«Δεν θέλω να ζω μέσα στο σχολείο. Θέλω να μαθαίνω σε αυτό».
Με αυτά τα λόγια, μαθητές στη Γάζα ζητούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, μετά από σχεδόν ένα χρόνο χωρίς εκπαίδευση.
Η εβδομάδα αυτή θα έπρεπε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς στη Γάζα. Αντί οι μαθήτριες και οι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματά τους, ζουν άλλη μια μέρα βάναυσης κρίσης που έχει στερήσει την εκπαίδευση για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο τώρα. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, περίπου 625.000 παιδιά σχολικής ηλικίας στη Γάζα δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, αφού η ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στην περιοχή έβαλε τέλος στην κανονική ζωή. Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού έχει έκτοτε εκτοπιστεί από τα σπίτια του -πολλοί/ες εκ των οποίων πολλές φορές- και τα σχολεία έχουν μετατραπεί από τόπους μάθησης σε καταφύγια που φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένους/ες.
Μαθήτριες και μαθητές από τη Γάζα μίλησαν στους ανθρώπους της ActionAid την πρώτη μέρα που θα έπρεπε να επιστρέψουν στο σχολείο μετά το καλοκαίρι, και τόνισαν ότι λαχταρούν να επιστρέψουν στη μάθηση και να δουν ξανά τους φίλους/ες τους και τους δασκάλους/ες τους. Η Arwa, μια 11χρονη μαθήτρια δήλωσε: «Έχασα το δικαίωμά μου να πηγαίνω στο σχολείο, καθώς οι εκτοπισμένοι άνθρωποι πρέπει να ζουν μέσα στα σχολικά κτήρια. Τα περισσότερα σχολεία καταστράφηκαν, κάηκαν ή βομβαρδίστηκαν ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου. Μου λείπει πραγματικά το σχολείο μου- μου λείπουν πολύ οι φίλοι μου και οι δάσκαλοί μου». Η Maryam δήλωσε: «Το σπίτι μου βομβαρδίστηκε και τώρα ζω στο σχολείο μου. Εύχομαι να επιστρέψω στο σπίτι μου- εύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος. Δεν θέλω να ζω μέσα στο σχολείο. Θέλω να μαθαίνω σε αυτό. Μου λείπουν οι φίλοι μου και οι δάσκαλοί μου... Τα βιβλία μου έγιναν στάχτη. Η τσάντα μου σκίστηκε και τα τετράδιά μου χάθηκαν...».
Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 25.000 παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 261 δάσκαλοι και 95 καθηγητές Πανεπιστημίου σκοτώθηκαν μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες της κρίσης. Οι τελευταίοι 11 μήνες είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική υποδομή της Γάζας. Περίπου το 90% των 307 κυβερνητικών σχολικών κτηρίων έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, ενώ και τα 12 Πανεπιστήμια της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
Photo: © ActionAid / Αίθουσα διδασκαλίας σε έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων που βρίσκεται σε σχολείο στα νότια της Γάζας. 150 γυναίκες και παιδιά βρίσκουν καταφύγιο εδώ.
Τα παιδιά που είναι τραυματισμένα και εξαντλημένα ζώντας σε μια εμπόλεμη ζώνη χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και άλλα βασικά αγαθά εύχονται να επιστρέψουν στη ρουτίνα και την κανονικότητα που αντιπροσωπεύει το σχολείο.
Στη Δυτική Όχθη, επίσης, εκατοντάδες μαθητές στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, καθώς οι αυξανόμενοι περιορισμοί στη μετακίνησή τους, καθώς και τα περιστατικά παρενόχλησης, εκφοβισμού και βίας, τους εμποδίζουν να πάνε στο σχολείο.
Η Riham Jafari, Advocacy and Communications Coordinator της ActionAid στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος, δήλωσε «Το να πηγαίνεις σχολείο δεν είναι πολυτέλεια, είναι θεμελιώδες δικαίωμα, και όμως εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα στερούνται την εκπαίδευση για δεύτερη συνεχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σήμερα, 58.000 παιδιά θα έπρεπε να ξεκινούν το σχολείο για πρώτη φορά - αντί γι' αυτό όμως, αντιμετωπίζουν άλλη μια μέρα με ανελέητους βομβαρδισμούς στις πιο αδιανόητες ανθρωπιστικές συνθήκες. Μια ολόκληρη γενιά στερείται την ευκαιρία να μάθει και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό της. Είναι ώρα να τερματιστεί αυτή η κρίση: πρέπει να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα».