POWER
Pexels

Προώθηση της ενδυνάμωσης των οργανώσεων για την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Pexels

Σχετικά με την πρωτοβουλία POWER

Το έργο POWER αφορά στην ενδυνάμωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ), στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, για την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και θηλυκοτήτων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Μέσω της παροχής πόρων, εκπαιδεύσεων και χρηματοδότησης, το POWER ενισχύει την ικανότητα εθνικών φορέων να παρέχουν άμεση υποστήριξη στα άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία, να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να ενισχύσουν δράσεις συνηγορίας για την υιοθέτηση πληρέστερων και πιο συμπεριληπτικών πολιτικών αντιμετώπισης του φαινομένου.

Συντονισμός & Συνεργάτες

Η δράση αυτή υλοποιείται υπό τον συντονισμό της We Word (WW), σε σύμπραξη με την ΑctionAid (AA) και την Asociación Bienestar y Desarrollo (ΑBD) στο πλαίσιο του έργου “POWER – Promoting Organisations' empoWErment to guarantee women’s human Rights and stop gender violence”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος  «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» - Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV – 2023 – DAPHNE).

Αποστολή & Όραμα

Αποστολή

Η ActionAid, ως εταίρος του έργου «POWER», καλεί τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να υποβάλλουν προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση.

Όραμα 

Οραματιζόμαστε ένα μέλλον με σημαντική μείωση της έμφυλης βίας όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν ασφάλεια, σεβασμό και ισότητα. Το όραμα του Έργου είναι να προωθήσει την ουσιαστική επίτευξη της ισότητας των φύλων, ενισχύοντας τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στη διαμόρφωση πολιτικών που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών. Μαζί φιλοδοξούμε να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία όπου όλες οι γυναίκες και οι θηλυκότητες, ιδιαίτερα εκείνες από περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινότητες, απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματά τους.

Διαδικασία Επιλογής & Θεματικοί Πυλώνες

Η διαδικασία επιλογής των έργων που θα λάβουν επιχορήγηση από το πρόγραμμα POWER, ακολουθεί 2 βήματα:

Υποβολή Σχεδίου Έργου (Concept Note)

Οι Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) καλούνται αρχικά να υποβάλουν σύνοψη της πρότασης/ιδέας τους, περιγράφοντας τις κύριες πτυχές του προτεινόμενου έργου.

Υποβολή Πλήρους Πρότασης (Full Proposal)

Οι OKοιΠ που θα επιλεχθούν κατά το πρώτο στάδιο θα προσκληθούν να υποβάλουν πλήρη πρόταση (full proposal).Η υποβολή αυτή περιλαμβάνει πιο λεπτομερή περιγραφή του έργου, αναλυτικό προϋπολογισμό και τα απαιτούμενα παραρτήματα (π.χ., Υπεύθυνη Δήλωση Ακεραιότητας_Declaration of Honor, Συμφωνητικό Συνεργασίας_Partnership Agreement). Κατά το δεύτερο στάδιο, η αξιολόγηση εστιάζει στην επιχειρησιακή και οικονομική επάρκεια, καθώς και στον αναμενόμενο αντίκτυπο των έργων.

Θεματικοί Πυλώνες και Προτεραιότητες

Πυλώνας 1: Άμεση Υποστήριξη των Επιζωσών και των Επιζώντων Έμφυλης Βίας

  • Στόχος: Παροχή άμεσης και ουσιαστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν επιβιώσει από έμφυλη βία.
  • Παραδείγματα δράσεων: Ψυχολογική υποστήριξη, νομική υποστήριξη, έκτακτη στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Πυλώνας 2: Ενίσχυση Ικανοτήτων Επαγγελματιών και Αρμόδιων Φορέων

  • Στόχος: Ενίσχυση των ικανοτήτων των επαγγελματιών και των αρμόδιων φορέων που υποστηρίζουν άμεσα επιζώσες έμφυλης βίας.
  • Παραδείγματα Δραστηριοτήτων: Σεμινάρια ενίσχυσης ικανοτήτων, δικτύωση μεταξύ επαγγελματιών και ανάπτυξη απλοποιημένων πρωτοκόλλων για τον εντοπισμό και την υποστήριξη των άτομων.

 

Πυλώνας 3: Ευαισθητοποίηση των Πολιτών, Ιδιαίτερα των Νέων

  • Στόχος: Ευαισθητοποίηση, ιδίως των νέων, για θέματα φύλου, μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
  • Παραδείγματα Δραστηριοτήτων: Δημόσιες καμπάνιες, σεμινάρια, πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή νέων και τοπικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην κατάρριψη των στερεοτύπων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

 

Πυλώνας 4: Συνηγορία Πολιτικής και Έρευνα

  • Στόχος: Επιρροή των υπευθύνων φορέων χάραξης πολιτικής για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και την εφαρμογή διεθνών προτύπων (π.χ. Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
  • Παραδείγματα Δραστηριοτήτων: Διεξαγωγή έρευνας για την καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών, συνηγορία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την  έμφυλη βία και προώθηση της συνεργασίας με δημόσιες αρχές.

