Γυναικείες ομάδες αλληλεγγύης για εξάλειψη της έμφυλης βίας στο Μπουρούντι

Η Emelyne με τον σύζυγό της, σε μια συνάντηση μεταξύ της ομάδας αλληλεγγύης και της κοινότητας με θέμα την έμφυλη βία
Bertrand/ActionAid
Η Emelyne με τον σύζυγό της, σε μια συνάντηση μεταξύ της ομάδας αλληλεγγύης και της κοινότητας με θέμα την έμφυλη βία

Στο Μπουρούντι, τα τελευταία χρόνια η έμφυλη βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αλληλεγγύης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Φύλου, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 4.000 περιστατικά βίας, με το 94% αυτών να αφορά σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία σε βάρος γυναικών και κοριτσιών. Μάλιστα, δεδομένου ότι συχνά τα θύματα δεν προβαίνουν σε καταγγελία από φόβο ή ντροπή, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πού οφείλεται, όμως, η έξαρση της έμφυλης βίας; Οι λόγοι είναι πολλοί και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την άγνοια σε σχέση με τους νόμους που προστατεύουν τις γυναίκες, την ατιμωρησία των δραστών, τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών σε όργανα λήψης αποφάσεων, καθώς και παραδοσιακές και πολιτισμικές αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην τοπική κοινωνία, που ευνοούν τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Δυστυχώς, οι γυναίκες που βιώνουν έμφυλη βία καλούνται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και ένα έντονο κοινωνικό στίγμα, με τεράστιες ψυχικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Μέρος της δράσης μας στο Μπουρούντι, όπως και σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών και κατά συνέπεια στην προσπάθεια εξάλειψης της έμφυλης βίας. Ασφαλώς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα θεμέλια της κοινωνίας, αλλά και ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τις γυναίκες και τις παροτρύνουμε να δημιουργούν ομάδες αλληλεγγύης στις κοινότητές τους. Μέσα από τις ομάδες αυτές, τις ενημερώνουμε για τα δικαιώματά τους και για την ισχύουσα νομοθεσία και παρέχουμε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και φροντίδας στα θύματα, ώστε να επουλώνουν τα ψυχικά και συναισθηματικά τους τραύματα. Επίσης, δίνουμε στις ομάδες γυναικών ένα αρχικό κεφάλαιο για να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς πίστωσης κι αποταμίευσης, γνωρίζοντας καλά πως η απόκτηση ή ενίσχυση του εισοδήματος των γυναικών συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών βίας εναντίον τους. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αλληλεγγύης αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν την κοινότητά τους σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία.

Μέχρι στιγμής, στο Μπουρούντι έχουν δημιουργηθεί 220 γυναικείες ομάδες αλληλεγγύης στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας και τους άνδρες! Το σημαντικό είναι πως η αρχή έχει ήδη γίνει…