Το παρακάτω ψήφισμα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 43 αποχές, προκαλώντας χειροκροτήματα στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η συνεδριαση στη Νέα Υόρκη.
Στην ActionAid χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή και δηλώνουμε ευτυχείς καθώς τα μέλη της Συνέλευσης επιδεικνύουν ακλόνητη δέσμευση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η συνεχιζόμενη κατοχή Παλαιστινιακού Εδάφους από την ισραηλινή κυβέρνηση είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί.
Το ιστορικό που οδήγησε στην απόφαση & οι ενέργειες της ActionAid:
Τον Ιούλιο του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια ιστορική γνωμοδότηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εδώ και δεκαετίες κατοχή και προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και στερεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Η γνωμοδότηση αναφέρει, επίσης, ότι όλα τα κράτη έχουν την «υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν ως νόμιμη την κατάσταση που προκύπτει από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος» και «να μην παρέχουν βοήθεια ή υποστήριξη που διατηρεί αυτό το παράνομο καθεστώς κατοχής του Ισραήλ». Εντούτοις, η σχεδόν άνευ όρων μεταφορά και πώληση όπλων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών από κυβερνήσεις, με σαφή κίνδυνο χρήσης τους σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συνεχίζεται.
Καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προετοιμάζεται να τοποθετηθεί για το ψήφισμα που στοχεύει στον τερματισμό της κατοχής, οι υπογράφουσες Οργανώσεις καλούν όλες τις κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μελών του, να συμμορφωθούν με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δεκαετίες εμπειρίας στην παροχή ζωτικής βοήθειας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες των συνεπειών της κατοχής σε ανθρωπιστικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας των παιδιών.
Μερικά από τα πράγματα που έχουμε βιώσει περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
- χρήση όπλων από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους κατά τη διάρκεια επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων φαινομενικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τη μόνιμη αναπηρία Παλαιστινίων αμάχων, μεταξύ αυτών και παιδιών, καθώς και περιστατικά έμφυλης βίας
- αυθαίρετη κράτηση και συστηματική δίωξη Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια, συχνά υπό φρικτές συνθήκες κράτησης
- βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων μέσω κατεδαφίσεων παλαιστινιακών κατοικιών και περιουσιών, επέκταση των ισραηλινών εποικισμών, βία των εποίκων και τις λεγόμενες «εντολές εκκένωσης» εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα
- ένα διακριτικό καθεστώς αδειοδότησης που στερεί από τους Παλαιστινίους την ελευθερία μετακίνησης, στερώντας τους την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικής ιατρικής περίθαλψης
Οι πρακτικές αυτές υφίστανται εδώ και δεκαετίες χωρίς καμία απόδοση ευθυνών, αλλά η ένταση τους κατά τους τελευταίους 11 μήνες έχει οδηγήσει σε μια συγκλονιστική ανθρωπιστική καταστροφή για τους Παλαιστινίους στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος.
Αυτό τροφοδοτείται από τη σχεδόν άνευ όρων προμήθεια όπλων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Πάνω από 40.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους, και δεκάδες χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς και πιθανώς μη αναστρέψιμες ψυχικές βλάβες, περιλαμβανομένων αυτών που προκύπτουν από προφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται με ταχύτατο ρυθμό, με ευρείας κλίμακας στρατιωτικές χερσαίες επιχειρήσεις και αεροπορικές επιδρομές που σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους σχεδόν καθημερινά.
Η βία και οι περιορισμοί που επιβάλλονται υπό την ισραηλινή κατοχή έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εκπλήρωση της αποστολής ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών οργανώσεων. Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από τα κράτη-μέλη συχνά παρεμποδίζεται ή καταστρέφεται από τις ισραηλινές Αρχές.
Η βοήθεια που έχουν καταφέρει να παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών και δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες των συνεπειών που έχει προκαλέσει η εδώ και δεκαετίες κατοχή του Ισραήλ, την οποία η διεθνής κοινότητα έχει επιτρέψει να συνεχιστεί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα.
Η αποτυχία συμμόρφωσης με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα στείλει το μήνυμα ότι τα κράτη μπορούν να είναι επιλεκτικά στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη τα κράτη να ενισχύσουν και να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή τάξη που ισχύει για σχεδόν 80 χρόνια.
Η εποχή των κενών δηλώσεων έχει περάσει. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να συμμορφωθούν με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου πριν περισσότερες ζωές καταστραφούν ανεπανόρθωτα.
Υπογράφουν:
1. Action Against Hunger (ACF)
2. ActionAid
3. American Friends Service Committee
4. Amnesty International
5. BePax
FOR PRIVATE CIRCULATION ONLY
6. CARE International
7. CCFD-Terre Solidaire
8. Christian Aid
9. DanChurchAid
10. Danish Refugee Council
11. Franciscans International
12. Handicap International/Humanity & Inclusion (HI)
13. Islamic Relief Worldwide
14. Médecins du Monde International Network
15. MedGlobal
16. Mennonite Central Committee
17. Middle East Children's Alliance
18. Norwegian Church Aid
19. Norwegian Refugee Council
20. Oxfam
21. Pax Christi England and Wales
22. Pax Christi International
23. Pax Christi Scotland
24. Première Urgence Internationale
25. Presbyterian Church (U.S.A.
26. Terre des hommes Foundation
27. Terre des Hommes Italy
28. Vento di Terra
29. War Child