Φθηνά Ρούχα, Φθηνές Ζωές

Mαρία Χούκλη- Δημοσιογράφος

Ωραία, φθηνά ρούχα για όλους μας, παντού σε όλον τον κόσμο. Σε τιμές προσιτές και για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαβούν την πόρτα μιας επώνυμης μάρκας.

Ο δημοκρατικός εξισωτισμός που προκαλεί η μαζική παραγωγή στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτης μας.

Πόσοι, όμως, έχουμε αναρωτηθεί σε τι συνθήκες παράγονται ώστε να κοστίζουν τόσο λίγο; Οι πιο υποψιασμένοι κάτι έχουν ακούσει ή έχουν διαβάσει για τα γιγαντιαία εργοστάσια σε χώρες της Ασίας που ντύνουν τη Δύση. Μέχρι εκεί.

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος του made in...; Όχι μόνο σε χρόνο και χρήμα, αλλά σε ανθρώπινες ζωές;

Το μάθαμε με δραματικό τρόπο, με την καταστροφή του Rana Plaza, πριν από δύο χρόνια στο Μπαγκλαντές. Δυστυχώς, η ανθρώπινη ζωή ακόμη και σαν είδηση μετράει διαφορετικά, αναλόγως πού έχεις γεννηθεί, τι χρώμα έχεις, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, γνωστός ή άγνωστος.

Οι χίλιοι τόσοι νεκροί και αγνοούμενοι από την κατάρρευση του εργοστασίου ήταν αρκούντως πολλοί για να αναζητηθούν οι αιτίες, να κινητοποιηθούν οργανώσεις, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να πληρώσουν οι παραγγελιοδόχοι. Αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αρκετές αλυσίδες μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να δουλεύουν 10 και 12 ώρες για λίγα δολάρια το μήνα, χωρίς ασφάλιση, σε επισφαλή κτήρια, με ανύπαρκτες συνθήκες προστασίας της υγείας τους, με την απειλή της απόλυσης να αιωρείται διαρκώς, αν δεν ανταποκριθούν στις νόρμες παραγωγής. Ζουν και πεθαίνουν εκεί, πάνω από τη ραπτομηχανή και τα συσκευαστήρια, όπως απέδειξε η περίπτωση του Rana Plaza και πόσων άλλων άγνωστων τραγωδιών.

 

Ποια είναι η λύση;

Να σταματήσουμε να αγοράζουμε φθηνά ρούχα; Όχι. Η παραγωγή τους δίνει δουλειά σε τεράστιους πληθυσμούς που αλλιώς θα πέθαιναν της πείνας. Το ζητούν άλλωστε και οι ίδιοι. Ταυτοχρόνως όμως ζητούν να ασκηθούν πιέσεις στις εταιρίες να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποκομίζουν τα κέρδη τους.

Να ελεγχθούν -και υπάρχουν οι θεσμισμένοι Οργανισμοί- οι κυβερνήσεις των χωρών τους για την εργασιακή πολιτική τους. Δεν είναι εύκολο, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, ίσως και ποτέ.

Χρειάζεται να αντιστρέψουμε το ”Φαινόμενο της Πεταλούδας”.

Κάθε φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή, μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Αν μας νοιάζει.

Μην χάσεις  το ντοκιμαντέρ " Made in Bangladesh", 5/10/2015, στις 23.20 στον ΑΝΤ1.