Η FIFA πετάει πάλι τη μπάλα στην εξέδρα…

Μάττα Σαμίου
Υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων

Αν η FIFA ήταν ποδοσφαιριστής θα είχε ήδη αποβληθεί για καθυστερήσεις.

Το Συνέδριο της FIFA που έγινε στο Μπαχρέιν στις 11 Μαΐου, ανέβαλε για μια ακόμη φορά να πάρει απόφαση στο θέμα των ποδοσφαιρικών ομάδων των παράνομων ισραηλινών εποικισμών. Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει προσφύγει στη FIFA επειδή η ομόλογή της Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διοργανώνει αγώνες με ισραηλινές ποδοσφαιρικές ομάδες των εποικισμών,  οι οποίες αγωνίζονται στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, κανένα κράτος-μέλος της δεν μπορεί να διοργανώσει αγώνες στην επικράτεια άλλου κράτουςχωρίς την άδειά του.

Εκτός όμως από τους κανονισμούς της FIFA, όπως επισημαίνει και το Human Rights Watch, παραβιάζονται και οι Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς:

-          οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε γη που έχει παρθεί παρανόμως από τους Παλαιστίνιους,

-          η Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εμπλέκεται σε επιχειρηματική δραστηριότητα που υποστηρίζει τους παράνομους εποικισμούς,

-          οι αθλητικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν μόνο τους Ισραηλινούς εποίκους και όχι τους Παλαιστίνιους κατοίκους και άρα συνιστούν κατάφωρη διάκριση.

Το ζήτημα των ομάδων των ισραηλινών εποικισμών έχει τεθεί στη FIFA εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά αναβάλλει συνεχώς τη λήψη της απόφασης.

Παράλληλα, οι παλαιστινιακές ομάδες και οι ποδοσφαιριστές τους υφίστανται σοβαρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις που ενίοτε καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων. Κατά καιρούς δε, ποδοσφαιριστές έχουν συλληφθεί, έχουν κρατηθεί χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη, ή ακόμα έχουν τραυματιστεί ή και σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

H ActionAid ζητά από την Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητές της στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Και εφόσον αυτό δεν συμβαίνει υποστηρίζουμε το αίτημα οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προς τη FIFA να θέσει εκείνη τέρμα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Ήδη η ActionAid έχει προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες θεσμικής πίεσης στέλνοντας επιστολές προς την Ελληνική και την Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητώντας να πιέσουν τη FIFA και να συναντηθούν με εκπρόσωπους της ActionAid για να συζητήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα.

 

Μάθε τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη σήμερα και τι κάνει η ActionAid.