Η ώρα της Αναδοχής – Backstage

Στην φωτογραφία φαίνεται η αίθουσα του σχολείου και η Wavinya που δείχνει στην κάμερα το γράμμα που έχει ετοιμάσει. Copyright: Elkana Nyaga
Στην φωτογραφία φαίνεται η αίθουσα του σχολείου και η Wavinya που δείχνει στην κάμερα το γράμμα που έχει ετοιμάσει. Copyright: Elkana Nyaga
Στην φωτογραφία φαίνεται η αίθουσα του σχολείου και η Wavinya που δείχνει στην κάμερα το γράμμα που έχει ετοιμάσει. Copyright: Elkana Nyaga

Οι περισσότεροι Ανάδοχοι περιγράφουν την επικοινωνία τους με το παιδί της Αναδοχής ως μια μοναδική εμπειρία: περιμένουν με λαχτάρα τη φωτογραφία του και βέβαια ανυπομονούν να δουν τι τους ζωγράφισε και τι επέλεξε να μοιραστεί στα νέα του. Αντίστοιχα, με την ίδια λαχτάρα περιμένουν και τα ίδια τα παιδιά της Αναδοχής τη στιγμή που θα τους δοθούν χαρτιά και χρώματα να ζωγραφίσουν για τους Αναδόχους τους και θα ποζάρουν με σκέρτσο ή σοβαρότητα για μια φωτογραφία, λέγοντας νέα τους στον εργαζόμενο της ActionAid που θα αναλάβει να μεταφράσει το μήνυμά τους. Η μέρα συλλογής των μηνυμάτων είναι μέρα γιορτής στην κοινότητα, γεμάτη παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Πάμε για ένα backstage; Τι λες;

Πρώτη στάση Νεπάλ

«Με λένε Rajesh, είμαι 12 χρονών και πηγαίνω Ε’ δημοτικού. Μου αρέσει το σχολείο. Τα τελευταία 5 χρόνια συμμετέχω στο Πρόγραμμα Αναδοχής κι επικοινωνώ με τον Ανάδοχό μου γράφοντάς του γράμματα και στέλνοντάς του ζωγραφιές. Ο φίλος Ανάδοχός μου μού στέλνει κι εκείνος συχνά γράμματα και απαντάει στα δικά μου. Μου στέλνει φωτογραφίες, μου έχει παρουσιάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του και χαίρομαι πολύ, γιατί έτσι είναι σαν τον ξέρω.

Θυμάμαι τι χαρά έκανα όταν πρωτοπήρα γράμμα του! Πήγα τρέχοντας στη μητέρα μου να της δείξω το μήνυμα και τη φωτογραφία και όλοι στην οικογένειά μου χάρηκαν πολύ κι ενθουσιάστηκαν. Ήταν μοναδική εμπειρία! Ακόμα και τώρα, που παίρνω 2 γράμματά του τον χρόνο, δεν το έχω συνηθίσει. Φυλάω τα γράμματα του Αναδόχου μου σε ένα κουτί και μετά τα διαβάζω και τα ξαναδιαβάζω και τα δείχνω στους φίλους μου, μου δίνει χαρά να τα μοιράζομαι μαζί τους. Μου αρέσει να διαβάζω τι κάνει κάθε μέρα ο Ανάδοχός μου, να μαθαίνω ιστορίες για τα εγγόνια του και να κοιτάζω τις φωτογραφίες που μου στέλνει μαζί με τα γράμματα.

Πέρσι τα Χριστούγεννα μού έγραψε ότι αρρώστησε κι ανησύχησα, γιατί έπρεπε να κάνει μια επέμβαση στην καρδιά. Ευτυχώς τώρα είναι καλύτερα, αλλά εγώ ακόμα ανησυχώ και προσεύχομαι να είναι όλοι τους πάντα καλά.»

Στη φωτογραφία ο 12χρονος Rajesh. Copyright: Bahadur Sadaya

Δεύτερη στάση Βραζιλία

«Μου αρέσουν πολύ οι δραστηριότητες του Προγράμματος Αναδοχής. Είναι όλα πολύ ωραία, διασκεδάζω και μαθαίνω πράγματα. Μου αρέσει να γράφω στη φίλη Ανάδοχό μου μέσω της ActionAid, ενθουσιάζομαι κάθε φορά που της στέλνω γράμμα. Θα ήθελα πολύ να μου στείλει κι εκείνη. Με τις δραστηριότητες του Προγράμματος Αναδοχής μαζευόμαστε όλα τα παιδιά, ακόμα και φιλαράκια που έχω καιρό να τα δω και περνάμε ωραία, μαθαίνουμε διάφορα και ερχόμαστε κοντά,» λέει η 12χρονη Lucimara.

Στη φωτογραφία η η 12χρονη Lucimara. Copyright: AS PTA

Τρίτη στάση Κένυα

«Με λένε Wavinya και πηγαίνω δημοτικό. Χαίρομαι πολύ όταν έρχεται αυτή η μέρα που μαζευόμαστε όλοι μαζί, γονείς, δάσκαλοι και παιδιά σε ένα κεντρικό σημείο για να μιλήσουμε για το Πρόγραμμα Αναδοχής, να γράψουμε γράμματα στους Αναδόχους μας και να περάσουμε ωραία, παίζοντας διάφορα παιχνίδια. Πολλές φορές κάνουμε αυγοδρομίες και παίζουμε σχοινάκι. Την τελευταία φορά ήρθε μια νοσοκόμα από το τοπικό κέντρο υγείας και μας μίλησε για την προσωπική υγιεινή και τη διατροφή. Κάναμε κι ένα θεατρικό για δείξουμε πώς φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή όταν βρισκόμαστε στο σχολείο και στο σπίτι. Ε, κι αφού παίξαμε, ήπιαμε και κάτι να δροσιστούμε και να ξαναβρούμε την ενέργειά μας! Ευχαριστώ την ActionAid για τις γιορτές Αναδοχής και περιμένω κάθε φορά με ανυπομονησία την επόμενη!» 

Στη φωτογραφία παιδιά που παίζουν σχοινάκι σε εξωτερικό χώρο. Copyright: Elkana Nyaga

Τώρα ξέρεις καλά πώς έχουν τα πράγματα και μπορείς να απολαύσεις ακόμα περισσότερο τη στιγμή που θα λάβεις το επόμενο μήνυμα από το παιδί της Αναδοχής σου! Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα να στείλεις κι εσύ κάποιο γράμμα ή μια φωτογραφία;