Αναδοχή και κλιματική αλλαγή: Μπες στο κλίμα αλληλεγγύης 

Συναντώντας το παιδί της Αναδοχής: Στη Σενεγάλη οι Ανάδοχοι είδαν από κοντά το παιδί κι έμαθαν από πρώτο χέρι για τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους. ©ActionAid Senegal
Συναντώντας το παιδί της Αναδοχής: Στη Σενεγάλη οι Ανάδοχοι είδαν από κοντά το παιδί κι έμαθαν από πρώτο χέρι για τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους. ©ActionAid Senegal

Τι σχέση μπορεί να έχει η Αναδοχή της ActionAid με την κλιματική κρίση; Το κλίμα δεν αφορά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις; Εγώ θέλω να βοηθήσω τις φτωχές κοινότητες του κόσμου να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Αυτά και άλλα πολλά, ίσως εύλογα ερωτήματα θα μπορούσαν να έχουν υποστηρικτές μας, βλέποντας τη θέση που έχει στην ατζέντα μας το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Και από τη μια μπορεί να φαίνεται λογικό να στηρίζουμε τις πληγείσες περιοχές με έκτακτη ανταπόκριση κι ενίσχυση σε επείγουσες καταστάσεις, αλλά από την άλλη οι εκστρατείες για την άσκηση πίεσης ώστε να ληφθούν μέτρα απέναντι στην κλιματική κρίση ίσως να μην μπορούν άμεσα να συνδεθούν με τον αγώνα μας κατά της φτώχειας και της αδικίας. Κι όμως, πρόκειται στην ουσία για προεκτάσεις του ίδιου προβλήματος. 

Αναδοχή στη Σενεγάλη: Βιώσιμη γεωργία και διεκδίκηση υποδομών

Στο πρόσφατο ταξίδι αλληλεγγύης που πραγματοποιήσαμε στη Σενεγάλη, 17 Ανάδοχοι συνάντησαν από κοντά το παιδί της Αναδοχής τους. Έζησαν στιγμές δυνατές και συγκινητικές, έπαιξαν με τα παιδιά, ζωγράφισαν, έμαθαν για τα όνειρά τους για το μέλλον. Και την ίδια στιγμή έμαθαν και για τα εμπόδια που συναντούν να πραγματοποιήσουν αυτά τα όνειρα. Έμαθαν πως με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλά παιδιά διασχίζουν το νερό με τα βιβλία τους μέσα σε λεκάνες, για να πάνε στο σχολείο. Μίλησαν με τις μανάδες τους που αγωνιούν για τις καλλιέργειες που καταστρέφονται από το θαλασσινό νερό που εισχωρεί στο έδαφος και χάνουν έτσι το εισόδημα που στηρίζει την εκπαίδευση των παιδιών τους. Επισκέφτηκαν νησιά που όλο και μικραίνουν σε έκταση, καθώς η θάλασσα ανεβαίνει συμπαρασύροντας δέντρα και ολόκληρους υδροβιότοπους που αποτελούν μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους τους. Είδαν ότι σε κάθε κρίση που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή είναι οι ευάλωτοι πληθυσμοί που πλήττονται, είναι εκείνα τα παιδιά που αγωνιούν για τα όνειρά τους.

 

Κλίμα
Τα παιδιά στο νησί Maya στη Σενεγάλη βλέπουν τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, δυσκολεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στο σχολείο.  
© ActionAid Hellas

Η κλιματική κρίση είναι θέμα δικαιοσύνης. Και οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στη Σενεγάλη μάς εξήγησαν πώς μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής μπορούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους και διεκδικούν τον κόσμο που δικαιούνται. Έτσι, οι αγρότισσες μαθαίνουν πώς να καλλιεργούν με βιώσιμες και προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες τεχνικές, λαμβάνουν σπόρους ανθεκτικούς και αποκτούν πρόσβαση σε αρδευτικά έργα και δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού. Όλοι οι κάτοικοι στηρίζονται ώστε να συμμετέχουν σε εκστρατείες αναδάσωσης των εκτάσεων των μαγκρόβιων, που είναι ζωτικής σημασίας για τους υδροβιότοπους και για την εξισορρόπηση των υδάτων. Οι ομάδες νέων κινητοποιούνται και διεκδικούν ανακαίνιση και ενίσχυση των σχολικών υποδομών, που έχουν μεγάλες φθορές λόγω της θάλασσας, ενώ πραγματοποιούν εκστρατείες ζητώντας την κατασκευή έργων ανάσχεσης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τη λήψη μέτρων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναδοχή στη Βραζιλία: Έργα ύδρευσης και κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος

