόνες και δυναμικές στιγμές!