Η ActionAid στηρίζει τους κατοίκους του Μαλάουι, μετά τον κυκλώνα Freddy

Fletcher Simwaka (Φωτογραφία αρχείου)

Ο τροπικός κυκλώνας Freddy στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 500 ανθρώπων σε Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Μαδαγασκάρη, καθώς οι δυνατοί άνεμοι και η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσαν κατολισθήσεις, πλημμύρες και καταστροφές.

Ο κυκλώνας Freddy αναμένεται να ανακηρυχθεί ως ο μακροβιότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί, καθώς διήρκησε 34 μέρες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά καταστροφικό κυκλώνα, που δημιουργήθηκε κοντά στην Ινδονησία, διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, πέρασε πάνω από τη Μαδαγασκάρη και χτύπησε τις ακτές της Μοζαμβίκης δύο φορές πριν προχωρήσει στο Μαλάουι.

Το Μαλάουι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με τουλάχιστον 438 θύματα κι εκατοντάδες τραυματίες. Ως ActionAid, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των κατοίκων της χώρας και σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις καταγράφουμε τις ανάγκες για να παρέχουμε ζωτικής σημασίας βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ο κυκλώνας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, άφησε άστεγους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τουλάχιστον 345.000 άτομα, που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Όπως εξηγεί η Maria, από το χωριό Kampira: «Έχασα όλη μου την περιουσία. Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως τρόφιμα, στέγη και ρουχισμό.»

Αντίστοιχα η Esther από το χωριό Nyang’a λέει επίσης ότι: «Την περιουσία μου και τα υπάρχοντά μου τα πήρε όλα το νερό. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκομαι τώρα εκτοπισμένη.»

Η Pamela Kuwali, Διευθύντρια της ActionAid Μαλάουι, προσθέτει: «Η χώρα παραπαίει από τις επιπτώσεις του κυκλώνα Freddy. Είμαστε μια κοινωνία που βίωνε ήδη τρομακτική πίεση, πριν τον κυκλώνα. Το ένα πέμπτο των κατοίκων βρισκόταν αντιμέτωπο με την επισιτιστική ανασφάλεια, πάνω από το 70% ζούσε ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η χώρα αντιμετώπιζε το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα χολέρας.»

«Προτεραιότητά μας είναι να καταγράψουμε τις καταστροφές και τα κενά στη βοήθεια. Συμμετέχουμε, επίσης, σε προσπάθειες διάσωσης για να βρούμε ανθρώπους που αγνοούνται.»

Η Teresa Anderson, Διεθνής Επικεφαλής για την Κλιματική Δικαιοσύνη στην ActionAid International, δηλώνει: «Η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει όλο και πιο σφοδρούς κυκλώνες, πλημμύρες και καταιγίδες. Στην Αφρική, η εποχή των κυκλώνων υπάρχει κίνδυνος να είναι θανατηφόρα.»

«Οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τις κλιματικές καταστροφές. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το Κλίμα COP 27 πέρσι, οι πλούσιες χώρες του Βορρά υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για ζημιές και απώλειες, ώστε οι χώρες να μπορούν να ανοικοδομηθούν μετά από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν ο κυκλώνας Freddy. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα τώρα ώστε το ταμείο αυτό να γίνει πραγματικότητα και να στηρίξουν τους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των καταστροφών και δεν μπορούν να περιμένουν ούτε λεπτό.»