Η δουλειά που είδαμε στη Σενεγάλη είναι ενδεικτική της δουλειάς σε όλες τις περιοχές δράσης μας. Ταξιδεύοντας στη Βραζιλία, θα μιλήσουμε με τους κατοίκους των ημιάνυδρων περιοχών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και της εξάντλησης των φυσικών πόρων. Ένα από τα βασικά έργα που στηρίζουμε εκεί είναι οι δεξαμενές συλλογής κι επαναχρησιμοποίησης νερού, αλλά και οι εκστρατείες ενημέρωσης και κινητοποίησης για το κλίμα. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής μαθαίνουν από νωρίς για τη βιωσιμότητα στη γεωργία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων και παράλληλα ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, για τους παράγοντες της κλιματικής κρίσης και για το πώς μπορούν να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης, αλλά και πρόληψης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ζωγραφιά
Αναδοχή και κλιματική δικαιοσύνη: Η 8χρονη Jamily  από το Σάο Πάολο είδε τον άνθρωπο ως το κεφάλι που καταστρέφει το περιβάλλον μέσα από τη ζωγραφιά της για την κλιματική δικαιοσύνη. © ActionAid Brazil

Αναδοχή στο Μπανγκλαντές: Ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων

Σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, στο Μπανγκλαντές, οι ομάδες γυναικών της ActionAid εκπαιδεύονται ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τακτικά τις περιοχές τους. Η Mahfuza είναι μια από τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή: «Κάθε χρόνο έχουμε καταιγίδες, πλημμύρες, υπερχείλιση των ποταμών, κατολισθήσεις στην περιοχή μου. Δεν είχαμε ποτέ ακούσει για την κλιματική αλλαγή-πρώτη φορά το μάθαμε σε μια από τις συναντήσεις της ActionAid. Τώρα έχουμε εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφές. Για παράδειγμα, το 2020 προτρέψαμε τον κόσμο να πάει στα καταφύγια, όταν χτυπηθήκαμε από τον κυκλώνα Amphan. Πέρσι, σε μια πλημμύρα επισκέφτηκα τις κοινότητες και κατέγραψα μια-μια όλες τις ανάγκες», αναφέρει τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων, που είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς μας στη νοτιοανατολική Ασία.

Μπαγκλαντές
Γυναίκες και αντιμετώπιση κρίσεων: Η Mahfuza μετά από τον κυκλώνα Yaas επισκέφτηκε πόρτα-πόρτα όλους τους αποκλεισμένους κατοίκους.
© ActionAid Bangladesh

Κλιματική δικαιοσύνη «για έναν κόσμο πιο δίκαιο»

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτήτων όπου δουλεύουμε είναι εκτεθειμένες στις βαριές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Οι άνθρωποι με τα λιγότερα εφόδια, σε περιοχές που στερούνται υποδομών, βασικών υπηρεσιών και εξουσίας είναι εκείνοι που χάνουν τα πάντα μέσα σε μια κρίση. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής παλεύουμε για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Και αυτό σημαίνει να παλεύεις να ανατρέψεις όλους τους παράγοντες που καθιστούν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους. Η κλιματική κρίση όλο και περισσότερο διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων και ως αίτιο και ως αποτέλεσμα. Για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, πέρα από τη στήριξη των κοινοτήτων σε στιγμές κρίσεων, πέρα από την ενδυνάμωση ώστε να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις που διαμορφώνουν οι κλιματικές συνθήκες, είναι ανάγκη να ληφθούν ριζικά μέτρα που θα αναστείλουν την κλιματική αλλαγή.

Έτσι, είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών για την άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής, μπορούμε κι εκπαιδεύουμε τον κόσμο και μαζί διεκδικούμε αλλαγές που θα βελτιώσουν το μέλλον και τη ζωή όλων. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε και φέτος στη Διάσκεψη Κορυφής για το κλίμα COP27. Διεκδικούμε κλιματική δικαιοσύνη. Για κάθε παιδί Αναδοχής που κάνει όνειρα. Για κάθε παιδί στον κόσμο που δικαιούται να μεγαλώνει μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης.