ΑctionAid: Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση χολέρας στη Συρία

Πλημμυρισμένη πόλη στη Βορειοδυτική Συρία.
Muhammad N. Haj Kadour/ ActionAid
Πλημμυρισμένη πόλη στη Βορειοδυτική Συρία.

Έντονη ανησυχία και για τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό εκφράζει η ΑctionAid για τους κατοίκους της Βορειοδυτικής Συρίας μετά τις πλημμύρες που ακολούθησαν τους καταστροφικούς σεισμούς. 

Οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη είναι αντιμέτωποι με ακόμα έναν εφιάλτη. Το φράγμα που κατέρρευσε πλημμυρίζοντας ήδη πληγείσες περιοχές αυξάνει τραγικά τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης υδατογενών ασθενειών, όπως η χολέρα. Δυστυχώς, η χώρα ήταν αντιμέτωπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο με κρούσματα χολέρας και η οργάνωση ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν την επιβαρυμένη κατάσταση. Όπως αναφέρει η Racha Nasreddine, διευθύντρια της ActionAid σε χώρες του αραβικού κόσμου «ανησυχούμε πολύ βλέποντας κοινότητες που καταστράφηκαν από τον σεισμό να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η χολέρα. Χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και τουαλέτες, οι επιζώντες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι. Τα νερά ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατακλύσουν τους οικισμούς».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία έχει ξεκινήσει επείγουσα έκκληση για την υποστήριξη των πληγέντων, η μισή περιοχή της Συρίας εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού και η δυσκολία στην παράδοση καθαρού νερού στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό είναι μεγάλη. Συνολικά, η Συρία αντιμετωπίζει μία ανθρώπινη τραγωδία χωρίς τέλος. Τα χρόνια των συρράξεων που έχουν προηγηθεί στη χώρα είχαν καταστρέψει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες υποδομές. Πριν τον σεισμό, η περιοχή βρισκόταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση. Πολλές οικογένειες δεν είχαν επαρκή τροφή, ενώ οι δημόσιες παροχές και τα δίκτυα κατέρρεαν γύρω τους. Οι τιμές των αγαθών αυξάνονταν σταθερά ενώ οι διακοπές του ηλεκτρικού ήταν συχνές.

Oι τοπικές ομάδες διάσωσης, όπως τονίζει η ΑctionAid στη βορειοδυτική Συρία επιχειρούν χωρίς διεθνή υποστήριξη, με περιορισμένους πόρους και σε συνθήκες που μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Nasreddine, oι τοπικές ομάδες διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία εξακολουθούν να επιχειρούν μόνες τους σε περισσότερες από 56 περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ντόπιες και διεθνείς ομάδες που δρουν στις σεισμόπληκτες περιοχές πρέπει να στηριχθούν και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Η βοήθεια πρέπει να διανεμηθεί δίκαια σε όλα τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό με βάση τις ανάγκες και όχι με το ποιος έχει τον έλεγχο της περιοχής. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο με δίκαιο, αποτελεσματικό, γρήγορο και ασφαλή τρόπο, ξεπερνώντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς», τονίζει η Nasreddine.

Σεισμός Τουρκία Συρία
Εθελοντές διανέμουν ζεστή σούπα σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο. Φωτογραφία: © Cansu yıldıran / ActionAid

Στην περιοχή η ActionAid, μέσω της τοπικής οργάνωσης Violet, με την οποία συνεργάζεται, συνεχίζει να υποστηρίζει τους κατοίκους παρέχοντας στέγη, τροφή και ασφαλείς χώρους σε γυναίκες και κορίτσια αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν την οικογένειά τους. Μετά την υποστήριξη των απεγκλωβισμών προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά που έχουν υποστεί σοκ και προσπαθεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό για να αποτραπεί η εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα. Μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια της οργάνωσης κάνοντας μια δωρεά στην επείγουσα έκκληση που έχει ξεκινήσει.