10 ιστορίες
για τη Βόρεια Εύβοια
Evoia Hope Road:
«Ταξιδεύοντας» στην ιστορία ενός τόπου

Το Evoia Hope Road, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και την προοπτική της Βόρειας Εύβοιας, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ακούγοντας τις ιστορίες τους, μαθαίνουμε ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου και μαγευόμαστε από τον πλούτο και την ομορφιά της περιοχής.

Το Evoia Hope Road έχει σκοπό να αποτυπώσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και τη συνεισφορά του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας στα χωριά της περιοχής, από το 2022 έως το 2024. Οι αφηγήσεις της Αλεξάνδρας, του Άκη, του Δημήτρη, της Κωνσταντίνας και άλλων ανθρώπων, μας μεταφέρουν στην περιοχή και μας δείχνουν τη δυναμική των ανθρώπων της και τον πλούτο του τόπου. Οι ιστορίες έχουν αποτυπωθεί με πινακίδες, σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής δημιουργώντας ένα «υπαίθριο» μουσείο.

Το Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας δημιουργήθηκε και λειτούργησε από το 2022 έως το 2024 από την ActionAid με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ. Τα προγράμματά του υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους οργανισμούς Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo).

*Η παραγωγή των ηχητικών επεισοδίων έγινε από την εταιρεία παραγωγής podcast The Greek Podcast Project.

Οι Πρωταγωνιστές του Evoia Hope Road

Η παραγωγή θέλει χρόνο, αφοσίωση, εκπαίδευση, να ακούσουμε την προηγούμενη γενιά, κι εμείς να πάμε ένα βήμα πιο κάτω.

 

 

 

 

Λουκάς Τσαμπάνης

Αγρότης & Επιχειρηματίας

Λουκάς Τσαμπάνης

Οι Πρωταγωνιστές του Evoia Hope Road

Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τα παιδιά και αποφασίσαμε να αναβιώσουμε το έθιμο του Κρυμμένου Θησαυρού. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη!

 

 

 

Γιάννα Κάβουρα

Φιλόλογος & Ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου

Γιάννα Κάβουρα

Οι Πρωταγωνιστές του Evoia Hope Road

Όταν ανακάλυψα το πόσο μαγικό είναι να μπορείς να αναπνέεις κάτω από το νερό…είπα Άκη πρέπει αυτό το πράγμα να το δείξεις και σε άλλους.

 

 

 

Άκης Φράγκος

Ιδιοκτήτης Καταδυτικού Κέντρου

Άκης Φράγκος
Οι άνθρωποι της Βόρειας Εύβοιας
μιλούν για τον τόπο τους
μέσα από 10 επεισόδια

Επεισόδιο 1

«Aγωνίστρια της Αντίστασης»

Η Λέλα Καραγιάννη, γεννημένη στη Λίμνη το 1898, και απόγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, εξελίχθηκε σε θρυλική αγωνίστρια της Αντίστασης κατά των γερμανικών στρατευμάτων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ιστοριογράφος Δημήτρης Αποστόλου, γνωστός στην περιοχή και με το παρατσούκλι «Ελύμνιος», έχει γράψει εκτενώς για τη Λέλα Καραγιάννη και μοιράζεται μία σημαντική ιστορία για να γνωρίσουμε τη σημαντική αυτή αγωνίστρια.

Επεισόδιο 2

«Το θερμοκήπιο»

Ο Λουκάς Τσαμπάνης, αγρότης και επιχειρηματίας, μέσα από την ιστορία του, μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς τον τόπο σου και να προσπαθείς για αυτόν. Ο ίδιος,  παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τις πυρκαγιές του 2021, αφού αναγκάστηκε να αφήσει τα θερμοκήπια, τα κτήματα και το συσκευαστήριό του για αρκετούς μήνες, αποφάσισε με τους συνεργάτες του, να το μετατρέψει σε χώρο πολτοποίησης φρούτων και λαχανικών σε φρέσκους πουρέδες χωρίς συντηρητικά.

Επεισόδιο 3

«Κυνήγι Θησαυρού»

Στο επεισόδιο αυτό, θα ακούσουμε για το κυνήγι θησαυρού της Λίμνης, μια παλιά παράδοση των κατοίκων που παραλίγο να χαθεί, λόγω της πανδημίας και της πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή. Ευτυχώς, η φιλόλογος και ιδιοκτήτρια γνωστού ζαχαροπλαστείου της Λίμνης, Γιάννα Κάβουρα, αποφάσισε ότι δεν πρέπει να χαθεί και με τη βοήθεια της ActionAid το κατάφερε. Έτσι, μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν και πάλι μαζί και τα παιδιά της Βόρειας Εύβοιας έτρεχαν στα σοκάκια της Λίμνης, ακολουθώντας τα ίχνη του θησαυρού.