 

Τα Σχέδια Έργου – Concept Notes για αρχή και οι Πλήρης Προτάσεις – Full Proposals έπειτα θα εξεταστούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης του POWER.

Θεματικοί Πυλώνες &

Προτεραιότητες

Ανάλυση Προτεραιοτήτων & Βήματα Υποβολής

Προτεραιότητα 1: Άμεση Υποστήριξη και Ενδυνάμωση σε Επιζώσες και Επιζώντες  Έμφυλης Βίας

Αυτή η πρόσκληση αφορά δράσεις που παρέχουν άμεση και ουσιαστική βοήθεια σε επιζώσες, επιζώντες ή πρόσωπα που ενδέχεται να βιώσουν έμφυλη βία. Οι οργανώσεις καλούνται να προτείνουν πρωτοβουλίες που προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας με επίγνωση του τραύματος (trauma–informed care), έκτακτη στέγαση, νομική υποστήριξη ή άλλες κρίσιμες υπηρεσίες που υποστηρίζουν άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία  , ώστε να διαφύγουν από κακοποιητικές συνθήκες και να ανακάμψουν.

Προτεραιότητα 2: Ενίσχυση Ικανοτήτων Επαγγελματιών και Οργανώσεων για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας

Η παρούσα πρόσκληση επιδιώκει να χρηματοδοτήσει προτάσεις έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων επαγγελματιών και οργανώσεων που ασχολούνται με την υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει έμφυλης βίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαιδευτική κατάρτιση, την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοκόλλων και τη βελτίωση των επαγγελματικών δικτύων που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Προτεραιότητα 3: Ευαισθητοποίηση των Πολιτών, Ιδιαίτερα των Νέων - Ενεργοποίηση Τοπικών Κοινοτήτων για την Ισότητα των Φύλων

Αυτή η πρόσκληση αφορά έργα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, εστιάζοντας κυρίως στα νέα άτομα. Αναζητούμε δημιουργικές ενημερωτικές καμπάνιες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις με την τοπική κοινότητα που βοηθούν στην κατάρριψη στερεοτύπων και στην εμπλοκή του κοινού σε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την έμφυλη βία.

Προτεραιότητα 4: Συνηγορία και Έρευνα - Προώθηση Αλλαγής Πολιτικών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας

Αυτή η πρόσκληση σχεδιάστηκε για έργα που στοχεύουν στην επιρροή των πολιτικών και στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έμφυλη βία. Οι προτάσεις πρέπει να εστιάζουν στη δημιουργία πληρέστερων νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, στη διεξαγωγή ουσιαστικών ερευνών για το ζήτημα και στην παροχή προτάσεων πολιτικής στις δημόσιες αρχές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Υποβολή Σχεδίου Δράσης & Πλήρους Πρότασης

 

 

Κάθε Οργάνωση/Φορέας μπορεί να υποβάλει μόνο ένα (1) Σχέδιο Έργου - Concept Note στην Ανοιχτή Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μία (1) από τις τέσσερις (4) προτεραιότητες, είτε ως φορέας υλοποίησης έργου είτε ως εταίρος.

 

H Υποβολή του Σχεδίου Έργου - Concept Note για τις προτεραιότητες 1 & 4 παρατείνεται έως τις 10 Δεκεμβρίου 2024.

 

 

Εταίροι

Η Ένωση Πρόνοιας και Ανάπτυξης (ABD στα ισπανικά) είναι μια ΜΚΟ, σχεδιασμένη ως μια δημόσια υπηρεσία από την κυβέρνηση που στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων, καθώς και την αντιμετώπιση των διαδικασιών που δημιουργούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ABD δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν μια ομάδα επαγγελματιών και εθελοντών συναντήθηκε για να αντιμετωπίσει την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και του AIDS. Σήμερα, η κοινωνική δράση της ABD είναι οριζόντια, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις όπως η σωματική και γνωστική εξάρτηση, η έλλειψη βασικών πόρων, η έμφυλη βία, η κακοποίηση παιδιών, η φροντίδα ηλικιωμένων, τα μεταναστευτικά ζητήματα, οι διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας ή καταγωγής, μεταξύ άλλων. Η ABD αναπτύσσει περισσότερα από 165 εθνικά και διεθνή προγράμματα, βοηθώντας περισσότερα από 102.410 άτομα ετησίως.

Εταίροι

Ο WeWorld είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εργάζεται στην αναπτυξιακή συνεργασία και την ανθρωπιστική βοήθεια για πάνω από 50 χρόνια και δραστηριοποιείται σήμερα σε 26 χώρες.

Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι νέοι είναι οι πρωταγωνιστές των έργων και των εκστρατειών της στους ακόλουθους τομείς παρέμβασης: ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρωπιστική βοήθεια, επισιτιστική ασφάλεια, ύδρευση και αποχέτευση, υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση σε θέματα παγκόσμιας ιθαγένειας και διεθνής εθελοντισμός.

Η ActionAid είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση που αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και την αδικία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα δουλεύουμε σε περισσότερες από 75 χώρες και εκπαιδεύουμε ανθρώπους και κοινότητες, ώστε να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλες και όλους. Όλα αυτά, τα πετυχαίνουμε χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων που μας στηρίζουν.