Κλιματική δικαιοσύνη
Κλιματική δικαιοσύνη
Χρειαζόμαστε
κλιματική δικαιοσύνη
σήμερα
ActionAid

Κλιματική δικαιοσύνη: Η ώρα για δράση είναι τώρα

Πώς θα αισθανόσουν αν έπρεπε να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχεις δημιουργήσει; Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα, επηρεάζοντας όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες κοινότητες τρίτων χωρών που είναι εκτεθειμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να έχουν τους πόρους και τη στήριξη που απαιτείται για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Σενεγάλη, η οικονομία της οποίας βασίζεται στη γεωργία και την αλιεία. Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι σφοδρές καταιγίδες απειλούν τη γεωργική παραγωγή και οδηγούν σε ελλείψεις τροφίμων. Οι κάτοικοι εκεί ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γι’ αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange επισκεφτήκαμε παράκτιες κοινότητες και μιλήσαμε με ανθρώπους που ζουν εκεί, ώστε να αποτυπώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μας θέλει όλους τους ανθρώπους ενωμένους. Μαζί με τις νέες και τους νέους διεκδικούμε κλιματική δικαιοσύνη και μέσα από τη δράση απαιτούμε συστημικές αλλαγές, ώστε να κάνουμε τον πλανήτη βιώσιμο και δίκαιο για όλους τους ανθρώπους.

Νέες και νέοι πρωταγωνιστούν στην αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει καθολική συστημική αλλαγή, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - όντας μέρος του συστήματος- έχει τα εφόδια να την επιφέρει.

Παναγιώτης Φανούλης, μαθητής που συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας #ClimateOfChange στις Βρυξέλλες.

Νέοι και νέες πρωταγωνιστούν στην αλλαγή!

Στον κόσμο που ζούμε και στο σύστημα που τον διέπει, καμία χώρα δεν πρόκειται να δεσμευθεί με την καλή της την καρδιά, για αυτό έγκειται σε εμάς και σε όλες τις μορφές εκπροσώπησης της φωνής μας, να ασκήσουμε την κατάλληλη πίεση.

Πέννυ Δάλκου, φοιτήτρια που συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας #ClimateOfChange στις Βρυξέλλες.

Νέοι και νέες πρωταγωνιστούν στην αλλαγή!

Οφείλουμε να στραφούμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στα φυσικά όρια του πλανήτη, κατάλυση των καταχρηστικών δομών εκμετάλλευσης, εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και αποσύνδεση της οικονομίας από μη βιώσιμους στόχους.

Ειρήνη Βυζιργιαννάκη, φοιτήτρια που συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας #ClimateOfChange στις Βρυξέλλες.

Οι νέοι αγωνίζονται για το κλίμα!

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία #ClimateOfChange και στον αγώνα μας για κλιματική δικαιοσύνη.

Οι νέες και οι νέοι ευαισθητοποιούνται, εκπαιδεύονται και κινητοποιούνται, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ενημερωμένων και συνειδητοποιημένων ανθρώπων και μαζί να αγωνιστούν για ένα πιο ​βιώσιμο μοντέλο, που να περιλαμβάνει μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και ειδικά συστήματα προστασίας για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν λόγω του κλίματος.

Η ανάγκη να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη για τους ευάλωτους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καταγράφηκε και στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το κοινωνικό πείραμα με τίτλο «Εσύ τι πιστεύεις για την κλιματική αλλαγή;» Ένας ηθοποιός που υποδύεται τον άστεγο λόγω κλίματος στο κέντρο της Αθήνας, μας δίνει ένα σίγουρο σενάριο από το μέλλον κρατώντας μία καρτέλα που λέει «άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής, δεν ζητάω χρήματα, ζητάω δράση για το κλίμα».

Τι θέλουμε να πετύχουμε

Ένα καλύτερο μέλλον τόσο για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως που επηρεάζονται από το κλίμα, όσο και για τους νέους και τις νέες που θα αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Karin Schermbrucker/ ActionAid

Ενισχύουμε τη φωνή των νέων στα κοινά

Η κινητοποίηση των νέων ανθρώπων για εμάς είναι προτεραιότητα γι’ αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά. Με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής τους στα κοινά και την εμπλοκή τους σε δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, συνεργαστήκαμε με τη «The Body Shop» η οποία στηρίζει την πανευρωπαϊκή εκστρατεία #ClimateOfChange.

Μαζί με νέες και νέους απαιτήσαμε δράση για να διεκδικήσουμε κλιματική δικαιοσύνη και ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους τους ανθρώπους. Έτσι φτάσαμε μέχρι την Αίγυπτο, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, και μαζί με 5 νέες ακτιβίστριες από την Ευρώπη παραδώσαμε τις 105.113 υπογραφές της έκκλησης #ClimateofChange που συγκεντρώσαμε πανευρωπαϊκά, παρουσιάζοντας παράλληλα τα αιτήματά μας στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Ζητήσαμε τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, την υιοθέτηση πολιτικών για μία κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη οικονομία, την ενίσχυση των προγραμμάτων οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικών. 

Στην Ελλάδα, συγκεντρώσαμε 15.668 υπογραφές μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των νέων, καθώς και στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Be Seen Be Heard» της «The Body Shop». Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η ανάγκη να αναλάβουμε δράση για κλιματική δικαιοσύνη είναι τώρα.

Η δράση μας για το κλίμα

Σε πολλές περιοχές δράσης μας δουλεύουμε για την κλιματική δικαιοσύνη και συνεργαζόμαστε με ομάδες και οργανώσεις για να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Πρόγραμμα προσαρμογής

Έχουμε προγράμματα προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου ο τοπικός πληθυσμός να αντιμετωπίσει τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Διενέργεια ερευνών

Διενεργούμε έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευάλωτους πληθυσμούς, με έμφαση στην κλιματική μετανάστευση.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Προσφέρουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που συμβάλλουν στην ενημέρωση και δράση της μαθητικής κοινότητας για την κλιματική δικαιοσύνη.

Πραγματοποίηση εκστρατειών

Πραγματοποιούμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης νέων ώστε να γίνουν μέρος του παγκόσμιου κινήματος για ένα βιώσιμο μέλλον.

Θεσμική πίεση

Ασκούμε θεσμική πίεση για να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν φιλόδοξα μέτρα που θα θέτουν στο επίκεντρο τους ευάλωτους πληθυσμούς.