Επεισόδιο 4

«Οι θησαυροί του βυθού»

Ο Άκης Φράγκος είναι ένας νέος άνθρωπος, που περνάει μεγάλο κομμάτι της ημέρας του στους ήχους του βυθού. Τι σημαίνει αυτό; Ο Άκης, ίδρυσε το Argonauta Diving Resort στις Ροβιές, στο παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, για να μπορεί να μοιραστεί με όλους τους ανθρώπους τους θησαυρούς του βυθού και την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Είναι το πρώτο και μοναδικό προς το παρόν καταδυτικό κέντρο της Βόρειας Εύβοιας.

Επεισόδιο 5

«Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας»

Σε αυτό το επεισόδιο, ακούμε τις εμπειρίες των ανθρώπων του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Το Κέντρο, οργανώνει δράσεις, εργαστήρια και προσφέρει πρακτική βοήθεια σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η απασχολησιμότητα και άλλα. Ακούμε λοιπόν τη Λίνα Χασαλεύρη, Ψυχολόγο του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Entrepreneurship Development Director του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, τη Γωγώ Λουκαΐδου, εκπαιδευτικό που δουλεύει για τον Οργανισμό SciCo (Science Communication) και τον Αλέξανδρο Τζωρτζάκη, συντονιστή του έργου από την ActionAid.

Επεισόδιο 6

«Τα μελίσσια»

Σε αυτή την ιστορία βρισκόμαστε στους Κουρκουλούς, ένα όμορφο χωριό με θέα το Αιγαίο. Ο Κωνσταντίνος και η Τασία Κάβουρα, παντρεμένοι με 4 παιδιά, αφηγούνται τι σημαίνει να είσαι μελισσοκόμος στην Εύβοια του σήμερα. Οι ίδιοι, παραγωγοί πρώτης γενιάς, έχουν φτάσει πλέον να έχουν 1.000 μελίσσια και να παράγουν θυμαρίσιο μέλι, μέλι ελάτης και πευκόμελο. Παρόλες τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά και άλλα φαινόμενα, δεν το βάζουν κάτω.

Επεισόδιο 7

«Δάση, φαράγγια και βουνά»

Ο Ηρακλής Νικολαίδης, ιδιοκτήτης της βάσης του Trekking Hellas Evia, μιλάει για το πώς «ερωτεύτηκε» τη φύση της Βόρειας Εύβοιας και ενώ, δεν ήταν από εκεί, αποφάσισε ότι εκεί πρέπει να μείνει. Έχει αναλάβει με την ομάδα του τις εξορμήσεις  στη Βόρεια Εύβοια από το 2016 -με εξειδίκευση πλέον στο canyoning- και παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, δεν ξεχνά ποτέ τις ξεχωριστές εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης που τώρα έχει χαθεί.

Επεισόδιο 8

«Σινεμά για όλους»

Αυτό το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο θρυλικό θερινό σινεμά, «Σινέ Απόλλων». Το σινεμά, λειτουργούσε ως κινηματοθέατρο από τη δεκαετία του ‘50, μέχρι που σταμάτησε να λειτουργεί. Σήμερα, εκεί λαμβάνει χώρα το Evia Film Project, κάτι που έγινε αφορμή να ανακαινιστεί το σινεμά από τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Η Λεμονιά Μουλά και ο Ιορδάνης Χριστόπουλος, που δούλεψαν στενά για την αναβίωση του σινεμά, μιλούν για την εμπειρία τους και για το  Evia Film Project.

Επεισόδιο 9

«Το παλιό εργοστάσιο»

Η Αλεξάνδρα Ζαχαριά- Ριτσώνη, σε αυτό το επεισόδιο μιλάει για τη Ρητίνη, το γνωστό σε όλους ρετσίνι και για το παλιό εργοστάσιο Ριτσώνη, της ομώνυμης οικογένειας. Ένα εργοστάσιο με 200 υπαλλήλους, με τους «ρητινοσυλλέκτες» να φτάνουν περίπου τους 800. Μας πηγαίνει, λοιπόν, πίσω στον 19ο αιώνα και μας μεταφέρει τις μυρωδιές, τα χρώματα και τους ήχους που θυμάται πιο έντονα από ένα κτίριο ξεχωριστό για την ταυτότητα και την ιστορία της Λίμνης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Επεισόδιο 10

«Ο Πύργος των Ροβιών»

Ο μεσαιωνικός πύργος Ροβιών χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα ως οχυρό για τους πειρατές και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί από Ενετούς, Τούρκους και Έλληνες. Ο Αντώνης Μπάρετ, γεωπόνος και παραγωγός λαδιού και η αδερφή του Μπάρετ, η οποία ασχολείται με τους οικογενειακούς ελαιώνες, είναι απόγονοι της Πηνελόπης Δέλτα και αποτελούν την 7η γενιά της οικογένειας στην οποία ανήκει ο πύργος. Στο επεισόδιο αυτό, αφηγούνται γεγονότα και σταθμούς στην ιστορία του πύργου.